Menu
 

Jūrmala Ukrainas bēgļu uzņemšanā tuvojas kritiskajai robežai

  • Autors:  LETA
Foto - Artis Veigurs, jurmala.lv Foto - Artis Veigurs, jurmala.lv

Jūrmala Ukrainas kara bēgļu uzņemšanā tuvojas kritiskajai robežai - drīz tās resursi būs izsmelti, informē pašvaldība.

Līdz 30.martam Jūrmalā uzņemti 624 Ukrainas bēgļi. Kā apgalvo pašvaldība, tas ir otrs lielākais vienā pašvaldībā uzņemto Ukrainas bēgļu skaits aiz Rīgas, un šo cilvēku skaits katru dienu pieaug.

Izmitināšanas iestādēs, kas spēj un piedāvā uzņemt Ukrainas bēgļus, šobrīd brīvu vietu esot ļoti maz, arī pašvaldības darbinieki, kas nodarbināti kara bēgļu apkalpošanā, esot pārslogoti. Iebraukušajiem cilvēkiem izmitināšana tiek nodrošināta brīvprātīgo palīdzības sniedzēju piedāvātajās mītnēs, kā arī liela daļa cilvēku paši spēj sev nodrošināt dzīvesvietu.

Pašvaldība aicina jūrmalniekus Ukrainas kara bēgļus nogādāt Jūrmalā tikai tādā gadījumā, ja pašiem ir iespēja šos cilvēkus izmitināt. Palīdzības sniegšanu iebraukšanas jautājumos aicina veikt centralizēti un koordinēti, sazinoties ar Valsts robežsardzi.

"Jau kopš kara sākuma Jūrmalā sniedzam palīdzību kara šausmās nonākušajiem Ukrainas cilvēkiem - pašvaldība ir gan ziedojusi naudas līdzekļus, lai palīdzētu Ukrainai, gan sniedz atbalstu un palīdzību Jūrmalā iebraukušajiem kara bēgļiem. Esam izveidojuši Ukrainas bēgļu apkalpošanas centru, koordinējam darba iespējas Jūrmalā, bērniem organizējam vietas Jūrmalas skolās, veidojam radošo telpu Ukrainas bērniem Jūrmalas Mūzikas vidusskolā," skaidro Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS/LZP).

Taču bēgļu plūsma esot ārkārtīgi liela, un jau šobrīd bēgļu skaits krietni pārsniedzot valsts prognozēto. 

Truksnis norāda, ka pašvaldības kapacitāte nav bezgalīga - brīvo vietu skaits skolās, bērnudārzos esot ierobežots, vietu skaits izmitināšanas mītnēs tāpat.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus, kuri var piedāvāt bēgļiem bezmaksas izmitināšanu un sniegt jebkādu cita veida palīdzību Jūrmalā, sazināties ar Ukrainas iedzīvotāju apkalpošanas centru.

Jūrmalas skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs pašlaik mācās 70 Ukrainas kara bēgļu bērni, bērnudārzos vietu vairs nav, Jūrmalas skolās kopumā var uzņemt vēl ap 100 bērnu. 

Jūrmalā šobrīd kopumā reģistrēti ap 300 Ukrainas bēgļu bērni vecumā no pusotra līdz 18 gadu vecumam.

Palīdzības un atbalsta sniegšanai pašvaldība ir izveidojusi Ukrainas iedzīvotāju apkalpošanas centru Kauguros, Skolas ielā 44. Centrā tiek sniegta pirmā nepieciešamā informācija Ukrainas cilvēkiem un apkopotas viņu vajadzības. Informācija tiek sniegta latviešu, krievu un ukraiņu valodās.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.