Menu
 

Kauguru vides objekta metu konkursā uzvar Uģa Traumaņa "Mezgls"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Vizualizācija - jurmala.lv Vizualizācija - jurmala.lv

Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrā atklātā sanāksmē paziņoti metu konkursa par augstvērtīga vides objekta izveidi Kauguros uzvarētāji. Pirmo godalgu ieguvis metālmākslinieka Uģa Traumaņa piedāvājums – skulpturālais objekts "Mezgls". Vides objekts ar teritorijas labiekārtojumu iecerēts kā iedzīvotāju simboliska satikšanās vieta pie Kauguru kultūras nama, liecina informācija Jūrmalas pašvaldības interneta vietnē.

"Mezgls" ir vizuāli aktīvs, funkcionāls un labiekārtots skvēra risinājums, kura centru iezīmē no nerūsējošā tērauda veidots skulpturāls mezgls. Objekts it kā "sasien" ikdienas maršrutu krustpunktu, kļūstot par vienotības un savienojuma simbolu. Autors atsaucas uz Kauguru apkaimes vēsturisko sākotni – zvejniekciemu, kur mezglu siešana bija jūrniekiem un zvejniekiem svarīga amata prasme. Tāpat viņš citē rakstnieci Laimu Kotu, kura rakstījusi, ka mezglu siešana ir “lokāls noslēpums, ko nodeva kā vēstījumu no paaudzes paaudzē. Ja nezini siešanas principu, mantu nenosargāsi.” Uzvarētājs saņems godalgu – 2000 eiro.

Otro vietu un godalgu 1500 eiro ieguvis tēlnieka Kristapa Gulbja izstrādātais mets "Kauguru bāka", kas simboliski iezīmētu centru un vienlaikus kalpotu kā apkaimes orientieris, bet diennakts tumšajā laikā izgaismota, rādītu ceļu. Savukārt trešais žūrijas vērtējumā ir Martas Veinbergas "Skvēra labiekārtojums", kurā teritorija iepretim Kauguru kultūras namam transformēta labiekārtotā publiskā telpā. Trešās vietas godalga ir 1000 eiro.

Vizuāli krāšņākais pieteikums – Aigara Bikšes “Jūras sapnis”, pēc autora vārdiem, iemieso renesanses ideju par cilvēka un dabas līdzāspastāvēšanu mūsdienu interpretācijā. Zeltītā, dinamiskā un formās barokālā skulptūra-strūklaka, kas atveido sievieti un zivis, saņems veicināšanas prēmiju 500 eiro apmērā.

Jūrmalas pašvaldības izveidotā konkursa mērķis ir radīt vides objektu, kas ar savu unikalitāti veicinātu Kauguru apkaimes identitātes stiprināšanu un Jūrmalas atpazīstamību. Konkursa žūrija vērtēja idejas oriģinalitāti un jaunradi, koncepcijas atbilstību mērķim, arhitektoniskā un mākslinieciskā risinājuma kvalitāti, iekļaušanos apkārtējā vidē, funkcionalitāti, tehnoloģisko risinājumu, kā arī finansiālo pamatojumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.