Menu
 

Aicina izteikt viedokli par jauno Ropažu novada ģerboni

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - Ropažu novada pašvaldība Ilustrācija - Ropažu novada pašvaldība

Sadarbībā ar jaunveidotā Ropažu novada vadību un speciālistiem, kā arī Valsts Heraldikas komisiju heraldikas mākslinieks Edgars Sims izveidojis četrus oriģinālus jaunā novada ģerboņa variantus, kurus saskaņā ar Heraldikas komisijas prasībām vispirms bija jāprezentē komisijai, un pēc komisijas sniegtā vērtējuma atbalstītie ģerboņu varianti tiek prezentēti iedzīvotājiem.
Šobrīd iedzīvotāju vērtējumam nodoti divi Heraldikas komisijas atbalstītie oriģināli jaunā novada ģerboņa varianti. Līdz 18. februārim novada pašvaldība aicina nobalsot par jaunā Ropažu novada ģerboņa variantu.

Ģerboņu krāsās dominē – zils, zelts un sudrabs. Savukārt ar "skaitli 4" simboliski attēlots jaunā Ropažu novada vadmotīvs – četru pašvaldību saplūšanu vienā vijumā. Šis motīvs parādās gan variantā ar 4 zelta stīgu pīni, gan arī ar stilizēto Mebiusa lenti cilpota sudraba dzīpara formā, un attēlo savstarpējo mijiedarbību un attīstību.

1.variants. Virve sastāv no četrām savītām cilpām, kas simbolizē cieši savītās pašvaldības, kas visas kopā veido vienu veselu – jauno Ropažu novadu, un stingri turas kopā. Figūra atgādina arī bezgalības zīmi un Mēbiusa lentu – tātad, viengabalainību, nepārtrauktību. Zilā krāsa simbolizē upes un citas ūdenstilpes, ar kurām novadā lepojas un kuras vieno.

2.variants. Zelta pīne simbolizē zelta virves pīni. Vangaži, Garkalne, Ropaži un Stopiņi savīti kopā. Matu pīne kā simbols – tautu meitas gaišo matu pīne, kas cieši sapīta. Te simboliski ieausts ropažniekiem svarīgais – tautu meitas tikums, strādīgums, ģimeniskums. Tautu meita iet deju solī un ar tautas dziesmām pūrā. Četri pīnes dzīpari kopā veido interesantu heraldisku ornamentu – vienotu veselu, kas simbolizē jaunizveidoto novadu.

Pašvaldība atgādina, ka pēc novadu reformas pagājušā gada vidū tika izveidots jaunais Ropažu novads, kas apvieno līdzšinējos Garkalnes, Ropažu un Stopiņu novadus, kā arī Vangažu pilsētu. Lai gan līdzšinējie novadu ģerboņi ir zaudējuši savu spēku, tajos iekļautie un iedzīvotājiem pierastie simboli nekur nepazūd, tie tiek atjaunoti kā pagastu ģerboņi un kopā ar Vangažu pilsētas ģerboni turpinās savu dzīvi – ierastos heraldiskos simbolus ikdienā varēs lietot arī turpmāk.

Uzsākot darbu pie jaunā novada ģerboņa izstrādes, jaunā novada dome vaicāja iedzīvotājiem, kāds tas varētu izskatīties. Tika saņemti vairāki desmiti ieteikumu – gan ar roku zīmētas skices un datorā izstrādātas grafikas, gan bērnu zīmējumi un ģerboņu apraksti. Lielākā daļa novadnieku gan vēlējās jaunajā ģerbonī saglabāt pa vienam simbolam no vecajiem ģerboņiem, taču sarunās ar heraldikas speciālistiem noskaidrojām, ka jaunam ģerbonim ir jābūt unikālam, tātad tas nedrīkst atkārtot esošajos ģerboņos izmantotos simbolus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.