Menu
 

"Skulte LNG Terminal": Lēmums LNG terminālim noteikt nacionālo interešu objekta statusu īpaši palīdzēs sarunās ar zemju īpašniekiem

  • Autors:  LETA
Vizualizācija - skultelng.lv Vizualizācija - skultelng.lv

Lēmums sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālim noteikt nacionālo interešu objekta statusu īpaši palīdzēs sarunās ar zemju īpašniekiem, aģentūrai LETA norādīja AS "Skulte LNG Terminal" ģenerāldirektors Renārs Miķelsons.

Viņš pauda, ka nacionālo interešu objekta statuss palīdzēs ātrāk risināt arī citus jautājumus, piemēram, ietekmes uz vidi novērtējumu (IVN), tomēr īpaši svarīgi tas būtu sarunās ar vietējo sabiedrību. Miķelsons paskaidroja, ka objektiem ar nacionālo interešu objekta statusu ir iespējams ar zemju īpašniekiem vienkāršāk vienoties par kompensācijām, kas nosakāmas gadījumos, ja cauruļvadu sistēma atrastos zem viņu zemes. "Skulte LNG Terminal" pārstāvis norādīja, ka pie Saulkrastiem paredzētā termināļa cauruļu sauszemes trase paredzēta tikai zem meža stigām vai lauksaimniecības zemēm - tālāk no apdzīvotām teritorijām, tomēr arī šādos gadījumos saskaņojumi ir nepieciešami.

Uzņēmuma ģenerāldirektors, komentējot sava iecerētā projekta tapšanas procesu, pauda, ka pašlaik tiek gaidīts valdības lēmums, lai to sāktu īstenot. Pirmie soļi būtu ilgāk izstrādājamo daļu pasūtīšana termināļa tapšanai, pēc kā sekotu projektēšanas un IVN procesu pabeigšana.

Vienlaikus Miķelsons atzīmēja, ka, ja valdība "zaļo gaismu" uzņēmumam būtu devusi šī gada pavasarī, tad projektu būtu bijis iespējams īstenot divās daļās - sākotnēji pietauvot līdzīgu LNG kuģi, kāds ir Klaipēdā, kas savus pienākumus pildītu, līdz būtu gatavs īstais terminālis.

"Šis piedāvājums bija, vēl pirms Somija un Igaunija bija vienojušās par kaut ko konkrētu [peldošā LNG termināļa jautājumā]. Protams, tas tika nokavēts, un tagad ir sarežģīti, jo investori gaida uz šo valdības lēmumu, mēs sarunas esam faktiski pabeiguši. Tas bija galvenais nosacījums, lai būtu šis nacionālo interešu objekta statuss," sacīja Miķelsons.

Jau vēstīts, ka pirmdien pēc valdību veidojošo politisko spēku sadarbības sanāksmes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka LNG termināļa projektam ar valdības lēmumu paredzēts noteikt nacionālo interešu objekta statusu.

Valdība lēmumu par LNG termināļa izveidi varētu pieņemt jau šodien. Pirmdien no rīta bija sasaukta ārkārtas valdības sēde, kurā vienīgais darba kārtībā iekļautais jautājums bija LNG termināļa izveide, tomēr pēc drošības dienestu uzklausīšanas valdības sēdē tika pieņemts lēmums Ekonomikas ministrijai (EM) uzdot nepieciešamo precizējumu sagatavošanu dokumentus, lai Ministru kabinets to varētu izskatīt šodien.

Valdība jūnija sākumā uzdeva Ekonomikas ministrijai padziļināti vērtēt LNG termināļu projektus, kurus ir pieteikusi AS "Skulte LNG Terminal" Saulkrastos un SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts" Rīgā. Līdz 31.augustam Ministru kabinetā ir jāiesniedz ziņojums, kurā ar neatkarīgu konsultantu palīdzību ir izvērtēta projektu atbilstība Latvijas ekonomiskajām un nacionālajām interesēm.

"Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016.gadā. "Skulte LNG Terminal" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Vienlaikus 2022.gada maija otrajā pusē par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

Savukārt "Kundziņsalas dienvidu projekts" reģistrēta 2010.gadā. Kompānijas vienīgā īpašniece ir ASV kompānija "Millennium Energy Partners LLC", bet tās patiesais labuma guvējs ir Laša Šanidze.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.