Menu
 

Tiesībsargs norāda uz trūkumiem kārtībā, kādā Saulkrastos soda par pašvaldības maksas stāvvietu neapmaksāšanu

  • Autors:  LETA
Foto - Saulkrastu novada pašvaldība Foto - Saulkrastu novada pašvaldība

Kārtība, kādā Saulkrastos soda par pašvaldības maksas autostāvvietu neapmaksāšanu, pārkāpj labas pārvaldības un tiesiskuma principus, savā atzinumā norāda Tiesībsarga birojs.

Saulkrastos sodus piemēro pati pašvaldība, uzliekot administratīvos sodus, tomēr tiesībsargs vērtē, ka šāda kārtība ir nepamatota, jo pašvaldības kā atvasinātas publiskās personas pašas nevar veikt darbības saistībā ar maksas autostāvvietu apsaimniekošanu un uzraudzīšanu, tāpēc šīs darbības pašvaldības interesēs un uzdevumā veic pašvaldības kapitālsabiedrības, kas par konkrēto pārkāpumu var uzlikt līgumsodus.

Tiesībsargs skaidro, ka, nesamaksājot par automašīnas novietošanu pašvaldības maksas stāvvietā, netiek pārkāpts Ceļu satiksmes likums. Pašvaldības maksas stāvvietas neapmaksāšana esot civiltiesiskas saistības neizpilde, par kuru nevar piemērot administratīvo atbildību.

Kā tiek uzsvērts vēstulē, nepareizi interpretējot Ceļu satiksmes noteikumu un Ceļu satiksmes likuma normas, tādējādi līgumsoda vietā nepamatoti piemērojot administratīvos sodus cilvēkiem, kas nav samaksājuši par pašvaldības maksas stāvvietas izmantošanu, pašvaldība ir pārkāpusi labas pārvaldības un tiesiskuma principus.

Tiesībasargs pieprasa, lai Saulkrastu novads nekavējoties pārtrauc personu administratīvo sodīšanu un izveido jaunu kārtību, kādā tiek veikta pašvaldības maksas stāvvietu lietošanas noteikumu ievērošanas kontrole.

Savukārt no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) tiek pieprasīts pārbaudīt, kā citas pašvaldības pārvalda maksas stāvvietas, nepieciešamības gadījumā pašvaldībām lūgt nekavējoties pārtraukt līdzīgu praksi un izstrādāt tiesisku, normatīvajam regulējumam atbilstošu pašvaldības maksas stāvvietu pārvaldības kārtību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.