Menu
 

Nākamajā gadā spēkā stāsies vienoti saistošie noteikumi par NĪN piemērošanu Siguldas novadā

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

No nākamā gada 1.janvāra spēkā stāsies vienoti saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanu Siguldas novadā, informēja pašvaldībā.

Tajos noteikts, ka NĪN likme par telpu grupām, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, noteikta 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības, ja objektā dzīvesvietu nav deklarējusi neviena persona.

Likumā noteiktā NĪN likme 0,2-0,6% apmērā nosakāma tikai par objektiem, kuros uz taksācijas gada 1.janvāri plkst.0.00 dzīvesvietu deklarējusi vismaz viena persona.

Divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, likumā noteikto NĪN likmi piemēro, pieņemot, ka vienai dzīvesvietu deklarējušajai personai piekrīt 50 kvadrātmetri no mājas daļas, kuras lietošanas veids ir dzīvošana un kura netiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai, un šai daļai piekrītošo koplietošanas telpu platību, savukārt, ja objektā dārza mājas un vasarnīcas ar kopējo platību, kas lielāka par 40 kvadrātmetriem, taksācijas gada 1.janvārī plkst.00.00 dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro likmi 0,6% no objekta kadastrālās vērtības.

Tāpat pašvaldība noteikusi NĪN atvieglojumus dažādām iedzīvotāju grupām - trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām, tai skaitā maznodrošinātiem vientuļiem pensionāriem, maznodrošinātām personām ar invaliditāti, maznodrošinātām ģimenēm, kurās bērnus audzina viens vecāks, daudzbērnu ģimenēm un citām ģimenēm un personām, kam tas ir visvairāk nepieciešams.

Tāpat atvieglojumus var saņemt tie nodokļu maksātāji, kuri nekustamo īpašumu nodevuši bezatlīdzības lietošanā Siguldas novada pašvaldībai vai tās iestādei, kā arī pašvaldības augstākā apbalvojuma "Goda novadnieks" saņēmējiem. Atvieglojumi tiek piešķirti arī par teritorijām, kas invadētas ar Sosnovska latvāni.

Plašāka informācija par NĪN jautājumiem pieejama Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3, pie nodokļu administratorēm vai zvanot uz tālruņa numuru 67 385 830.

Pašvaldība atgādina, ka deklarēt dzīvesvietu Siguldas novadā bez maksas var valsts pārvaldes pakalpojumu portālā "www.latvija.lv", savukārt, samaksājot valsts nodevu 4,27 eiro, dzīvesvietu var deklarēt arī pašvaldības klientu apkalpošanas centros Krimuldā, Mālpilī, Inčukalnā, Morē, Allažos, kā arī Siguldā. Nākamgad pašvaldības atbalstu un priekšrocības pilnā apmērā varēs saņemt tās personas un ģimenes, kuras līdz 2021.gada 31.decembrim savu dzīvesvietu būs deklarējušas Siguldas novadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.