Menu
 

Siguldas novada dome lems par ieceri atlikt paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Oktobrī Siguldas novada domes sēdē plānots lemt par ieceri atlikt paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu, informēja pašvaldībā.

1.oktobris ir termiņš, kad saskaņā ar būvnoteikumiem ekspluatācijā ir jānodod visas būves, kuru būvniecība ir iesākta līdz 2014.gada oktobrim, jo maksimālais individuālo māju būvniecības termiņš ir astoņi gadi.

Noteikumi attiecas uz visiem būvobjektiem. Ja maksimālais būvdarbu termiņš tiek pārsniegts un būvatļauja netiek pagarināta, pašvaldībai jāpiemēro paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis 3% apmērā.

Kā skaidro pašvaldība, būvatļaujas termiņa pagarināšanai un būves nodošanai ekspluatācijā nepieciešama Valsts zemes dienesta (VZD) sagatavota Būves vai telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas lieta, taču lielā iesniegumu apjoma dēļ VZD pakalpojumu pašlaik savlaicīgi nodrošināt nevar. Izpildes laiks ir līdz pat astoņiem mēnešiem.

Tādējādi, lai neradītu situāciju, ka iedzīvotāji spiesti maksāt paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli, Siguldas novada pašvaldība 20.oktobrī plāno virzīt izskatīšanai domes sēdē jautājumu par paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas apturēšanu uz laiku līdz diviem gadiem, lai dotu iespēju būvju īpašniekiem sakārtot būvniecības dokumentus - būves nodošanai ekspluatācijā vai būvatļaujas pagarināšanai, gadījumos, kad to pieļauj būvnoteikumi.

Lai sāktu mājas nodošanu ekspluatācijā vai pagarinātu būvatļauju, gadījumos, kad to pieļauj būvnoteikumi, jāvēršas VZD ar iesniegumu veikt būves vai telpu grupu kadastrālo uzmērīšanu.

Kā vēstīts, atbilstoši esošajiem normatīvajiem aktiem, no šā gada 1.oktobra būvēm, kurām tiks pārsniegts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums, tiks piemērota paaugstināta nodokļa likme 3% apmērā no zemes vai ēkas kadastrālās vērtības.

Astoņi gadi, kas ir maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš līdz būvju nodošanai ekspluatācijā, tika noteikti 2014.gadā Būvniecības likumā un ar šo likumu saistītajos Ministru kabineta noteikumos "Vispārīgie būvnoteikumi", lai veicinātu īpašumu sakārtošanu un novērstu situācijas, kad ekspluatācijā nenodotās ēkas īpašnieki jau izmanto.

Likums skar dzīvojamās mājas, saimniecības un vēl cita veida ēkas, kurām būvatļaujas izsniegtas pirms 2014.gada 1.oktobra un kurām nebija norādīts maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš. Ja būvatļauja saņemta pēc 2014.gada 1.oktobra, tajā jau tika norādīts konkrēts objekta maksimālais būvdarbu termiņš.

Tas nozīmē, ka visām būvdarbu stadijā esošajām ēkām, tostarp ēku pārbūvēm, noteikts vienots maksimālais termiņš, kad objekts ir jānodod ekspluatācijā - ne vēlāk kā astoņu gadu laikā, skaitot no atzīmes saņemšanas būvatļaujā par būvdarbu sākšanu. Savukārt būvēm, kurām veikts paredzētās darbības ietekmes uz vidi novērtējums, noteikts īsāks termiņš - pieci gadi.

2021.gada septembrī Liepājas domes deputāti lēma par grozījumiem saistošajos noteikumos par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu. Īpašumiem, kas pārsniedz maksimālo būvdarbu ilgumu, nosakot likmi 3% apmērā no zemes vai ēkas augstākās kadastrālās vērtības.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.