Menu
 

Atklāta izstāde par Ķekavas novada sportistu un treneru sasniegumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Alise Legzdiņa Foto - Alise Legzdiņa

1.oktobrī Ķekavas novadpētniecības muzejā tika atklāta izstāde “Atslēgas vārds SPORTS. Sarunas par mērķiem, neatlaidību, izaicinājumiem, ambīcijām, bailēm, gribasspēku…” par Ķekavas novada sportistu un treneru gūtajiem sasniegumiem.

Ķekavas novadā ir daudz sportistu, kas agrāk darbojušies vai pašlaik aktīvi darbojas dažādos sporta veidos, piemēram, basketbolā, boksā, kamaniņu sportā, daiļslidošanā, motosportā, florbolā un hokejā. Kā pavēstīja Ķekavas novadpētniecības muzeja pārstāve Melita Šaule, izstādē iespējams noklausīties fragmentus no intervijām ar vienpadsmit Ķekavas novada sportistiem  – Agni Čavaru, Nauri Miezi, Aigaru Vītolu, Daini Daņiļeviču, Andu Knospiņu, Arvīdu Platperu, Tomu Macuku, Ivaru Krūmiņu, Gintu Klēģeru, Ādolfu Andrejevu – un trenera Andreja Zaķa dzīvesbiedres Lindas Zaķes atmiņu stāstu.

Sarunās atspoguļojas sportistu piedzīvotais viņu karjeras laikā, sākot ar ģimenes atbalstu, motivāciju un sevis disciplinēšanu, un beidzot ar iegūtajiem sasniegumiem un piedzīvotajiem zaudējumiem, kuri motivē nenobīties un doties tālāk. Vai zinājāt, ka 3x3 basketbolists Agnis Čavars savās pirmajās basketbola nodarbībās skolas sporta zālē pulksten septiņos no rīta mētāja bumbu uz pievilkšanās stieņa, jo visus grozus bija aizņēmuši lielie? To, ka diriģents Arvīds Platpers savulaik bijis Latvijas čempions daiļslidošanā, dejās uz ledus? Un to, ka pazīstamais motosportists Toms Macuks pirmoreiz uz motocikla apsēdās tad, kad viņam bija tikai četri gadi, kā arī to, ka viņš ir braucis pa trasi negaisa un lietus laikā, kad riteņi iestrēgst dubļos un motociklu vairs nevar izkustināt, un arī ar trim salauztām ribām?

Agnis Čavars, kurš Ķekavā dzīvo kopš dzimšanas, intervijā teicis, lūk, tā: “Spēlēt 3x3 ir pavisam kaut kas cits nekā klasiskais basketbols. Jo 3x3 spēle ir, teiksim tā, diezgan brutāla. Jābūt absolūti koncentrētam. Tā intensitāte ir tik milzīga un pulss sit tik ātri, ka brīžiem pat galviņa nestrādā, vienkārši dari automātiski. Un tad, vai tur kāds skatās vai nē, nemaz nav svarīgi.”

Jebkura sportista un trenera mērķis ir uzvarēt, kļūt par labāko pasaulē. Lai gūtu panākumus sportā, talants noteikti ir mazākā daļa, salīdzinot ar ieguldīto darbu. Sportists Nauris Miezis intervijā ar Ķekavas novadpētniecības muzeja pārstāvi Diānu Spertāli atklāj: Panākumu atslēga noteikti ir veiksme, un noteikti – trenera ievirze, trenera groži.” 

Izstādi papildina vienpadsmit kvadrātkodi, kurus noskenējot ar viedtālruņa kameru, iespējams noklausīties fragmentu no katra sportista un trenera dzīvesbiedres intervijas par sporta nozīmi viņu dzīvē, kā arī apskatīt dalībnieku sporta inventāru, diplomus un medaļas, kuras iegūtas sporta karjeras laikā.

Izstāde Ķekavas novadpētniecības muzejā apskatāma līdz  30. decembrim, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskos drošības noteikumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.