Menu
 

Siguldas pašvaldība apmaksās ēdināšanu bērnudārzos un pusdienas skolēniem līdz 9.klasei

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jaunajā mācību gadā Siguldas novada pašvaldība būs starp tām, kura stiprinās atbalstu ģimenēm un 100% apmērā finansēs ēdienreizes bērnudārzos un pusdienas skolās. Pašvaldība šim mērķim budžetā paredzējusi vairāk nekā 1 miljonu eiro lielu finansējumu, informē pašvaldībā.

“Šis ir mērķtiecīgi plānots un būtisks atbalsts mūsu novada ģimenēm ar bērniem. Piemēram, ģimenei ar trīs bērniem, kuri apmeklē bērnudārzu, atbalsts, kompensējot bērnudārza ēdināšanu, būs līdz pat 200 eiro. Šādu ģimeņu novadā ir daudz, un ietaupījumu ģimene varēs novirzīt citām izdevumu pozīcijām, kas šoruden ir īpaši aktuāli. Vienlaikus plānojam plašāk izmantot jau iepriekš ieviesto ēdināšanas sistēmu “PAĒD!S” un to pakāpeniski ieviest visās novada izglītības iestādēs. Šī sistēma mums palīdz efektīvi plānot pārtikas apjomu, lai neradītu liekus zudumus un saimniekotu pēc iespējas efektīvāk,” skaidro Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Šajā mācību gadā Siguldas novads, pieņemot lēmumu par 100% atbalstu novada izglītojamo ģimenēm, ir starp retajiem, kas palielinājis atbalstu. Pēc apkopotās informācijas, Pierīgas reģionā 100% apmērā finansējumu ēdināšanas pakalpojumu apmaksai sniedz Jūrmalas pilsēta, kā arī Saulkrastu un Ropažu novads. Pārējās Pierīgas pašvaldībās ēdināšana tiek finansēta daļēji vai tikai noteiktām skolēnu grupām, vai netiek finansēta vispār, skaidro Siguldas novada pašvaldībā.

Kā līdz šim, novada 1.–4.klašu skolēniem brīvpusdienas būs pieejamas neatkarīgi no vecāku deklarētās dzīvesvietas, ko daļēji finansē valsts, daļēji pašvaldība, savukārt bērnudārzniekiem un 5.–9.klašu skolēniem, kam vismaz viens no vecākiem ir deklarēts Siguldas novada teritorijā, ēdināšanu finansēs pašvaldība. Vienlaikus saglabājas arī jau iepriekš pašvaldībā īstenotais atbalsts daudzbērnu ģimenēm, kas nozīmē, ka arī 10.–12. klašu skolēni, kuri aug ģimenē ar trīs un vairāk bērniem, turpinās saņemt brīvpusdienas.

Atbalstu saņems arī tās ģimenes, kuru bērni apmeklē novada teritorijā reģistrētos privātos bērnudārzus. Pašvaldība segs ēdināšanas izmaksas, kas nepārsniedz pašvaldības bērnudārzos noteikto summu par ēdināšanu. Ja privātajā bērnudārzā ēdināšanas izmaksas ir lielākas, tad atlikušā summa būs jāmaksā bērna vecākiem. Izmaksas kompensēs, kad vecāki pašvaldības Izglītības pārvaldei iesniegs ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja rēķinu un tā apmaksu apstiprinošu dokumentu. Iesniedzamie dokumenti nedrīkst būt vecāki par trīs mēnešiem, atzīmē pašvaldībā.

Plānots uzlabot un ieviest plašāk ēdināšanas sistēmu “PAĒD!S”. Arī šajā mācību gadā Siguldas pilsētas skolās – Siguldas Valsts ģimnāzijā, Siguldas 1.pamatskolā un Siguldas pilsētas vidusskolā – turpinās izmantot ēdināšanas sistēmu “PAĒD!S”. Tāpat kā iepriekš, tā ļaus vecākiem iegādāties maksas ēdienreizes savām atvasēm, vienlaikus būs iespēja arī pieteikt brīvpusdienas noteiktu periodu uz priekšu. Šo modeli plānots ieviest arī citās novada skolās. Skolās, kur vēl nav “PAĒD!S” sistēma, vecākus informēs par pusdienu pieteikšanas un atteikšanas kārtību.

Ieviešot efektīvu un ērtu pusdienu pieteikšanas un atteikšanas sistēmu, var ievērojami ietaupīt finanšu resursus un mazināt neizlietotā, izmestā ēdiena apjomu. Piemēram, ja bērns ir saslimis vai kādu citu iemeslu dēļ skolu neapmeklē, tad šajā posmā ēdināšana netiek pieteikta vai ir atteikta. Pašvaldības pārstāvji aicina vecākus būt atbildīgiem un ievērot noteikto kārtību, par kuru tiks informēti izglītības iestādē, sākoties jaunajam mācību gadam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.