Menu
 

Pasniedz apbalvojumu "Ķekavas novada Goda pilsonis"

  • Autors:  kekava.lv
Foto, video - Ķekavas novada pašvaldība Foto, video - Ķekavas novada pašvaldība

Novērtējot ieguldījumu Ķekavas novada attīstībā, 4. maijā tika pasniegts Ķekavas novada pašvaldības apbalvojums “Ķekavas novada Goda pilsonis” sporta skolotājam un basketbola trenerim Andrim Eglītim, Ķekavas novada sociālajai darbiniecei Sandrai Balodei, kā arī jāšanas sporta trenerei Olgai Šellerei.

Ar apbalvojumu Ķekavas novada pašvaldība vēlas pateikties un novērtēt to cilvēku ieguldījumu, kuri ar savu darbu, mūža veikumu, radošumu, pilsonisko aktivitāti un apņēmību, ir palīdzējuši Ķekavas novadam augt, attīstīties un tā vārdam izskanēt gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tāpēc ik gadu Ķekavas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus, uzņēmumus, iestādes un nevalstiskās organizācijas iesniegt pretendentu pieteikumus Ķekavas novada augstākā apbalvojuma “Ķekavas novada Goda pilsonis” saņemšanai.  

Andris Eglītis

Daudzi jo daudzi Ķekavā dzīvojošie lepojas, ka arī viņus sporta pasaulē ir ievadījis tieši Andris Eglītis, kurš jau no 1977.gada strādā Ķekavas vidusskolā kā sporta skolotājs. Andris Eglītis ir mērķtiecīgi pilnveidojis un attīstījis basketbola tradīcijas Ķekavas pagastā. A. Eglīša vadībā tika izveidotas gan jauniešu, gan kolhoza “Ķekava” vīriešu un sieviešu basketbola komandas. Komandas sasniegušas arī vērā ņemamus rezultātus – vīriešu komandas bija Rīgas rajona un Latvijas strādājošo sporta spēļu čempioni, savukārt Rīgas rajona sieviešu basketbola komanda izcīnīja 2.vietu Latvijas Republikas sporta spēlēs.

Andra Eglīša audzēkņu sarakstā atrodami arī Latvijas Valsts basketbola izlases spēlētāji – Aigars Vītols, Kristaps Janičenoks un Ainārs Valeiņa, tāpat A.Eglītis ir bijis pirmais basketbola treneris 2021. gada olimpiskajiem čempioniem ielu basketbolā – Naurim Miezim un Agnim Čavaram.

Gadu gaitā A.Eglīša vadībā ir sagatavoti daudzi Latvijas jaunatnes izlases dalībnieki un Latvijas Republikas jaunatnes basketbola čempioni, tāpat augstus panākumus sasnieguši arī Ķekavas vidusskolas skolēni, kas ieguvuši Latvijas Republikas “Oranžās bumbas” čempionu titulu, uzvaras gūtas arī Rīgas rajona “Vidusskolu kausā” un Jauno basketbolistu kausā.

Ķekavas basketbolisti guvuši panākumus arī starptautiskos turnīros gan Latvijā, gan ārzemēs. Ķekavieši ir bijuši vairākkārtēji Gēteborgas Basketbola festivāla čempioni, savukārt 2019. gadā Ķekavas vidusskolas jauniešu komanda uzvarēja Latvijas Republikas vidusskolu sacensībās un piedalījās Pasaules skolu finālsacensībās Krētā.

Andra Eglīša audzēkņi ir vairākkārtēji Rīgas rajona Ielu basketbola čempioni, savukārt 2008. gadā Ķekavas vidusskolas basketbolisti izcīnījuši pat 1. vietu Latvijas skolu Ielu Basketbola čempionātā.

Andris Eglītis daudzus gadus ir bijis Rīgas rajona jaunatnes un pieaugušo sporta spēļu galvenais tiesnesis basketbolā.

Paralēli sporta skolotāja un trenera darbam, Andris Eglītis arī pats ir aktīvs sportists – 2017. un 2018.gadā, esot Latvijas komandas sastāvā, A.Eglītis ir izcīnījis 1. vietu Baltijas valstu kausa izcīņā 60+ vecuma grupā.

Tāpat A.Eglītis ir saņēmis vairākas balvas konkursā “Ķekavas novada sporta laureāts”, tostarp, nominācijās “Labākais treneris”, “Labākais sportista senioros” un “Mūža ieguldījums”.

Sandra Balode

Ķekavas novada pašvaldības iestādes “Sociālais dienests” sociālā darbiniece Sandra Balode Ķekavā strādā vairāk kā 3 gadus, sevi pierādot, gan kā profesionālu kolēģi, gan daudzu cilvēku “sargeņģeli” sociālajos jautājumos.

Sandras Balode ikdienā strādā deinstitucionalizācijas projekta ietvaros, palīdzot gan bērniem, gan pieaugušajiem saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus un īstenot sociālās palīdzības programmas.

No līdzcilvēkiem Sandra Balode tiek raksturota, kā ļoti zinoša, laipna un atsaucīga, ne tikai darba laikā, bet jebkurā diennakts stundā. Sandra ir darbinieks, kurš no visas sirds iesaistās katrā situācijā un cenšas atrast iespējami labāko risinājumu – kā runā iedzīvotāji, Sandra Balode ir īsts lietas koks.

Labi un atzinīgi vārdi par Sandru izskan bieži, jo nenoliedzami Sandra Balode strādā sirdsdarbu, ar vislielāko atbildību palīdzot līdzcilvēkiem, kuriem ikdienā nepieciešams lielāks praktiskais un emocionālais atbalsts.

Kā Sandru rakstura novada iedzīvotāja – “Sandra Balode ir īsts dārgakmens, viņa pati ir kā apbalvojums gan mūsu iedzīvotājiem, gan Ķekavas novadam”.

Olga Šellere

Olga Šellere ir jāšanas sporta trenere, kura savu profesionālo karjeru ir pavadījusi, apmācot un trenējot jaunos jātniekus. Olga sevi par baldonieti sauc jau 25 gadus, Baldonē atrodas arī viņas jātnieku klubs “Telfas”, kas nosaukts par godu Olgas pirmajam zirgam, un kurā ik dienu Olga trenē sportistus, strādā ar cilvēkiem, kam ir kustību traucējumi, tāpat netiek atteikta palīdzība apgūt pirmās iemaņas arī iesācējiem.

Olga stāsta, ka aizraušanās ar zirgiem sākusies 11 gadu vecumā Rēzeknē. Turpmākās dzīves laikā  iegūti jāšanas treneres un reitterapijas meistares sertifikāti, tāpat pieredzētas daudzas sacensības. Šelleru ģimene 2001.gadā dibināja Baldones Jātnieku sporta klubu “Telfas”, bet 13 gadus vēlāk- 2014.gada decembrī realizējies ilgi lolotais sapnis – atklāts jaunais zirgu stallis ar vietām 21 zirgam, 2 inventāra istabām un plašu āra smilšu jāšanas laukumu.

Baldonē notika arī pirmā iepazīšanās ar paraolimpieti Rihardu Snikusu, kurš sākotnēji apmeklējis reitterapiju, bet vēlāk jau sācis jāt un mācīties vadīt zirgu. Riharda pirmās sacensības notika 2008.gadā kopā ar O. Šelleres zirgu “Telfa”. Jau dažus gadus vēlāk – 2012.gadā Olga kā Riharda Snikus trenere piedalījās Londonas Paralimpiskajās spēlēs, savukārt 2016.gadā  Rio Paralimpiskajā spēlēs Brazīlijā. 2021.gada Tokijas Paralimpiskajās spēlēs Olga komentējusi sacensības televīzijā, kas ir bijis īpaši emocionāls notikums, jo sacensībās zelta medaļu ieguvis viņas bijušais audzēknis Rihards Snikus.

Olga stāsta, ka ir priecīga dzīvot Baldonē, jo pilsēta ir mierīga, ar labu infrastruktūru un izglītības iespējām bērniem, turklāt novērots, ka lielākajai daļai iedzīvotāju patīk Olgas aprūpēto zirgu klātbūtne.

Olga kopā ar savu meitu Annu, kura arī ir sasniegusi starptautiskus sasniegumus jāšanas sacensībās, ir bijušas vairākkārtējas Baldones sporta laureāta gada balvas ieguvējas par sasniegumiem Latvijas mēroga jāšanas sacensībās.

Olga Šellere norāda, ka treniņš ar zirgu labi derētu arī ikvienam biroju darbiniekam, kas visu dienu pavada telpās, sēžot pie datora. Veselībai par labu nāk saskarsme ar dzīvnieku, svaigs gaiss, fiziskais aspekts. “Izjūtot mijiedarbību starp savu un zirga ķermeni rodas kustības, kas atbilst cilvēka kustību dimensijai. Vienlaikus notiek koncentrēšanās, darbojas arī prāts, jo jādomā, kā zirgu vadīt. Tiek nodarbinātas visas muskuļu grupas, jo visu laiku jātur līdzsvars. Sporta klubi ir pilni, jo cilvēkiem gribas izkustēties, taču izjādē ar zirgu esat svaigā gaisā, vienlaikus gūstot fizisku tonusu”, stāsta Olga.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.