Menu
 

Meklē iespējas, kā vairot sabiedrības līdzdalību Ķekavas novada pašvaldības darbībā

  • Autors:  LETA
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Lai uzlabotu lēmumu pieņemšanu, nepieciešams panākt iedzīvotāju aktīvāku līdzdalību Ķekavas novada pašvaldības komiteju un komisiju sēdēs, konsultatīvajās padomēs, publiskajās apspriešanās un citos līdzdalības veidos, iesaka domnīcas "Providus" vadošā pētniece Līga Stafecka, kura izstrādājusi vadlīnijas sabiedrības līdzdalībai Ķekavas novada pašvaldībā.

Kā informēja partnerība "Daugavkrasts", pēc kuras iniciatīvas vadlīnijas tapušas, lai pašvaldība spētu pieņemt izsvērtus lēmumus jautājumos, kas būtiski skar sabiedrības intereses, tai ir jāapzina šīs intereses un jākonsultējas ar iesaistītajām pusēm.

Sabiedrība var iesaistīties pašvaldības lēmumu pieņemšanas procesā, ar deputātiem pārrunājot sev interesējošus jautājumus, pievēršot pašvaldības uzmanību tiem, izrunājot problēmas, atgādinot par deputātu priekšvēlēšanu solījumiem vai apspriežot priekšlikumus, kas ir svarīgi iedzīvotājiem, atzīmē Stafecka.

Vadlīnijas ir izstrādātas ar mērķi sniegt atbalstu sadarbības veidošanai starp Ķekavas novada pašvaldību un iedzīvotājiem, lai pašvaldības pieņemtie lēmumi un rīcība būtu demokrātiski apspriesta un saskaņota ar novada iedzīvotājiem, ieklausoties viņu vajadzībās.

Rekomendāciju izstrāde ir balstīta uz pētījumiem par Latvijas pašvaldību pieredzi sabiedrības līdzdalības nodrošināšanā, starptautiskajiem standartiem šajā jomā, spēkā esošo un izstrādes stadijā esošo normatīvo regulējumu, kā arī fokusgrupām ar Ķekavas novada nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjiem un pašvaldības deputātiem un darbiniekiem.

Kā secināts 2022.gada februārī notikušajā fokusgrupā, šādas rekomendācijas ir nepieciešamas, jo Ķekavas novada iedzīvotājiem trūkst skaidrības par to, kā viņi var iesaistīties pašvaldības darbībā, pašvaldība reti konsultējas ar novada NVO un neizprot to vajadzības, kā arī trūkst skaidras, caurskatāmas sistēmas, kā pašvaldība NVO piešķir finansējumu.

Biedrība "Partnerība Daugavkrasts" pagājušajā gadā uzsāka projektu "Partnerības Daugavkrasts kapacitātes stiprināšana jaunas funkcijas attīstīšanai" ar nolūku aktivizēt pilsonisko sabiedrību sadarbībai un izveidot aktīvo iedzīvotāju kopienu un nevalstisko organizāciju pārstāvniecību apvienotajā Ķekavas novadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.