Menu
 

Ādažu domes vadītājs: Ledu Gaujā šosezon nespridzinās

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Ādažu novadā ledu Gauju šajā sezonā nespridzinās, taču laikus veidos irdenākus ledus sektorus, par to otrdien vienojusies vietējā civilās aizsardzības komisija.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA), otrdien civilās aizsardzības komisijas sēdē tās dalībnieki, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, vienojušies ledu Gaujā nespridzināt, taču laikus gatavoties ledus kušanai.

Pašvaldībā plāno uz Gaujas ledus, kad tas būs vienlaidus sasalis, veidot irdenus ledus sektorus, strīpās uz ledus izberot kūdru. Brīdī, kad ledus sāks kust šajās vietās būs irdenāks ledus, kas ļaus vieglāk ledum iziet no upes.

Sprindžuks atzina, ka Gaujai ir jāizstrādā hidromodelis, kā drošāk virzīt straumes ledus kušanas laikā. Gaujas līkumi paliek dziļāki un asāki, tādēļ straume ledus krāvumus nespēj iznest.

Domes priekšsēdētājs skaidroja, ka iepriekšējās diennakts laikā ūdens līmenis ir krities par 30 centimetriem un, iestājoties salam, ļaunākā situācija ir garām, un iedzīvotāji var atgriezties mājās. Sprindžuks atzina, ka situācija var pasliktināties tad, ja atkal būs atkusnis, vai pavasarī. Palu apjoms būs atkarīgs no tā, cik bieza izveidosies sniega kārta un cik bieza būs ledus kārta.

Pašvaldības vadītājs informēja, ka domes ārkārtas sēdē pieņemts lēmums rezervēt 10 000 eiro to iedzīvotāju atbalstam, kuri būs plūdos cietuši. Pašlaik sarežģītākā situācijā ir viena ģimene, kura Ziemassvētkos nevarēs atgriezties mājās, jo viņu mājas pagrabs ir pilns ar ūdeni un apkures katlu nav iespējams iedarbināt. Savukārt otrai ģimenei nav pieejams dzeramais ūdens, taču šī ģimene varēs atgriezties mājās. Pārējie iedzīvotāji pašlaik nav cietuši, piebilda Sprindžuks.

Kā vēstīts, šādi plūdi Ādažu novada teritorijā ir vērojami reizi piecos gados, tiesa, tik agri kā šogad laikam ir pirmo reizi. Patlaban ledus kārta nav bieza, taču turpmāk viss būs atkarīgs no nokrišņu daudzuma un sala stipruma, kā arī no tā, vai atkusnis uznāks ziemā, vai sals pieturēsies līdz pavasarim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.