Menu
 

Saeima pagarina bijušo pašvaldību saistošo noteikumu darbības laiku

  • Autors:  LETA
Foto - Reinis Inkēns, Saeima Foto - Reinis Inkēns, Saeima

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas jaunos novadus veidojošo bijušo pašvaldību saistošo noteikumu darbības laiku nosaka ne ilgāku kā līdz 31.decembrim.

Līdz šim bija noteikts, ka šie noteikumi būtu bijuši spēkā ne ilgāk kā līdz 1.jūnijam.

Pieņemtās izmaiņas virzīja Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) komisija pēc Latgales plānošanas reģiona pārstāvju rosinājuma. Plānošanas reģiona pārstāvji vērsuši uzmanību, ka, lai arī pašvaldības jau ir veikušas nozīmīgu darbu, lai vienādotu nosacījumus, tomēr pastāv riski, ka nepieciešamo izvērtējumu nevarēs pilnvērtīgi veikt līdz 1.jūnijam, teikts nu jau pieņemtā likuma anotācijā.

Darbs pie minētajiem dokumentiem ir laikietilpīgs, tāpat pēc saistošo noteikumu projekta izstrādes nepieciešams veikt tā pamatpārbaudi, papildpārbaudi, pieņemt domes lēmumu un saņemt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atzinumu par tā tiesiskumu, skaidro Latgales plānošanas reģionā.

Tāpat līdz šim pašvaldībām resursi bija jāiegulda, aktīvi strādājot ar saistošajiem noteikumiem nekustamā īpašuma nodokļa un sociālajā jomā un gada sākumā pie pašvaldību budžetiem. Pašvaldībām ir bažas, ka līdz 1.jūnijam visus nepieciešamos saistošos noteikumus nevarētu vēl pieņemt, kamdēļ arī vajadzīgs termiņa pagarinājums.

ATR komisija iepriekš deva uzdevumu VARAM sadarbībā ar pašvaldības pārstāvošām organizācijām sagatavot risinājumu, lai vienlaikus ar termiņa pagarinājumu nodrošinātu pakāpenisku pašvaldību saistošo noteikumu pieņemšanu atbilstoši likumam "Par pašvaldībām".

Pēc tam notika VARAM un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvju tikšanās, pēc kuras vairākas pašvaldības iesniedza saistošo noteikumu izstrādes un iesniegšanas ministrijā laika grafiku no 1.marta līdz 15.novembrim.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.