Menu
 

Invazīvo sugu ierobežošanai apstiprināti vairāki projekti Pierīgā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - new.llkc.lv Foto - new.llkc.lv

Projekta “LIFE-IP LatViaNature” ietvaros īstenošanai apstiprināti pieci projekti Kanādas zeltslotiņas un Spānijas kailgliemeža ierobežošanai – divi Siguldas novadā un pa vienam  Salaspilī, Jūrmalā un Dorupē. Projektu konkursu “Mazo grantu shēma invazīvo sugu pārvaldībai” īsteno Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Daugavpils Universitāti.

Lai saprastu, cik iedarbīga bijusi projektā izvēlētā “cīņas” metode ar konkrētu invazīvo sugu, LLKC eksperti – augkopības konsultante un malakoloģe Iveta Jakubāne, ekonomikas eksperte Santa Pāvila, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldes un Daugavpils Universitātes speciālisti – jau veic saimniecību apsekojumus. Šie cilvēki arī būs mentori, sniedzot saimniekiem nepieciešamos padomus projekta īstenošanas gaitā, informē LLKC pārstāvji.

Siguldas novada pašvaldība izbūvējusi publisku kompostēšanas laukumu un šogad plāno uzsākt atkritumu pieņemšanu no dārziem un parkiem. Dažādu augu atlieku pārvietošana ir viens no veidiem, kā izplatās Spānijas kailgliemezis. Tāpēc kompostēšanas laukumam nepieciešams risinājums, lai nepieļautu gliemežu vairošanos, izdzīvošanu un pārvietošanos ārpus laukuma teritorijas. Projekta mērķis – nodrošināt, lai laukumā iegūtais komposts būtu brīvs no Spānijas kailgliemežiem un to oliņām, tādējādi būtu droši izmantojams labiekārtošanas darbos. Projekts noslēgsies 2024.gada 1.maijā.

Siguldas novadā mobilā pīļu ganāmpulka projekta īstenotāja noslēgusi līgumus kā ar privātpersonām, tā Siguldas pašvaldību par projekta īstenošanu viņu zemes gabalos, pīlēm drošu aploku izveidi, barību, ūdeni pietiekamā daudzumā. Kad norunātais termiņš beidzas, pīles ar visu inventāru tiek pārvietotas uz citu zemes gabalu, skaidro LLKC pārstāvji. Projekts noslēgsies 2023.gada 1.novembrī.

Salaspilī ar aktīvām, agresīvām darbībām saimnieks plāno divu gadu laikā likvidēt vai maksimāli ierobežot zeltlsotiņu plantāciju, lai tuvākā  vai tālākā nākotnē tajā varētu attīstīt komercaugļu dārzu. Projekts noslēgsies 2024.gada 31.maijā.

Jūrmalā projekta ietvaros trīs blakus esoši zemes īpašnieki ir gatavi sadarboties, lai samazinātu Spānijas kailgliemežu invāziju no blakus esošās dabiskās pļavas, tos tos pilnībā iznīcinot savos zemes gabalos. Projektā pieteiktā teritorija atrodas Jūrmalas pilsētā, Krastciemā, robežojoties ar Lielupes palienas pļavām. Projekts noslēgsies 2022.gada 1.oktobrī, norāda LLKC pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.