Menu
 

Pēc novadu apvienošanās Baldonē dzīvojošām personām ar invaliditāti piešķirs mazākas NĪN atlaides

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pašvaldību apvienošanas rezultātā saruks Baldones novadā dzīvojošo personu ar invaliditāti nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides, liecina pašvaldības apkopotā informācija.

Pirmās grupas invalīdi, kuri Baldones novadā saņēma 90% NĪN atlaidi, jaunajā Ķekavas novadā saņems 70% atlaidi. Vientuļie otrās grupas invalīdi, kuri Baldones novadā saņēma 70% NĪN atlaidi, Ķekavas novadā saņems 50% atlaidi.

Līdzīga situācija ir arī ar ģimenēm, kurās ir bērni ar invaliditāti. Ja tās Baldonē saņēma 70% NĪN atlaidi, tad tagad Ķekavas novadā saņems 50% NĪN atlaidi.

Atlaižu apjoms pieaugs personām ar invaliditāti, kuras līdz novadu reformai dzīvoja Ķekavas novadā, jo tām tika piemērota 50% NĪN atlaide, savukārt turpmāk tās saņems atbilstoši 70% un 50% NĪN atlaidi.

Lielākie ieguvēji no jauno saistošo noteikumu pieņemšanas būs daudzbērnu ģimenes, kurām NĪN atlaide tiks palielināta līdz 70%. Ķekavas daudzbērnu ģimenēm tā pašlaik ir 50% bet Baldonē dzīvojošajām - 20%.

Atbalsta apmērs pieaugs arī politiski represētām personām un personām, kuras atzītas par nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem.

Savukārt vientuļajiem pensionāriem, kuriem pensija nepārsniedz minimālās  mēnešalgas apmēru, plānots NĪN atvieglojumus par ēkām un zemi noteikt 90% apmērā. 

Saistošie noteikumi stāsies spēkā pēc apstiprināšanas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un publicēšanas "Latvijas Vēstnesī".

Administratīvi teritoriālās reformas laikā izveidots jauns Ķekavas novads, pievienojot tam Baldones novadu.

Kā norāda pašvaldībā, administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums nosaka, ka jaunievēlētās domes izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus, tos salāgojot.

Saistošo noteikumu salāgošana pēc Administratīvi teritoriālās reformas esot viens no Ķekavas novada domes galvenajiem izaicinājumiem, lai rastu optimālāko risinājumu novada iedzīvotājiem, uzņēmējiem un novada budžeta finansiālajām iespējām.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.