Menu
 

Skultē bez elektrības? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - marupe.lv Foto - marupe.lv

Mārupes novada Skultes ciema un apkārtnes iedzīvotāji ir nonākuši nepaskaužamā situācijā saistībā ar turpmāko elektroapgādi. Šobrīd aptuveni 1200 Skultes ciema, kā arī Tīraines ciema un Mārupes Bieriņu daļas iedzīvotājiem ir paziņots, ka no nākamā gada jūlija viņiem tiks pārtraukta elektrības padeve.

Kā vēsturiski veidojusies situācija?

Skultes ciems ir bijušais karavīru ciematiņš. Okupantu karaspēkam atstājot Latviju, toreizējais pagasta līderis Mārtiņš Bojārs, kurš vēlāk kļuva par ilggadēju novada priekšsēdētāju un šobrīd ir priekšsēdētāja vietnieks, lūdza Augstākajai Padomei teritoriju nodot pagasta vajadzībām. Tika panākts pagaidu risinājums, kas ieilga līdz pat šim laikam.

Šobrīd SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi” nodrošina elektroenerģijas piegādi Skultes ciema iedzīvotājiem kā apakšlietotājiem, izmantojot infrastruktūru, kas neatrodas nedz “Mārupes komunālo pakalpojumu”, nedz Mārupes novada pašvaldības īpašumā. Pašvaldības uzņēmums ieguva šo infrastruktūru savā valdījumā kā pagaidu risinājumu, lai nodrošinātu iedzīvotājus ar elektroenerģijas piegādi. Šāda situācija ir arī citos Mārupes novada ciemos un daudzviet Latvijā.

Nevienam nepiederoša infrastruktūra kritiskā stāvoklī

Sazinoties ar pašvaldību un vaicājot, vai tiešām iedzīvotājiem draud palikšana bez elektrības, “Rīgas Apriņķa Avīze” saņēma šādu skaidrojumu: “Jā, tas nozīmē, ka elektrības padeve tiks pārtraukta, jo “Mārupes komunālie pakalpojumi” pēc valdījuma izbeigšanas nav tiesīga to sniegt iedzīvotājiem kā apakšlietotājiem. Uzņēmums šobrīd ir vērsies pie sistēmas operatora ar lūgumu vienoties par īpašiem sadarbības nosacījumiem, lai elektroenerģiju varētu piegādāt kā pagaidu risinājumu pēdējās garantētās piegādes ietvaros. Taču, ņemot vērā to, ka šo piegādi garantē sistēmas operators (AS “Sadales tīkls”) tikai tiem lietotājiem, kuru objekti ir pieslēgti tā tīklam, šo risinājumu “Mārupes komunālie pakalpojumi” nevar garantēt. Tāpat, ja netiks veikta elektroapgādes infrastruktūras sakārtošana, elektroenerģiju iedzīvotājiem nevarēs piegādāt.”

SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi” skaidro, ka Skultes ciema elektroapgādes infrastruktūra šobrīd ir kritiskā tehniskā stāvoklī un tās turpmāka ekspluatācijā vairs nav pieļaujama un arī iespējama. Tās nodošana AS “Sadales tīkli” nav iespējama divu iemeslu dēļ: 1) tā neatbilst AS “Sadales tīkli” tehniskajām prasībām; 2) nav tehniskās un citas piederību apliecinošas dokumentācijas, kuru AS “Sadales tīkli” varētu izmantot, lai uzņemtu savā uzskaitē un sakārtotu.

Ņemot vērā to, ka elektroapgādes infrastruktūra nepieder un tiesiski nevar piederēt SIA “Mārupes komunālie pakalpojumi” un uzņēmums nav nedz licencēts elektroenerģijas tirgotājs, nedz arī sistēmas operators, nav pieļaujams, ka tas iegulda ievērojamus finanšu līdzekļus mantā, kas netiek un nākotnē nevar tikt izmantota paša uzņēmuma vajadzībām. Šāda rīcība būtu atzīstama par neatbilstošu Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma prasībām.

Būs vien jāmaksā

Šobrīd, kad spēkā ir stājusies likuma prasība no nākamā gada vasaras elektrības padevi nodrošināt tikai tiem lietotājiem, kam ir juridiski sakārtota infrastruktūras piederība, pašvaldība neredz citu risinājumu, kā segt iedzīvotājiem paredzētās izmaksas par pieslēgumu ierīkošanu.

Lai skaidrotu situāciju, pamatotu pieņemto lēmumu un informētu par veicamajām darbībām, pagājušajā nedēļā notika SIA ”Mārupes komunālie pakalpojumi” pārstāvju un Mārupes novada pašvaldības vadības tikšanās ar iedzīvotājiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.