Menu
 

Par sabiedrisko kārtību un pašvaldības policiju Piņķos Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Stāvlaukums pie Babītes un Salas pagasta pārvaldes ēkas tiešām ir pārpildīts – mašīnas novietotas pat trīs rindās. Foto – no Piņķu iedzīvotāju arhīva Stāvlaukums pie Babītes un Salas pagasta pārvaldes ēkas tiešām ir pārpildīts – mašīnas novietotas pat trīs rindās. Foto – no Piņķu iedzīvotāju arhīva

Ar laikraksta “Rīgas Apriņķa Avīze” redakciju sazinājās trīs Piņķu iedzīvotāji, kas pauda savu sāpi par to, ka viņu pagastā, kas administratīvi teritoriālās reformas rezultātā iekļauts jaunizveidotajā Mārupes novadā, sabiedriskās kārtības līmenis varētu būt pat pazeminājies, lai gan tagad par to gādā pašvaldības policija. Kā noskaidrojās, jau aprīlī vietējo kārtības sargu spēki saņems būtisku papildinājumu.

Babītes novads bija viens no retajiem, kam nebija savas pašvaldības policijas. Par vietvaras saistošo noteikumu ievērošanu gādājuši sabiedriskās kārtības nodaļas inspektori, bet kopš pagājušā gada nogales šī struktūrvienība ir likvidēta. Kā uzskata Anda, Vēsma un Gunārs (vārdi mainīti), Mārupes novada pašvaldības policija pagaidām vēl nav tā pa īstam uzrotījusi piedurknes, lai pildītu savus pienākumus kaut vai Piņķos, kas ir Babītes pagasta centrs.

Piņķos lielākie pārkāpēji – pašvaldības darbinieki

Anda dzīvo daudzdzīvokļu mājā, kas atrodas vistuvāk Babītes un Salas pagasta pārvaldei Piņķos. Ar pašu māju viss ir vislabākajā kārtībā: nams nesen renovēts, sētas pusē ir savs stāvlaukums iedzīvotāju automašīnām, pat nobruģēts. Taču šis laukums nav bezizmēra, tāpēc, lai būtu taisnīgi, katram dzīvoklim piešķirta tikai viena caurlaide. To, ka šajā laukumā drīkst turēt tikai mašīnas ar iedzīvotājiem izsniegtām caurlaidēm, var saprast pēc ceļazīmēm, ko pēc iedzīvotāju lūguma uzstādījusi pašvaldība.

Viss jau būtu labi, bet faktiski katru darbdienu šajā stāvlaukumā tiek atstātas svešas automašīnas bez caurlaides. Kā novērojusi Anda, pārkāpēji varētu būt tieši pašvaldības darbinieki – iespējams, tie, kas atbrauc no Mārupes un nedaudz kavē darbu, jo esot redzējusi, ka viņi pēc tam teciņiem vien aizsteidzas uz pašvaldības administrācijas māju. Pašvaldības darbiniekiem pie pagasta pārvaldes ēkas esot pašiem savs stāvlaukums, bet arī tur mašīnas var novietot tikai ar caurlaidi, turklāt laukums nav liels, var pietrūkt vietas.

Metrus simts no pašvaldības ir liels publiskais stāvlaukums, kas paredzēts futbola laukuma apmeklētājiem, bet to šie braucēji neizmanto – laikam tāpēc, ka gabaliņš kājām jāpaiet. Tad jau ērtāk ir ignorēt ceļazīmes un atstāt savu braucamrīku pie daudzdzīvokļu mājas, no kurienes līdz darbavietai tikai pārdesmit metru, sevišķi, ja apstājas pretī pirmajai kāpņu telpai, kā tas parasti tiekot darīts. Dažs pat uz automašīnas priekšējā paneļa redzamā vietā noliekot Mārupes novada domes stāvvietas caurlaidi, lai gan uz ceļazīmju papildplāksnītēm skaidri un gaiši rakstīts: “Izņemot ar DzĪB “Centra 2” atļaujām”.

Anda par šo situāciju esot zvanījusi uz pašvaldību, bet nekādu konkrētu atbildi vai rīcību nav sagaidījusi. Pēdējā laikā svešu mašīnu gan esot nedaudz mazāk, bet tomēr ir. Viņasprāt, tie, kas tā dara, nav nekādi nejaušie atbraucēji – pagasta pārvaldes apmeklētāji –, jo mājas iedzīvotāju stāvlaukumu no ielas puses nemaz nevar redzēt, ir jāprot to atrast.

Piņķiete prognozē, ka vasaras sezonā, kad otrpus mājai paredzēts turpināt labiekārtot publiskās stāvvietas, bruģētajā stāvlaukumā varētu parādīties vēl vairāk svešu spēkratu bez caurlaides. Anda zinot, ka Mārupes novadam ir sava pašvaldības policija, bet vismaz Piņķos tai nav savu telpu, apmeklētāju pieņemšana nenotiek. Vai no Mārupes kāds brauks pāris tādu nevietā noliktu automašīnu dēļ? Sieviete atzīst, ka nemaz negrib, lai mašīnu īpašnieki tiktu sodīti. Varbūt šie sistemātiskie pārkāpēji arī bez sodiem varētu nonākt pie saprašanas, ka jāizmanto cits stāvlaukums, lai nesagādātu liekas neērtības dzīvokļu īpašniekiem, kas maksājuši par bruģi un bruģēšanu, bet pašiem ar visu caurlaidi nav kur atstāt savu mašīnu?

Pašvaldības darbinieki iemanījušies savas mašīnas likt aiz tuvākās daudzdzīvokļu mājas. Piemēram, šī spēkrata vadītājs uz priekšējā paneļa atstājis Mārupes novada domes izdotu stāvvietas beztermiņa caurlaidi, kas gan konkrētajā stāvlaukumā nekādas tiesības nedod.


Pusaudži dara, ko grib

Arī Vēsmai ir, par ko pažēloties attiecībā uz sabiedrisko kārtību viņas pagasta centrā. To, ka Piņķos vairs nestrādā sabiedriskās kārtības nodaļas vīri, bet Mārupes novada pašvaldības policijas darbinieki parādās samērā reti, drīz vien pamanījuši pusaudži. Esot viens tāds bariņš, kurā varētu būt pāris vietējo, kā arī vairāki rīdzinieki, kas no Imantas uz Piņķiem brauc kā pēc kalendāra – trešdienās un piektdienās. Tad nu šie sešpadsmit septiņpadsmit gadus vecie jaunieši tusējot kaut kur pie garāžām vai pat kādā garāžā, bet aukstākā laikā meklējot patvērumu daudzdzīvokļu namu kāpņu telpās. Tur iekļūt viņiem nav problēmu, jo vietējiem ir čipi no ārdurvīm. Kā jau jauniešiem pieņemts, viņi esot skaļi, bet tas vien nebūtu nekas. Skanot arī lamas, pusaudži spļaujot, kur pagadās, pīpējot, lietojot alkoholiskos dzērienus un, kā var noprast, mēdzot apreibināties arī ar kaut ko neatļautu.

Tāda kompānija iedzīvotājiem nav patīkama, sevišķi, ja to gadās sastapt savā kāpņu telpā. Vēsma esot zvanījusi uz pašvaldības policiju, bet saņēmusi atbildi, lai raksta iesniegumu, tad sekošot rīcība. Sieviete gan atzīst, ka ziņot policijai rakstiski viņai esot nedaudz bail, jo pastāv iespēja, ka pārkāpēji uzzina viņas vārdu un mēģina kaut kā atriebties. Gribētos, lai pusaudži jūt un saprot, ka policisti Piņķos var parādīties jebkurā brīdī, pārbaudīt, ar ko viņi nodarbojas, un attiecīgi rīkoties, bet kad tādus laikus varēs sagaidīt?

Vai Piņķi ir pārāk tālu no Mārupes?

Skaļo jauniešu kompāniju ar tieksmi uz apreibināšanos esot pamanījis arī piņķietis Gunārs. Vēl vairāk – pagājušajā ziemā viņam to gadījies sastapt tieši savas mājas kāpņu telpā. Gunārs kā jau vīrietis, kurš var pateikt kādu skarbāku vārdu, licis jauniešiem nekavējoties doties prom un šo vietu saviem tusiņiem vairs neizmantot. Toreiz viss esot beidzies labi – pusaudži vīrieša prasības respektējuši. Protams, varēja būt arī cits scenārijs, ja jaunieši, kā tas mūsdienās nereti mēdz gadīties, nebūtu klausījuši vai pat izrādītu kādu agresiju. Ej tad nu skaidroties, kāpēc runāji ar bērniem, kāpēc pielietoji fizisku spēku… Tāpēc jau ir policija, lai šādas situācijas risinātu.

Gunārs šo trīs mēnešu laikā Mārupes novada pašvaldības policijas automašīnu Piņķos esot redzējis tikai vienu reizi – pie promenādes, kas iekārtota pie tā dēvētā Gurķīša jeb bijušā karjera ezeriņa. Pavisam citādi bijis, kad nu jau bijušajā Babītes novadā bijusi sabiedriskās kārtības nodaļa. Tās inspektori nebija policijas darbinieki, bet viņiem bija domes pilnvarojums kontrolēt pašvaldības saistošo noteikumu ievērošanu un pārkāpējus saukt pie atbildības, kas paredzēta normatīvajos aktos. Tā kā šai nodaļai turpat Piņķos bija savas telpas, inspektori regulāri bija redzami sabiedriskās vietās, turklāt viņi uzraudzījuši arī to, vai automašīnas netiek novietotas stāvēšanai neatļautās vietās.

Problēmas ar automašīnu novietošanu nevietā Babītes pagasta centrā ir pamanījis arī Gunārs. Tas, ka automašīnas bez attiecīgas caurlaides tiek novietotas daudzdzīvokļu mājas stāvlaukumā, ir viens stāsts, cits esot par to, ka publiskajā stāvlaukumā otrpus namam, piemēram, kāds melna džipa īpašnieks savu spēkratu atstājot pa pusei stāvvietā, pa pusei ārpus tās. Vieglā automašīna garām var pabraukt, bet ko darīt, ja steidzami vajadzīgs kāds no operatīvajiem dienestiem vai atbraucis kurjerpasts? Tā ir problēma, kas būtu jārisina pašvaldības policijai. Kārtības sargiem esot zvanīts, bet toreiz saņemta atbilde, ka tāda izsaukuma dēļ nav lietderīgi braukt divdesmit kilometrus no Mārupes. Lai safotografējot nevietā novietoto automašīnu un lejuplādējot Mārupes novada pašvaldības tīmekļvietnē. Gunārs gan neesot saņēmis informāciju, kā šī lieta ir beigusies.

Kā cilvēks, kurš pats savulaik strādājis iestādē, kas uzrauga sabiedrisko kārtību un drošību, Gunārs ir pārliecināts, ka Mārupes novada pašvaldības policijai noteikti ir vajadzīgs savs atbalsta punkts Piņķos, lai cilvēki justu policijas darbinieku klātbūtni. Ar atbraukšanu uz kādu izsaukumu vai izbraukšanu cauri centram reizi dienā noteikti ir par maz – tā dažādus pārkāpumus ļoti reti var pamanīt. Labāk būtu, ja policisti arī pastaigātu, varbūt parunātu ar cilvēkiem, noorganizētu apmeklētāju pieņemšanas. Potenciālie pārkāpēji ļoti labi jūt, kad var darīt visu, kas ienāk prātā, bet kad labāk savaldīties, jo var saņemt sodu.

Pagasta pārvaldes vadītājs problēmu aktualizēšot domē

Babītes un Salas pagasta pārvaldes vadītājs Ainārs Kravals, ar kuru “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās, lai uzzinātu, kāda, viņaprāt, šajos pagastos ir situācija ar sabiedrisko kārtību un drošību, maigi sakot, bija ļoti mazrunīgs. Nākas pieļaut, ka žurnālista zvans amatpersonu pamatīgi pārsteidza, tāpēc Kravala kungs ļoti pārdomāja katru vārdu.

Sarunas laikā pagasta pārvaldes vadītājs apgalvoja, ka viņš neko nav zinājis par pārkāpumiem, kas saistīti ar nepiederošu automašīnu novietošanu daudzdzīvokļu mājas stāvlaukumā tieši blakus administrācijas ēkai. Ainārs Kravals arī negribēja ticēt, ka šie pārkāpēji varētu būt viņa padotie vai kolēģi, tāpēc žurnālistam nācās no iedzīvotāju atsūtītās fotogrāfijas nolasīt viņam to, kas rakstīts uz mašīnā atstātās Mārupes novada domes izdotās caurlaides. Arī par sabiedrisko mieru un kārtību traucējošo pusaudžu grupu, kas Piņķos uzdarbojas trešdienās un piektdienās, pagasta pārvaldnieks līdz šim neko neesot dzirdējis.

Tam gan Ainārs Kravals piekrita, ka Mārupes novada pašvaldības policijas klātbūtni pagastos šobrīd jūt ļoti maz. Jā, pašvaldībā esot runāts par to, ka arī Piņķos policistiem vajag dienesta telpas, jāorganizē apmeklētāju pieņemšana un citi pasākumi, bet šobrīd esot tā, kā ir. Konkrētu termiņu, kad babītieši var gaidīt kādu uzlabojumu, Kravals nevarēja nosaukt. Viņš gan solīja, ka pēc iespējas drīzāk šo jautājumu aktualizēs Mārupes novada pašvaldības domes sēdē. Atliek cerēt, ka šī publikācija būs papildu stimuls, lai Mārupes novada pašvaldības dome ieklausītos savos iedzīvotājos…

Policijā vairāk darbinieku, Piņķos – atbalsta punkts

Sazināties ar Mārupes novada pašvaldības policijas priekšnieku vai viņa vietnieku ar pirmo reizi neizdevās. Lai arī pulkstenis vēl rādīja darba dienas laiku, priekšniecībai bija īsā diena. It kā tāpēc, ka todien abi piedalījušies kādā darba sanāksmē. Arī otrais mēģinājums nebija veiksmīgs. Atkal īsā darbdiena? Tikai ar trešo mēģinājumu, zvanot no paša rīta, izdevās aprunāties ar Mārupes novada pašvaldības policijas priekšnieku Juri Jēkabsonu.

Sarunas laikā gan raksta autors, gan policijas priekšnieks viens otram pavēstīja pa kādam līdz šim nezināmam jaunumam. Izrādās, arī Jēkabsona kungs līdz šim neko nebija dzirdējis par problēmu ar daudzdzīvokļu namam piederošo stāvlaukumu, kur savas mašīnas patvaļīgi atstāj pašvaldības policijas darbinieki. Savukārt šī raksta autoram (un ne tikai viņam vien) bija pirmā dzirdēšana, ka Babītes pagasta centrā jau darbojas pašvaldības policijas atbalsta punkts. Izrādās, ēkā Piņķos, Centra ielā 3, kur atrodas arī Sociālais dienests, otrajā stāvā katru darbdienu no pulksten 8.00 līdz 17.00 sastopami divi vietējie kārtības sargi, kuri labprāt pieņem apmeklētājus un savas kompetences robežās risina visas problēmas, kas saistītas ar sabiedrisko kārtību un drošību.

Par jauniešiem-tusētājiem bija informēts arī policijas priekšnieks Jēkabsons. Jā, tāda pusaudžu grupiņa Piņķos tiešām esot piefiksēta, bet jaunieši neko nepārkāpjot, tomēr kāda sieviete par viņiem sūdzējusies. Pārbaudot viņas sniegto informāciju, policisti secinājuši, ka viss ir normas robežās, pusaudži neapreibinās, citus iedzīvotājus netraucē. Jā, viņi mēdzot uzturēties vienā no kāpņutelpām, bet tikai tāpēc, ka viens no puišiem dzīvo tās kāpņutelpas dzīvoklī. Policijai neesot likumīga pamata jauniešus no turienes izraidīt.

Juris Jēkabsons arī informēja, ka jau šomēnes viņa vadītajai policijai būs papildspēki. Februārī notikušajā domes sēdē deputāti nolēmuši par sešām vietām palielināt pašvaldības policijas štatus, lai labāk nodrošinātu sabiedrisko kārtību bijušā Babītes novada teritorijā. Divi kandidāti jau esot atrasti, vēl ar diviem šim darbam atbilstošiem kandidātiem veiktas pārrunas. Jēkabsons prognozēja, ka šī mēneša laikā visas štata vietas tiks aizpildītas un būs iespējams nodrošināt, ka pašvaldības policijas atbalsta punktā Piņķos kārtības sargi ir sastopami visu laiku.

Kā pastāstīja policijas priekšnieks, pēc administratīvi teritoriālās reformas darba viņam un viņa padotajiem netrūkst. Piemēram, pēdējā mēneša laikā pašvaldības policija saņēmusi 188 izsaukumus, un 55 no tiem bijuši uz Babītes un Salas pagastu. Klāt vēl varot pieskaitīt arī iesniegumus, kas šajā laikā ir izskatīti.

Juris Jēkabsons uzsvēra, ka pašvaldības policija dodas uz visiem izsaukumiem, bet, kad to nav, patrulē visa novada teritorijā. Ja novada iedzīvotājiem ir vajadzīga pašvaldības policistu palīdzība, tad, zvanot uz tālruņa numuru 67933470 vai 25423038, ar viņiem sazināties varot jebkurā diennakts laikā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.