Menu
 

SPRK: Siltumenerģijas tarifi daļā Pierīgas novadu būs zemāki, daļā – augstāki

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com, grafika - SPRK Foto - pixabay.com, grafika - SPRK

Šogad daļā Latvijas teritoriju, kur siltumenerģiju ražo galvenokārt izmantojot dabasgāzi, ir gaidāmi augstāki siltumenerģijas tarifi, vienlaikus lielā daļā apdzīvoto vietu tarifi paliek nemainīgi vai pat samazinās. Tarifu pieaugumu būtiski ietekmējis dabasgāzes cenas kāpums, kas pasaules tirgos turpina sasniegt rekordaugstu līmeni, norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Siltumenerģijas tarifi šī gada oktobrī salīdzinājumā ar iepriekšējās apkures sezonas beigām būs zemāki, piemēram, Ādažos, Ķekavā, Baložos, Ogrē, Valmierā, Rēzeknē, Olainē, bet augstāki – Rīgā, Mārupē, Jūrmalā, Piņķos, Cēsīs, Aizkrauklē, Daugavpilī un Ezeres pagastā. Pārējās Latvijas teritorijās tarifi saglabājas tādā pašā līmenī, kādi bija apkures sezonas beigās.

Tomēr, kā atzīst SPRK, ņemot vērā tendences dabasgāzes tirgū, situācija apkures sezonas laikā var mainīties. Šobrīd izskatīšanā ir 16 siltumapgādes tarifu projekti, vairākās pilsētās tarifi mainīsies ar 1.novembri.

Oktobrī 74% regulēto siltumapgādes uzņēmumu uzsāk apkures sezonu ar nemainīgu tarifu, 12% tarifi ir pieauguši, bet 14% tarifi ir samazinājušies. Vidējais siltumenerģijas tarifs Latvijā pieaudzis no 53,89 EUR/MWh maijā uz 54,78 EUR/MWh oktobrī.

Straujāks siltumenerģijas tarifu kāpums ir vērojams tajās apdzīvotās teritorijās, kur siltumenerģijas ražošanā izmanto vienīgi dabasgāzi. Savukārt komersantiem, kuri ražošanas procesā izmanto šķeldu un granulas, izmaksas pieaug minimāli vai pat samazinās. Vienlaikus daļa piegādātās siltumenerģijas Latvijā tiek saražota koģenerācijas stacijās, kur saražo arī elektroenerģiju un to pārdod obligātā iepirkuma (OI) ietvarā. Dabasgāzes cenas pieauguma dēļ šiem komersantiem pieaug ieņēmumi par pārdoto elektroenerģiju, kurus izmanto, lai samazinātu uz siltumenerģijas tarifiem attiecinātās izmaksas.

"Redzam, ka situācija Latvijas novados atšķiras, ko ietekmē siltumenerģijas ražošanā izmantotais kurināmais. Šobrīd dabasgāzes cenas ir sasniegušas vēsturiski augstāko cenu līmeni. Augošs pieprasījums pēc dabasgāzes, mazinoties pandēmijas ierobežojumiem, kā arī vajadzība pēc krājumu atjaunošanas pirms gaidāmās apkures sezonas ir izraisījis straujas cenu izmaiņas gāzes tirgū. Visi šie notikumi atstāj ietekmi uz siltumenerģijas ražošanas izmaksām," komentēja SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.