Menu
 

SPRK apstiprinājusi siltumenerģijas tarifus Baložos un Jūrmalā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izvērtējusi un 15.septembrī apstiprinājusi jaunus siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifus septiņiem komersantiem Vidzemē. Visi apstiprinātie tarifi robežās no 91,66 līdz 225,62 EUR/MWh spēkā stāsies šāgada 1.oktobrī.  No 1.oktobra tiks piemērots valsts noteiktais atbalsts mājsaimniecībām.

To komersantu vidū, kuriem SPRK padomes sēdē tika apstiprināti jauni tarifi, ir arī SIA “Jūrmalas siltums” un SIA “Baložu komunālā saimniecība”. Šo komersantu pašu noteikto tarifu pieaugumi saistīti tikai ar siltumenerģijas ražošanas izmaksu pieaugumu, t.i., iepirktās siltumenerģijas izmaksu un/vai kurināmā cenas pieaugumu, norāda SPRK.

SIA “Baložu komunālā saimniecība” siltumenerģijas tarifs Baložos no 1.oktobra būs 116,70 EUR/MWh, kas ir par 61% lielāks, salīdzinot ar šobrīd piemēroto. Kopš š.g. 1.jūnija komersants piemēro tarifu 72,46 EUR/MWh.

SIA “Baložu komunālā saimniecība” visu lietotājiem nodoto siltumenerģiju iepērk no SIA “Baložu siltums”, kas to saražo, izmantojot šķeldu (94%) un dabasgāzi (6%). Attiecīgi SIA “Baložu komunālā saimniecība” tarifa pieaugums saistīts ar SIA “Baložu siltums” ražošanas tarifa izmaiņām, kas stāsies spēkā š.g. 1.oktobrī. Proti, SIA “Baložu siltums” ražošanas tarifs pieaugs par 63% līdz 97,15 EUR/MWh (šobrīd spēkā 59,59 EUR/MWh). Izmaksu izmaiņas nosaka kurināmā (šķelda, dabasgāze) cenu pieaugums.

SIA “Jūrmalas siltums” siltumenerģijas tarifs Jūrmalā no š.g. 1.oktobra būs 225,62 EUR/MWh jeb vairāk nekā divas reizes lielāks, salīdzinot ar šobrīd piemēroto.

Kopš š.g. 1.augusta komersants piemēro tarifu 92,76 EUR/MWh. Tarifa izmaiņas ietekmējis kurināmā (šķeldas un dabasgāzes) cenas pieaugums, kā rezultātā kurināmā izmaksas komersantam pieaugušas vairāk nekā trīs reizes. Apstiprinātajā tarifā no saražotā siltumenerģijas daudzuma, izmantojot šķeldu plānots saražot 57%, bet izmantojot dabasgāzi – 43%.

SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), norādītie tarifi ir bez PVN.

SPRK vērš uzmanību, ka mājsaimniecību lietotājiem rēķinos ar š.g. 1.oktobri automātiski tiks piemērots valsts noteiktais atbalsts. Tas veidosies 50% apmērā no starpības starp konkrētajā brīdī spēkā esošā siltumenerģijas tarifa un iepriekšējā apkures sezonā valstī noteiktā siltumapgādes tarifu sliekšņa 68,00 EUR/MWh. Vienlaikus zināms, ka nākamās nedēļas, 27.septembra, Ministru kabineta sēdē plānots skatīt valdības ieceri šo atbalstu palielināt.

Nepieciešamības gadījumā finansiālu atbalstu siltumapgādes pakalpojuma izmaksu segšanai maznodrošinātās un trūcīgās personas var saņemt, vēršoties pašvaldības sociālajā dienestā. Iedzīvotāji var vērsties arī pie pakalpojuma sniedzēja (privātmāju un daudzīvokļu namu iedzīvotāji, kuri izmanto tiešos norēķinus) vai apsaimniekotāja (daudzīvokļu namu iedzīvotāji, kuri neizmanto tiešos norēķinus), lūdzot iespēju izmantot izlīdzinātos maksājumus. Piedāvāt izlīdzinātu/speciālu atmaksas grafiku nav komersantu pienākums, taču daļa šādu iespēju saviem lietotājiem piedāvā.

Komersanti, kuriem SPRK piešķirta atļauja pašiem noteikt tarifus (ja mainās kurināmā cena, iepirktās siltumenerģijas izmaksas vai pārdotās elektroenerģijas cena) var iesniegt SPRK izvērtēšanai tarifu projektu vairākkārtīgi. Līdz ar to gada laikā tarifi vienam komersantam var mainīties vairākas reizes – gan pieaugt, gan samazināties, norāda SPRK. Vienlaikus piešķirtā atļauja nozīmē to, ka tiklīdz kurināmā cena vai iepirktā siltumenerģijas izmaksas ir zemākas par piemērotajā tarifā iekļautajām, komersantam ir pienākums noteikt zemāku tarifu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.