Menu
 

KNAB priekšnieks: Pēdējos gados pašvaldībās uzlabojusies situācija korupcijas novēršanas jomā

  • Autors:  LETA
Foto - lps.lv Foto - lps.lv

Pēdējos gados pašvaldībās uzlabojusies situācija korupcijas novēršanas jomā, piedaloties Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valdes sēdē, teicis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume.

Kā informēja LPS pārstāve Ella Pētermane, vērtējot situāciju pašvaldībās pēdējo gadu laikā, Straume atzinis, ka tā ir būtiski uzlabojusies. Proti, pašvaldības ir ieviesušas uzlabojumus attiecībā uz pašvaldību rīcību un iekšējās kontroles mehānismu izveidi, lai KNAB uzmanība attiecībā gan uz korupcijas novēršanu, apkarošanu un interešu konfliktiem, samazinātos.

KNAB priekšnieks uzsvēris, ka korupcija Latvijā, tostarp arī pašvaldībās, vairs nav primārā problēma, jo situācija ir uzlabojusies gan ar normatīvā regulējuma palīdzību, gan arī pati sabiedrība ir attīstījusies.

Vienlaikus pašvaldībām esot jāturpina uzlabot korupcijas un interešu konflikta novēršanas mehānismi, izstrādājot un ieviešot efektīvu iekšējās kontroles sistēmu, identificējot un novērtējot iespējamos riskus, regulāri pilnveidojot pašvaldības amatpersonu un darbinieku zināšanas un izpratni par pretkorupcijas, ētikas jautājumiem.

Savukārt LPS priekšsēdis Gints Kaminskis norādījis, ka uzticības līmenis pašvaldībām ir daudz augstāks nekā valsts pārvaldes iestādēm, tomēr nereti iedzīvotājiem ir radies maldīgs, uz patiesiem faktiem nebalstīts viedoklis, ka Latvijā ir ļoti augsts korupcijas līmenis, kas neatbilst patiesībai.

Proti, saskaņā ar KNAB pasūtītās SIA "Latvijas fakti" 2021.gada sākumā veiktās aptaujas rezultātiem 94% iedzīvotāju atzinuši, ka pēdējo 12 mēnešu laikā nav kļuvuši par korupcijas gadījuma upuri vai liecinieku, vienlaikus kritiski izsakoties par amatpersonu godīgumu korupcijas jautājumos.

Tas KNAB esot vedinājis secināt, ka sabiedrības uztveri un vērtējumu par korupcijas situāciju valstī lielā mērā veido nevis pašu pieredze, bet dažādu informācijas kanālu aktīvi sniegtā informācija par atsevišķiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Gan LPS valde, gan KNAB pārstāvji sarunas laikā atzina, ka nereti sūdzības KNAB tiek izmantotas kā ietekmēšanas instruments, tās lielā skaitā gatavojot par iespējamiem interešu konfliktiem vai koruptīvu rīcību gan par pašvaldību amatpersonām, gan iepirkumu procesiem. 

LPS valdes ieskatā, ir nepieciešami uzlabojumi normatīvajā regulējumā, lai šādas situācijas izskaustu, jo tās nelietderīgi patērē gan pašvaldību, gan arī KNAB resursus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.