Menu
 

Ādažos par 3,1 miljonu eiro būvē jaunu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ādažu novada pašvaldība Foto - Ādažu novada pašvaldība

Ņemot vērā, ka  Ādažu novadā turpmākajos gados ir paredzama jaunu rūpniecisko projektu īstenošana, SIA "Ādažu ūdens" 2021.gada oktobrī, atbilstoši izstrādātajam būvprojektam, uzsāka notekūdeņu attīrīšanas iekārtu (NAI) rekonstrukcijas darbus, paredzot jaudas palielināšanu par 850 kubikmetriem diennaktī.

Kā informēja Ādažu novada pašvaldībā, projekta kopējās izmaksas ir 3,104 miljoni eiro no kuriem 2,43 miljoni eiro (pamatā aizņēmums) ir uzņēmuma finansējums, 502 000 eiro ir valsts līdzfinansējums, bet 172 000 eiro ir SIA "Orkla Latvia" līdzfinansējums.

Projekta līguma nosacījumi ar SIA "Mapri Būve" paredz, ka vēlākais līdz 2022. gada septembrim objekts tiks nodots ekspluatācijā, NAI jaudu palielinot aptuveni par trešdaļu, izbūvējot ceturto aerotenku, esošo iekārtu aerācijas sistēmu nomainot, aprīkojot ar tiešsaistes skābekļa mērītājiem un lokālo displeju, gaisa pūtēju vadības iestatīšanu izšķīdušā skābekļa koncentrācijai aerotenkos un vairākus citus tehnoloģiskus uzlabojumus.

“Jāuzsver ne tikai tehnoloģisko iekārtu uzstādīšana sarežģītos apstākļos, jo nav pieļaujama notekūdeņu apstrādes procesa pārtraukšana, bet arī fakts, ka būvdarbu veikšanas tehnoloģija ir diezgan sarežģīts process. Nepieciešama apjomīga gruntsūdens līmeņa pazemināšana (darbi tiek veikti septiņu metru dziļumā), izvērtējot to, ka Gaujas ūdens līmenis ir ļoti mainīgs, un tieši  ietekmē betonēšanas darbu un tīklu izbūves procesu,” vēsta novada domē.

Šobrīd SIA "Ādažu ūdens" piederošo notekūdeņu attīrīšanas iekārtās, kas atrodas pie Katlapu ceļiem, Gaujas pusē, kanalizācijas notekūdeņus attīra trīs aerotenku blokos, kuru kopējā notekūdeņu attīrīšanas kapacitāte sasniedz 2150 m3/diennaktī jeb 785 tūkstošus m3 gadā.
Turpinot palielināties notekūdeņu plūsmām, pastāvēja augsts risks, ka noteiktās dienās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas nespēs attīrīt notekūdeņus pienācīgā kvalitātē, tādējādi būtiski paaugstinot riskus, kas ir saistīti ar nepietiekami attīrītu notekūdeņu nonākšanu apkārtējā vidē. 

Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukcijas paātrinātu uzsākšanu veicināja SIA "Ādažu ūdens" un Aizsardzības ministrijas 2020.gadā sagatavotās aplēses par papildu notekūdeņu apjomu. Veicot tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrādi, tika prognozēts, ka tuvākajos gados Nacionālo bruņoto spēku Ādažu mācību bāzes (NBS ĀMB) notekūdeņu plūsma uz Ādažu NAI būs amplitūdā no 215 līdz 230 m3 diennaktī ar maksimālajām pīķa slodzēm diennakts griezumā līdz pat 430 m3, kas veido 57% no viena NAI aerotenka notekūdeņu attīrīšanas kapacitātes.

Balstoties uz šo aprēķinu, ar Ādažu novada pašvaldības un Aizsardzības ministrijas atbalstu, tika piešķirts valsts budžeta līdzfinansējums 502 tūkstošu eiro apmērā (jeb sestā daļa no kopējām projekta izmaksām), lai veiktu NAI ceturtā aerotenka, cauruļu sistēmu izbūvi un tehnoloģisko iekārtu pārbūvi.

Pašvaldībā prognozē, ka līdz 2023. gadam centralizētajai kanalizācijas sistēmai tiks pieslēgtas ne mazāk kā 100 vienģimeņu dzīvojamās ēkas un divas daudzdzīvokļu mājas, kas NAI radīs papildus hidraulisko slodzi. Ir arī uzsākta vairāku rūpniecisko projektu plānošana un projektēšana. Līdz ar to SIA "Ādažu ūdens"  bija ieinteresēta nodrošināt pilnu finansējumu projekta realizācijai, lai nodrošinātu pakalpojumu pieejamības nepārtrauktību visiem potenciālajiem klientiem un ūdenssaimniecības sistēmas finansiālo un tehnisko ilgtspējību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.