Menu
 

Mārupes Zolītes klubs aicina parakstīties par zolītes iekļaušanu UNESCO kultūras mantojuma sarakstā

  • Autors:  LETA
Foto - marupe.lv Foto - marupe.lv

Mārupes Zolītes klubs aicina parakstīties par Latvijas kāršu spēles zolītes prasmju iekļaušanu UNESCO cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma reprezentatīvajā sarakstā.

Kā liecina informācija Mārupes novada pašvaldības mājaslapā, iniciatīvas autori cer uz Mārupes Sporta centra un novada pašvaldības atbalstu šajā jautājumā.

Latvijas zolītes federācijas prezidents Māris Vējš informē, ka pirmā zolītes federācija dibināta 1996.gadā, savukārt šī brīža Latvijas zolītes federācija dibināta 2014.gadā. Tās mājvieta ir Mārupē.

Latvijā ir dažādi zolītes spēles sporta klubi, daudzas pašvaldības rīko zolītes turnīrus pilsētas vai novada svētkos vai arī citu tradicionālu turnīru ietvaros, piemēram, Ādaži, Amata, Carnikava, Valmiera, Valka, Jēkabpils, Bauska, Ikšķile, Rīga, Inčukalns, Garkalne, More, Olaine un citi.

Federācijas uzdevums esot saglabāt zolīti kā nacionālu vērtību nākamajām paaudzēm. Viens no veidiem, kā to izdarīt, esot jauno spēlētāju apmācība, motivēšana piedalīties spēlēs un turnīros.

Vējš uzsver, ka zolīte nav saistāma ar azartspēlēm. Tā ir prāta spēle, kuras spēlētāji attīsta stratēģisko domāšanu, gūst prieku no spēles un gandarījumu par prasmju uzlabošanos.

Būtiska esot arī socializācija un prāta treniņš. Vecākiem cilvēkiem spēle palīdz uzturēt skaidru un asu prātu visas dzīves garumā. Pirms vairākiem gadiem veiktais pētījums liecina, ka Latvijā zolīti spēlē aptuveni 200 000 cilvēku.

Zolītes tradīciju neveicinot spēlētāju pēcteču sarukums, par ko liecinot tas, ka jauniešu un studentu vidū zolītes spēli prot vien retais. Tam iemesls esot brīvā laika digitālās pavadīšanas iespējas. Zolītes spēlēšana tiešsaistē ieviesusi izmaiņas tradīcijā un arī aktualizējusi jautājumu par konkurenci ar citām tiešsaistes spēlēm un piedāvājumiem.

Klubā arī pieļauj, ka, ispējams, ka viens no apdraudējumiem ir arī sabiedrības kopējās izpratnes līmenis par kāršu spēlēm, saistot tās galvenokārt ar azartu un spēlēšanu uz naudu, nevis prāta asināšanu un labi pavadītu brīvo laiku.

Iedzīvotāji aicināti parakstīt vēstuli "Par Latvijas kāršu spēles zolīte spēles prasmju iekļaušanas iespējas izskatīšanu UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma reprezentatīvajā sarakstā" Mārupes novada pašvaldības ēkā vai arī sūtot ar elektronisko parakstu parakstītu vēstuli UNESCO Latvijas nacionālajai komisijai un Latvijas nacionālajam kultūras centram.

Vēstules paraugs pieejams Mārupes novada mājaslapā. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.