Menu
 

Atbilstoši jaunajai pieejai plāno meža kopšanu netālu no Skuķīšu ciema Ropažu novadā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēls - "Rīgas meži" Attēls - "Rīgas meži"

SIA “Rīgas meži” 2022.gada vasarā plāno uzsākt mežistrādes darbus netālu no Skuķīšu ciema Ropažu novadā (“Rīgas mežu” Gaujas mežniecības Rēzītes apgaita). Darbi notiks atbilstoši uzņēmuma jaunajai mežu kopšanas pieejai – grozījumiem “Meža apsaimniekošanas plānā”, kurā lielāka nozīme piešķirta bioloģiski vērtīgajām, dabas un rekreācijas teritorijām, kā arī samazinātas mežsaimniecisko darbu platības, informē uzņēmumā.

Lielākajā daļā meža darbi notiks atbilstoši izstrādātajam ainavu ekoloģiskajam plānam un teritorijas dizaina plānam. Darbu mērķis ir dabas vērtību saglabāšana, rekreācijas iespēju attīstība, pēctecīga meža atjaunošana un esošās mežaudzes retināšana. Darbi plānoti 2022.gada vasarā, rudenī vai ziemā – atkarībā no laikapstākļiem.

Darbu platība ir 22,40 ha. Atjaunošanas cirtes tiks veiktas 11,93 ha platībā, t.sk. ainavu dizaina plāna ietvaros sešos nogabalos 9,93 ha platībā un ārpus ainavu dizaina plāna – divos nogabalos 2,00 ha platībā; savukārt kopšanas cirtes tiks veiktas desmit meža nogabalos 10,47 ha platībā (ārpus ainavu dizaina plāna), vēsta “Rīgas meži”.

Mežizstrādes darbu plānotā secība: meža ceļu sagatavošana atbilstoši meža transporta vajadzībām; pameža zāģēšana; koku ciršana; kokmateriālu, zaru un citu ciršanas atlieku izvešana (zarus izvedīs no cirsmām sausieņu jeb sausākos nogabalos, savukārt mitrākās vietās – slapjaiņu un susinātos nogabalos – zari tiks atstāti treilēšanas ceļos jeb vietās, pa kurām šo darbu laikā pārvietojas tehnika); noslēgumā – meža ceļu infrastruktūras sakārtošana (darbi var notikt vienlaikus vai neatbilstošu laikapstākļu dēļ var tikt uz laiku apturēti).

Pirms mežistrādes darbiem individuāli šai teritorijai izveidots meža funkcionālais zonējums – bioloģiski vērtīgās teritorijas, ainaviski vērtīgās jeb rekreācijas teritorijas un mežsaimniecības teritorijas. Šajā zonējumā īpaša uzmanība pievērsta dabas vērtībām un rekreācijas iespējām. Veicot mežizstrādes darbus, tiks ievēroti atbildīgas un ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas principi, ko nosaka “Rīgas mežiem” piešķirtie starptautiskie sertifikāti, norāda uzņēmumā.

Mežs pie Skuķīšu ciema īpašs ar to, ka šajā meža masīvā ir salīdzinoši daudz bioloģiski vērīgu meža nogabalu. Tajos ir īpaši vērtīgie vecie, lielo dimensiju koki, dobumainie koki un ekoloģiskie koki, kuriem kopšanas darbu laikā tiks pievērsta īpaša uzmanība. Tā ir cilvēku iecienīta vieta gan atpūtai, gan ogošanai un sēņošanai, tādēļ viens no meža kopšanas mērķiem ir uzlabot rekreācijas iespējas iedzīvotājiem, atzīmē “Rīgas meži”.

SIA “Rīgas meži” ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums, kas apsaimnieko galvaspilsētai piederošos mežus, dārzus un parkus. Uzņēmums pārziņā ir 62 000 ha mežu, 399 ha Rīgas parku un apstādījumu (125 objekti), kā arī kultūras un atpūtas parks “Mežaparks” (385 ha). “Rīgas mežu” objekti atrodas Rīgas un Jūrmalas pilsētas, kā arī Ādažu, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novada teritorijās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.