Menu
 

Pieņem dabas parka "Piejūra" individuālos aizsardzības un izmantošanas noteikumus

  • Autors:  LETA
Foto - dabasparkspiejura.lv Foto - dabasparkspiejura.lv

Valdība 9.novembrī pieņēma dabas parka "Piejūra" individuālos aizsardzības un izmantošanas noteikumus. Dabas parks izveidots, lai nodrošinātu piekrastes ekosistēmu kompleksa, Latvijas īpaši aizsargājamo un Eiropas Savienības nozīmes biotopu un sugu saglabāšanu, kā arī sabiedrības izglītības un atpūtas iespējas. Dabas parka platība ir 4180 hektāru, un tā iedalās četrās funkcionālās zonās - regulējamā režīma zona, dabas lieguma zona, dabas parka zona un neitrālā zona.

Minētajā teritorijā noteikti daudzi liegumi. Piemēram, aizliegts ierīkot jaunus atkritumu poligonus, audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus, lietot minerālmēslus un ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus mežaudzēs, dedzināt sausās zāles, virsāju un niedru platības, kā arī meža zemsedzi. 

Ūdensputnu medībās aizliegts lietot šāviņus, kas satur svinu. Lai samazinātu dzīvnieku bojāeju, aizliegts pļaut lauksaimniecībā izmantojamās zemes un lauces virzienā no malām uz centru, aizliegts mežā un gar ceļiem ierīkot sietveida vai stiepļveida nožogojumus.

Ārpus ceļiem aizliegts pārvietoties ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, tai skaitā automašīnām, traktortehniku, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, mopēdiem un sniega motocikliem. Dažādi ierobežojumi noteikti arī kuģošanas transportam, koku ciršanai, dažādu pasākumu rīkošanai u.c.

Atsevišķās funkcionālās zonās ieviesti arī stingrāki ierobežojumi, piemēram, dabas lieguma zonā aizliegts bez Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiskas atļaujas organizēt brīvā dabā publiskus pasākumus, kā arī sporta, piedzīvojumu un citu veidu sacensības, kurās piedalās vairāk nekā 50 cilvēku. Aizliegts cirst kokus galvenajā cirtē, kā arī kopšanas cirtē, ja priežu un ozolu audzēm vecums pārsniedz 60 gadus, egļu, bērzu, melnalkšņu, ošu un liepu audzēm - 50 gadus, apšu un baltalkšņu audzēm - 30 gadus. Aizliegta arī bīstamo koku ciršana un novākšana.

Ar motorlaivām un airu laivām, izmantojot motoru, aizliegts pārvietoties Dienvidu Garezerā, Vidējā Garezerā, Ziemeļu Garezerā un Ummja ezerā. Noteikti arī citi ierobežojumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.