Menu
 

Krimuldas un Lēdurgas pagastā palielinājies siltumenerģijas apgādes tarifs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.sigulda.lv Foto - www.sigulda.lv

30.septembra Siguldas novada pašvaldības domes ārkārtas sēdē apstiprināts siltumapgādes tarifs Siguldas novada Krimuldas un Lēdurgas pagastā. Līdz šim SIA “Entalpija-2”, kas piegādā siltumenerģiju Krimuldas un Lēdurgas pagastā, spējusi efektīvi sabalansēt izdevumus un ienākumus, nepārskatot tarifu deviņus gadus. Ņemot vērā globālo enerģētikas krīzi, ko ietekmē politiski ekonomiskie un citi procesi, šajā gadā gāzes un elektroenerģijas cenas ir ievērojami pieaugušas, līdz ar to siltumenerģijas tarifu pieaugums skāris arī SIA “Entalpija-2” pakalpojumu saņēmējus, informē Siguldas novada pašvaldībā.

2017.gada 20.aprīlī Krimuldas novada dome, kura teritoriālās reformas rezultātā iekļaujas Siguldas novada pašvaldībā, ir noslēgusi dabasgāzes tirdzniecības līgumu ar AS “Latvijas gāze”, kura šā gada 24.septembrī uzņēmumam SIA “Entalpija-2” paziņojusi par tarifa paaugstināšanu, ņemot vērā, ka dabasgāzes cena no augusta ir pieaugusi vēl par 40,41%. Savukārt AS “Latvenergo” informējusi par elektroenerģijas cenas pieaugumu no 2021.gada oktobra, veidojot 38,53% sadārdzinājumu. Kā skaidro SIA “Entalpija-2” valdes loceklis Gatis Suķis, līdz šim tarifs nav ticis grozīts tāpēc, ka uzņēmums spējis sabalansēt un optimizēt izmaksas. Tomēr šobrīd, kad strauji pieaug cenas gāzei un elektrībai, arī degvielai un darbaspēka resursiem, siltumenerģijas tarifa kāpums ir neizbēgams.

SIA “Entalpija-2” patstāvīgās izmaksas savu iespēju robežās ir samazinājusi, tomēr ir izmaksas, kuras sabiedrība nevar ietekmēt, piemēram, dabas resursu nodoklis, kas ir palielinājies gandrīz desmit reizes (par 973%) kopš 2012.gada. Par šo deviņu gadu periodu saražotais siltumenerģijas daudzums ir ievērojami samazinājies (par 37%), jo uzņēmuma siltumapgādes pakalpojumu saņēmēju skaits ir sarucis gan Raganā, gan Krimuldas pagasta Sunīšu ciemā, kur siltumenerģijas pakalpojumi netiek sniegti vismaz piecus gadus, skaidro pašvaldībā.

Siguldas pilsētas un pagasta, kā arī Inčukalna, Gaujas un Mālpils siltumenerģijas tarifus, ņemot vērā saražoto siltumenerģijas apjomu, apstiprina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), kas veic iesniegto tarifu izskatīšanu pēc konkrētas metodoloģijas. Ņemot vērā, ka SIA “Entalpija-2” saražotās siltumenerģijas apjoms nepārsniedz noteikto minimumu 5000 MWh gadā, no kura tarifi jāskaņo ar SPRK, Krimuldas un Lēdurgas pagasta gadījumā tarifu saskaņā ar pašvaldības apstiprināto metodiku aprēķina pakalpojuma sniedzējs un to apstiprina pašvaldības dome.

Izvērtējot visu pieejamo informāciju un uzklausot SIA “Entalpija-2” pārstāvju skaidrojumus, Siguldas novada pašvaldības deputāti lēma par siltumenerģijas tarifa palielināšanu. Turpmāk Krimuldas novada pašvaldības SIA “Entalpija-2” siltumenerģijas apgādes tarifs būs 107,44 eiro par megavatstundu, un tas ir stājies spēkā no 1.oktobra, vēsta pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.