Menu
 

Aptaujā kā galvenās Pierīgas unikālās vērtības minētas daba, cilvēkkapitāls un infrastruktūra

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - rpr.gov.lv Ilustrācija - rpr.gov.lv

Saskaņā ar Rīgas plānošanas reģiona (RPR) veikto aptauju, reģiona iedzīvotāji kā galvenās Pierīgas unikālās vērtības ir norādījuši dabu, sabiedrības kopienas un infrastruktūru, kā arī Rīgas tuvumu. Aptauja veikta pētījuma par Rīgas plānošanas reģiona identitāti ietvaros.

65% respondenti, kā nozīmīgāko Pierīgas unikālo vērtību atzina dabu, iekļaujot gan konkrētus dabas objektus, kā reģionā esošās ūdenstilpnes, gan mežus un purvus, gan akcentējot vides kvalitāti, t.sk. gaisa kvalitāti, pavēstīja RPR pārstāve Inese Ozoliņa.

Kā otra nozīmīgākā vērtību kategorija tika minēts cilvēkkapitāls (20% respondentu), minot gan kopienas un kopienu aktivitātes, izglītotus un patīkamus cilvēkus, kā arī atsaucoties uz tādām pietuvinātām sociālām grupām kā kaimiņi.

Kā trešo unikālo vērtību respondenti norādījuši infrastruktūru un pakalpojumu pieejamību, tostarp gan transporta infrastruktūru, gan izglītības un sporta infrastruktūras pieejamību.

Arī Rīgas tuvums iezīmējas kā nozīmīga vērtība Pierīgas reģionam, tāpat arī reģiona attīstības potenciāls un vitalitāte. Kā unikāla vērtība tiek minēta arī kultūra, iekļaujot gan materiālo gan nemateriālo kultūrvēsturisko mantojumu, kā arī uzņēmējdarbība, akcentējot vietējos ražotājus un mazo uzņēmējdarbību.

“Pierīgas identitāte tikai veidojas, bet, sekojot līdzi pasaules tendencēm, uz to jāraugās kompleksi kā vienotu Rīgas un Pierīgas teritoriju jeb Rīgas metropoles areālu,” norādījis RPR administrācijas vadītājs Edgars Rantiņš. “Pētījumā atklājās, kā reģiona iedzīvotāji uztver Pierīgu – ka tā ir zaļa, mežiem ieskauta, bet ar attīstītu infrastruktūru un pietiekami jaudīgām sabiedrības kopienām, kas vairāk identificējas savās lokālajās teritorijās. Arī pašvaldības apzinās vietējo kopienu lomu, tāpēc to ilgtspējīgas attīstības stratēģijās ietverti virzieni to stiprināšanā. Aptaujāto ieskatā Pierīgas vērtība ir arī plašais pakalpojumu grozs un to pieejamība, ko tostarp nodrošina arī Rīgas tuvums.”

Aptauja veikta starptautiska projekta “Vietējās garšas” (“Local Flavours”) ietvaros, kura mērķis ir veicināt tūristu plūsmu uz mazāk atpazīstamām reģiona kultūras mantojuma vietām, vienlaikus nodrošinot daudz sekmīgāku tūrisma kopējo attīstību un politikas veidošanos reģionā, tādā veidā stiprinot reģiona kopējo konkurētspēju. Projekts “Vietējās garšas” (“Local Flavours”) īstenots “Interreg Europe” programmas ietvaros.

Rīgas plānošanas reģionu veido Rīga un Jūrmala , kā arī septiņi novadi – Ādaži, Mārupe, Ķekava, Olaine, Ropaži, Salaspils un Sigulda.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.