Menu
 

No septembra Ķekavas novadā siltumenerģijas tarifs pieaugs par 54,3%

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Šāgada 1.septembrī spēkā stāsies jauns SIA “Ķekavas nami” siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Līdz ar to Ķekavā, Rāmavā, Katlakalnā un Valdlaučos siltumenerģijas tarifs būs 279,51 EUR/MWh jeb par 54,3% augstāks, salīdzinot ar šobrīd piemēroto.

SPRK vērš uzmanību, ka mājsaimniecību lietotājiem rēķinos ar šāgada 1.oktobri automātiski tiks piemērots valsts noteiktais atbalsts. Tas veidosies 50% apmērā no starpības starp konkrētajā brīdī spēkā esošā siltumenerģijas tarifa un iepriekšējā apkures sezonā valstī noteiktā siltumapgādes tarifu sliekšņa 68,00 EUR/MWh. Proti, ja, piemēram, SPRK vai attiecīgās pašvaldības apstiprinātais tarifs būs 200 EUR/MWh, tad ar valsts atbalstu ((200,00-68,00):2=66,00), lietotājam tarifs būs 134,00 EUR/MWh (200,00-66,00=134,00).

SIA “Ķekavas nami” jaunā tarifa, kas spēkā stāsies šāgada 1.septembrī, pieaugums saistīts ar dabasgāzes cenas pieaugumu, noslēdzot jaunu dabasgāzes piegādes līgumu. Attiecīgi dabasgāzes cenas kāpuma dēļ kopējās kurināmā izmaksas komersantam pieaugušas par 60,8%, skaidro SPRK.

Šī ir jau otrā reize šogad, kad SIA “Ķekavas nami” mainās siltumenerģijas tarifs. Šobrīd Ķekavā, Rāmavā, Katlakalnā un Valdlaučos tiek piemērots SPRK apstiprināts siltumenerģijas tarifs 181,14 EUR/MWh, kas spēkā stājās šāgada 1.augustā. Jau ziņots, ka līdz šāgada jūnijam SIA “Ķekavas nami” dabasgāzi iepirka par 2020.gadā fiksētu cenu, kas bija ievērojami zemāka par šāgada dabasgāzes cenu. Tā rezultātā līdz augustam SIA “Ķekavas nami” piemērotais siltumenerģijas tarifs 39,64 EUR/MWh bija viens no zemākajiem Latvijā.  

“Šobrīd, slēdzot dabasgāzes piegādes līgumus, dabasgāzes piegādātāju vidū dominē īstermiņa līgumu piedāvājumi – uz vienu vai dažiem mēnešiem. Rezultātā siltumenerģijas komersantiem nākas pārskatīt tarifu gada laikā vairākkārtīgi, iekļaujot tarifā tābrīža aktuālo dabasgāzes cenu. Arī SIA “Ķekavas nami” ir jārēķinās ar šābrīža tirgus situāciju,” skaidro SPRK Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska.

Līdz ar karu Ukrainā tirgū ir paaugstināts pieprasījums pēc dabasgāzes, ņemot vērā, ka Eiropas valstīm nepieciešams veidot lielākus dabasgāzes krājumus nākamajai apkures sezonai, lai nodrošinātu dabasgāzes pieejamības nepārtrauktību. Brīdī, kad arvien vairāk dabasgāzes piegādes no Krievijas daudzviet Eiropā ir ierobežotas vai pārtrauktas pilnībā, ko pastiprina arī ierobežotās transporta jaudas dabasgāzes importēšanai starp Eiropas valstīm, dabasgāzes cenas saglabāsies augstas, kas atstās ietekmi uz siltumenerģijas tarifiem.

Noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu SIA “Ķekavas nami” iesniedza SPRK šāgada 28.jūlijā. SPRK, izvērtējot komersanta iesniegto pamatojumu, secināja, ka noteiktie (piedāvātie) tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodika, norāda komisijas pārstāvji.

Kā ziņots, šāgada 11.augustā Saeima apstiprināja Ministru kabineta atbalstītos pasākumus energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājumam, tostarp siltumenerģijas tarifu samazināšanai. Ar visiem atbalsta mehānismiem, tostarp mājokļa pabalstiem, SPRK aicina iepazīties Labklājības ministrijas tīmekļvietnē. Kopumā SPRK (uz 22.augustu) izskatīšanā ir vairāk nekā 30 siltumapgādes tarifu projektu Latvijā. SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), norādītie tarifi ir bez PVN.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.