Menu
 

Izsludināta pieteikšanās atpazīstamības zīmei "Viedais ciems"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Biedrība “Latvijas Lauku forums” aicina Latvijas ciemus un kopienas dalīties to vieduma atslēgās, piesakoties “Viedais ciems 2022” atpazīstamības zīmei. Iniciatīva tiek īstenota ar mērķi atzīt un atbalstīt Latvijas lauku kopienu labās prakses ceļā uz viedumu, daudzinot iedzīvotāju centienus veidot aktīvāku, iesaistošāku kopienas dzīvi un inovatīvus risinājumus esošajiem izaicinājumiem.

Pretendēt uz atpazīstamības zīmi “Viedais ciems 2022” līdz 13.maijam ir aicināta ikviena Latvijas lauku aktīvā kopiena un ciems. Kopienu pieteikumus izvērtēs ekspertu žūrija, kuru veido ministriju pārstāvji, digitalizācijas, dizaina domāšanas, vides ilgtspējas, līdzdalības, mārketinga un citu jomu eksperti, kā arī praktiķi no kopienām un vietējām rīcības grupām.

“Viedie ciemi” ir kopienas lauku apvidos, kas pašas veido un pielieto jaunus risinājumus, lai nodrošinātu ciemu dzīvotspēju. Atbildot uz aktuālajiem izaicinājumiem, ciemi balstās vietējos resursos, izmanto savas stiprās puses un iespējas. Lai uzlabotu savus ekonomiskos, sociālos un/vai vides apstākļus viedais ciems īsteno līdzdalības pieeju, ievieš tehnoloģiskas un organizatoriskas inovācijas, veido sadarbību un ir aktīvs partneris citām kopienām un pašvaldībām.

Atpazīstamības zīmes “Viedais ciems 2022” ieguvēju godināšana notiks Latvijas viedo ciemu un lauku kopienu forumā 29.un 30.jūnijā. Atpazīstamības zīmes ieguvēji un kandidāti kļūs ne tikai par daļu no Latvijas viedo ciemu tīkla, iegūstot plašākas atpazīstamības un sadarbības iespējas, bet arī saņems žūrijas ieteikumus un pieredzējuša mentora padomus un atbalstu tālākajai attīstībai.

Iniciatīva piešķirt atpazīstamības zīmi “Viedais ciems” Latvijā pirmo reizi tika izsludināta 2021.gadā kā daļa no komunikācijas kampaņas starptautiskā LEADER projekta “Smart villages LEADER Network” ietvaros. Kampaņu iniciēja trīs vietējās rīcības grupas Privātās un publiskās partnerattiecību biedrības “Zied zeme” vadībā, sadarbojoties ar biedrībām “Pierīgas partnerība” un “Jūras zeme”. 

2021.gadā aktivitāte guva lielu atsaucību, saņemot gandrīz 40 kopienu pieteikumus no visas Latvijas. Atpazīstamības zīmi saņēma Ropažu novada Kākciems, Alsunga, Bebrene, Briežuciema pagasts, Engures apkaimes piekraste, Gārsene, Jaunmuiža, Jaunpils, Kaldabruņa, Krimūnu pagasts, Skujene un Ziemupe. Vēl 21 ciemam un kopienai žūrijas komisijas locekļi nolēma piešķirt atzinību "Ceļā uz viedo ciemu", jo kopumā pieteikumi atbilda vērtēšanas kritērijiem. Pierīgā šādu atzinību izpelnījās Carnikava, Dzilnuciems un Jaunolaine.

Sekmējot projekta ietvaros īstenoto rezultātu ilgtspēju un attīstību, šogad kampaņas īstenošanas iniciatīvu pārņēmusi biedrība “Latvijas Lauku forums” īstenojot to vēl plašākā – visas Latvijas mērogā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.