Menu
 

Mārupes novadā stājušies spēkā jaunie pašvaldības pabalsti iedzīvotājiem bez materiālā stāvokļa izvērtēšanas

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

25.janvārī Mārupes novadā stājušies spēkā jaunie pašvaldības pabalsti iedzīvotājiem, kas tiek piešķirti bez materiālā stāvokļa izvērtēšanas, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Vienreizējs pabalsts jaundzimušo aprūpei 200 eiro apmērā tiks maksāts par katru jaundzimušo bērnu, kura deklarētā dzīvesvieta ir Mārupes novada administratīvajā teritorijā, ja viens no bērna vecākiem ir deklarēts Mārupes novadā ne mazāk kā vienu gadu.

Ja vecāki deklarēti Mārupes novadā, tad pabalsts par katru jaundzimušo būs 400 eiro. Tikpat liels pabalsts tiks maksāts par katru bērnu personai, kura adoptējusi vai ņēmusi aizbildnībā, vai faktiski audzina bērnu līdz viena gada vecumam.

Pabalsts aprūpei 75 eiro mēnesī paredzēts gulošām vai uzraugāmām pilngadīgām personām, kas sevi nespēj aprūpēt. Pabalstu nepiešķir personām, kuras saņem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirtu kopšanas pabalstu invalīdam.

Pabalsts veselības aprūpei 150 eiro gadā paredzēts Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušajiem un Afganistānas kara dalībniekiem.

Personām, kuras ir sasniegušas 65 gadu vecumu, pašvaldība apmaksās pneimokoka vakcīnas. Pabalsts tiek izmaksāts, uzrādot izdevumu apliecinošu dokumentu.

Pabalsts veselības aprūpei 300 eiro gadā tiks maksāts bērnam invalīdam vai ar celiakiju slimam bērnam. Pabalsts veselības aprūpes nodrošināšanai vai uzlabošanai 75 eiro mēnesī tiks maksāts hroniskas nieru mazspējas slimniekiem, kuriem nepieciešama hemodialīze. Savukārt pabalsts pilnvērtīgai ambulatorai ārstēšanās nodrošināšanai tuberkulozes slimniekiem paredzēts 75 eiro mēnesī.

Pabalsts vasaras nometnei līdz 200 eiro gadā tiks maksāts personām ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, ar celiakiju slimiem bērniem, aizbildnībā esošiem un audžuģimenē ievietotiem bērniem, kuru ārpusģimenes aprūpi nodrošinājusi un lēmumu pieņēmusi Mārupes novada bāriņtiesa vai cita novada bāriņtiesa.

Vienreizējs pabalsts viena mājokļa pielāgošanai apmērā līdz 6000 eiro tiks maksāts, ņemot vērā ergoterapeita novērtējumu par personas vai personas aprūpē esoša bērna spējām un nepieciešamo fiziskās vides pielāgojumu, kā arī mājokļa pielāgošanas darbu un materiālu izmaksu aprēķinu un izdevumus apliecinošus dokumentus. Šis pabalsts tiks maksāts personai ar funkcionāliem traucējumiem, personām ar pārvietošanās grūtībām, ja personai ir 1. vai 2.grupas invaliditāte, vai bērnam ar invaliditāti no piecu gadu vecuma. 

Pabalstu transporta pakalpojumiem piešķir noteiktām personu kategorijām, kuras izmanto transporta pakalpojumus Mārupes novada administratīvajā teritorijā vai nokļūšanai citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, ja personas neatrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā un vismaz vienu gadu pirms pabalsta pieprasīšanas deklarējušas dzīvesvietu Mārupes novada administratīvajā teritorijā un tur faktiski dzīvo. Šis pabalsts pienākas personām, kuras sasniegušas 70 gadu vecumu, nestrādājošiem pensionāriem, nestrādājošām personām ar trešās grupas invaliditāti. Pabalsta apmērs ir 100 eiro.

Mārupes novada iedzīvotāji var pretendēt arī uz pabalstu noteiktu vecumu sasniegušām personām. Tiesības saņemt šo pabalstu ir personām, kuras sasniegušas 80, 85, 90 un vairāk gadu. Sasniedzot 80, 85, 90 gadu vecumu personas var pretendēt uz 75 eiro pabalstu gadā, sasniedzot 91-99 gadus - 100 eiro gadā, bet, sasniedzot 100 un vairāk gadus, - 150 eiro gadā.

Politiski represētajām personām paredzēts pabalsts 150 eiro gadā. Apbedīšanas pabalsts noteikts 200 eiro gadā. 

Informāciju par pabalstu saņemšanas nosacījumiem var uzzināt Mārupes novada Sociālajā dienestā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.