Menu
 

Salaspils domei atkal strīds ar būvniekiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto – no arhīva Foto – no arhīva

Pēc vairākiem neveiksmīgiem būvkompānijas “Merks” mēģinājumiem atrisināt domstarpības ar Salaspils novada domi saistībā ar bērnudārza būvniecības līgumu būvkompānija “Merks” ir iesniegusi prasību tiesā, paziņoja SIA “Merks” mārketinga un komunikācijas vadītāja Sanita Buķe.

Salaspils dome paliek parādā 1,5 miljonus

Bērnudārza būvniecību Salaspilī bija plānots pabeigt jau šā gada janvārī, taču būvdarbi ievilkušies pašvaldības pasūtītā būvprojekta nepilnību dēļ, stāsta būvkompānijas “Merks” pārstāve. Tajā konstatēta virkne būtisku trūkumu, to skaitā atsevišķu būvprojekta sadaļu neatbilstība ugunsdrošības prasībām, ko ir apstiprinājušas atbildīgās valsts institūcijas. Šie trūkumi radījuši nobīdes būvniecības procesa izpildes grafikā, neļaujot arī būvkompānijai “Merks” iekļauties sākotnēji plānotajā laikā. Šīs laika nobīdes Salaspils novada dome izmantojusi kā argumentu, lai nenorēķinātos par jau paveiktajiem darbiem, kā arī patvaļīgi atkāptos no noslēgto saistību pildīšanas, norāda Sanita Buķe.

“Šobrīd esam strupceļā, jo projektu spējām pabeigt jau 2022. gada pavasarī, tomēr atdūrāmies pret nekvalitatīvu būvprojektu, kurā neatbilstības joprojām netiek novērstas. Turklāt Salaspils novada dome ne vien nevēlas sadarboties, lai panāktu projekta realizāciju, bet arī neveic norēķinus par padarītajiem darbiem vairāk nekā 1,5 miljonu eiro apmērā un pieprasa līguma laušanu. Šajā laikā Salaspils domei esam nosūtījuši jau vairākus desmitus vēstuļu, aicinot rast risinājumu, esam iniciējuši vairākas tikšanās, bet joprojām neredzam nekādu pozitīvu reakciju un virzību. Gluži pretēji – esam spiesti strādāt pašvaldības neizlēmības un pretdarbības apstākļos. Ņemot vērā to, ka viena no mūsu prioritātēm ir nākamās paaudzes, šim projektam piegājām ar īpašu rūpību. Skumji apzināties, ka arī šajā septembrī gandrīz 300 bērniem izpaliks iespēja apgūt pasauli jaunās, modernās un īpaši viņiem pielāgotās telpās,” atklāj SIA “Merks” valdes loceklis Andris Bišmeistars, uzsverot, ka “Merks” ir gatavs turpināt strādāt un pabeigt darbus.

Līgums ar Salaspils novada domi tika noslēgts 2020. gada rudenī. Projekts tiek realizēts atbilstoši jaunākajām būvniecības ilgtspējas tendencēm, īpaši ņemot vērā videi draudzīgus risinājumus. Šobrīd ir paveikti 85% no plānotajiem būvdarbiem, vēsta uzņēmumā.

Darbus kavē izmaiņas būvprojektā

Savukārt Salaspils novada pašvaldība ir paziņojusi, ka 1. augustā ir lauzusi līgumu par septītās pirmsskolas izglītības iestādes būvniecību Salaspilī ar būvkompāniju “Merks”.

Jau 2022. gada 10. jūnijā Salaspils novada pašvaldība būvkompānijai “Merks” nosūtīja paziņojumu par vienpusēju līguma izbeigšanu 2022. gada 1. augustā, jo darbu izpilde nenotika darbu izpildes kalendārajā grafikā paredzētājā apjomā un termiņā, kā arī būvuzņēmējs kavēja līguma izpildes termiņu ilgāk par 30 kalendārajām dienām.

Vienlaikus 2022. gada 10. jūnijā Būvniecības valsts kontroles birojs veica pārbaudi objektā un apturēja būvdarbus, uzdodot būvuzņēmējam līdz 2022. gada 22. jūnijam sniegt paskaidrojumus par konstatētajiem pārkāpumiem. Paskaidrojumi nav sniegti, stāsta pašvaldībā.

Būvkompānija “Merks” apgalvo, ka būvprojekts ir nepilnīgs un kļūdains, kas it kā bijis par iemeslu būvdarbu savlaicīgai neizpildei, taču būvuzņēmējs nav iesniedzis vai norādījis nevienu konkrētu dokumentu, kas dotu objektīvu apstiprinājumu šādam apgalvojumam. Savukārt Salaspils novada pašvaldības pieaicinātais būvprojekta ekspertīzes veicējs SIA “Cerkazi G” atspēko būvkompānijas “Merks” paustos apgalvojumus par būvprojekta nepilnībām. 2022. gada 7. jūlijā Salaspils novada pašvaldība nosūtīja vēstuli ar ekspertu slēdzienu būvkompānijai “Merks”.

Tāpat pašvaldībā norāda, ka izmaiņas būvprojektā ir ierosinājusi veikt pati būvkompānija “Merks”, lai gan būvprojekts par kļūdainu vai nepilnīgu no sertificētu ekspertu puses nav atzīts. Salaspils novada pašvaldība būvkompānijas “Merks” ierosinātās būvprojekta izmaiņas līgumā noteiktajos termiņos izvērtēja un sniedza atbildes. Izmaiņu izmaksas saskaņotas pušu sarakstē, taču būvuzņēmējs nav vēlējies vienoties par akceptētajiem izmaiņu darbiem, ievērojot līgumā noteikto kārtību, un darbus nav veicis. Līdz ar to neatbilst patiesībai būvuzņēmēja apgalvojums, ka tas ir pildījis savas no līguma izrietošās saistības pienācīgi un savlaicīgi.

Pašvaldība ir saņēmusi rēķinu no būvkompānijas “Merks” par darbiem, kas nav pieņemti no būvuzrauga un pasūtītāja puses. Pašvaldība ir aicinājusi būvuzņēmēju koriģēt darbu izpildes aktu un rēķinu, taču būvuzņēmējs to nav veicis un nav iesniedzis koriģētu rēķinu apmaksai. Līdz ar to pašvaldībai nav tiesiska pamata apmaksāt rēķinu, skaido pašvaldības pārstāvji.

2022.gada 2.augustā Salaspils novada pašvaldība lūgusi būvkompānijai “Merks” nodot objektu saskaņā ar līgumā noteikto procedūru, taču būvuzņēmējs objektu nodot atteicās.

Bērnudārza pagaidām nebūs, domei papildu izmaksas

Jaunajā bērnudārzā paredzētas 288 vietas. Vidēji mēnesī aukļu pakalpojumus izmanto 65 bērni, privātās pirmsskolas izglītības iestādes – 175 bērni (tiesības uz kompensāciju no pašvaldības puses ir gadījumā, ja pašvaldība nevar nodrošināt vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē). No marta, kad jaunā pirmsskolas izglītības iestāde bija jānodod ekspluatācijā, līdz jūnijam (četri mēneši) iztērēti kopumā 256 579 eiro: auklēm – 50 479 eiro, privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm – 206 100 eiro. Līdz gada beigām, ja bērnudārzs nebūs pieejams, būs nepieciešami vēl 320 000 eiro, vēsta pašvaldībā.

Salaspils novada pašvaldība ir gatava novada intereses aizstāvēt tiesiskā ceļā.

Salaspils dome darbojas pēc ierastās shēmas

“Rīgas Apriņķa Avīze” jau ir rakstījusi, ka pēc līdzīgas shēmas Salaspils novada domes vadība rīkojās arī iepriekšējos būvniecības objektos, tikai tajos bijusi iesaistīta cita būvkompānija. Turklāt gadiem ilgušajās tiesvedībās Salaspils novada domei nav diez cik labi veicies – no domes piedzītie zaudējumi mērāmi simtos tūkstošu eiro. Pilnsabiedrība “Modus un partneri”, kas būvēja Salaspils 1. vidusskolas 4. korpusu, par neapmaksātajiem rēķiniem un līgumsodu ar tiesas lēmumu no Salaspils novada pašvaldības ir piedzinusi 601 298,81 eiro, bet Rīgas rajona tiesā ir iesniegta uz būtībā identiskiem faktiem un argumentiem balstīta kultūras nama “Enerģētiķis” būvnieka prasība piedzīt no pašvaldības 442 754,49 eiro.

Jāpiebilst, ka pēdējais objekts – kultūras nams “Enerģētiķis” – joprojām kā grausts rēgojas pašā Salaspils pilsētas centrā. Būvkompānija savas saistības ir pildījusi, bet domes vadība nav veikusi norēķinus par veiktajiem darbiem, tāpēc jau vairākus gadus darbi objektā ir apturēti un tā rekonstrukcija ir apstājusies pusceļā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.