Menu
 

Siltumenerģijas tarifs Piņķos no septembra pieaugs par 267,4%

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.pexels.com Foto - www.pexels.com

Šāgada 1.septembrī spēkā stāsies jauns SIA “Babītes siltums” siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Līdz ar to Babītes novada Piņķos siltumenerģijas tarifs būs 270,12 EUR/MWh jeb par 267,4% augstāks, salīdzinot ar šobrīd piemēroto.

SPRK pārstāvji atgādina, ka mājsaimniecību lietotājiem rēķinos ar šāgada 1.oktobri automātiski tiks piemērots valsts noteiktais atbalsts. Tas veidosies 50% apmērā no starpības starp konkrētajā brīdī spēkā esošā siltumenerģijas tarifa un iepriekšējā apkures sezonā valstī noteikto siltumapgādes tarifu slieksni 68,00 EUR/MWh. Proti, ja, piemēram, SPRK vai attiecīgās pašvaldības apstiprinātais tarifs būs 200,00 EUR/MWh, tad ar valsts atbalstu ((200,00-68,00):2=66,00), lietotājam tarifs būs 134,00 EUR/MWh (200,00-66,00=134,00).

Šobrīd (no 2021.gada 1.oktobra) SIA “Babītes siltums” spēkā ir SPRK apstiprinātais komersanta paša noteiktais tarifs 73,53 EUR/MWh. Jaunā tarifa pieaugums, kas spēkā stāsies š.g. 1.septembrī, saistīts ar kurināmā (dabasgāze) cenas pieaugumu, noslēdzot jaunu dabasgāzes piegādes līgumu. Attiecīgi dabasgāzes cenas kāpuma dēļ kopējās kurināmā izmaksas komersantam pieaugušas vairāk nekā četras reizes. Apstiprinātajā tarifā visu apjomu paredzēts saražot, izmantojot dabasgāzi, skaidro SPRK.

Līdz ar karu Ukrainā tirgū ir paaugstināts pieprasījums pēc dabasgāzes, ņemot vērā, ka Eiropas valstīm nepieciešams veidot lielākus dabasgāzes krājumus nākamajai apkures sezonai, lai nodrošinātu dabasgāzes pieejamības nepārtrauktību. Brīdī, kad arvien vairāk dabasgāzes piegādes no Krievijas daudzviet Eiropā ir ierobežotas vai pārtrauktas pilnībā, ko pastiprina arī ierobežotās transporta jaudas dabasgāzes importēšanai starp Eiropas valstīm, dabasgāzes cenas saglabāsies augstas, kas atstās ietekmi uz siltumenerģijas tarifiem, atgādina SPRK.

Noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu SIA “Babītes siltums” iesniedza SPRK šāgada 1.augustā. SPRK, izvērtējot komersanta iesniegto pamatojumu, secināja, ka noteiktie (piedāvātie) tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

Kā ziņots, šāgada 11.augustā Saeima apstiprināja Ministru kabineta atbalstītos pasākumus energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājumam, tostarp siltumenerģijas tarifu samazināšanai. Ar visiem atbalsta mehānismiem, tostarp mājokļa pabalstiem, SPRK aicina iepazīties Labklājības ministrijas tīmekļvietnē. Kopumā SPRK (uz 22.augustu) izskatīšanā ir vairāk nekā 30 siltumapgādes tarifu projektu Latvijā. SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), norādītie tarifi ir bez PVN.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.