Menu
 

Mārupes būvvalde neizsniedz būvniecības atļauju tirgus izveidei Daugavas ielā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Mārupes novada būvvalde nolēmusi noraidīt būvniecības ieceri un atteikt izsniegt būvatļauju jauna tirdzniecības centra būvniecībai Daugavas ielā 33, kur plānots ierīkot tirgu, informē pašvaldība.

Izskatot būvniecības ieceres dokumentus un izvērtējot publiskās apspriešanas rezultātus, būvvalde lēmusi neizsniegt būvatļauju.

Kā liecina pašvaldības publiskotā informācija par sabiedriskās apspriešanas sanāksmi, kas notika augustā, būvniecības ierosinātāji ir SIA "Reimei" un SIA "MAD Format".

Zemesgabals, uz kura bija plānota būvniecība, atrodas blakus pašvaldības domes ēkai. Saskaņā ar Mārupes novada teritorijas un apbūves noteikumiem un teritorijas plānojumu, zemesgabals atrodas jaukta centra apbūves teritorijā, kur viena no atļautām izmantošanās ir tirdzniecības pakalpojumi, ko arī paredz tirdzniecības centra jaunbūve. 

Ņemot vērā, ka zemesgabals atrodas tieši blakus savrupmājām, Mārupes novada būvvalde pieņēma lēmumu par būvniecības ieceres publiskās apspriešanas nepieciešamību. 

Sabiedriskās apspriešanas sanāksmē būvniecības ieceres autori informēja, ka tirdzniecības centru bija plānots atvērt 2024.gadā. Tajā lielākoties tiktu tirgoti pārtikas produkti un pamata tirgotāji būtu pašmāju ražotāji un zemnieku saimniecības.

Iecere paredzēja izbūvēt vienu tirdzniecības ēku. Ēkas Daugavas ielas pusē bija plānots ierīkot restorānu, bet pārējā platībā būtu tirdzniecības telpas, palīgtelpas, darbinieku telpas. Sanāksmē izskanēja, ka ēkā varētu ierīkot "Lido" restorānu.

Ēkā bija plānota centralizēta apkures, gaisa kondicionēšanas un vēdināšanas sistēmas. Objektu bija paredzēts pieslēgt centralizētiem inženiertīkliem, elektroapgāde no elektrotīkliem Gaujas ielas sarkanajās līnijās. 

Ēkas kopējā platība bija paredzēta 2064 kvadrātmetri. Pie tirdzniecības centra bija paredzēts ierīkot autostāvvietas 51 automašīnai.

Sabiedriskās apspriešanas sanāksmē būtiskus iebildumus izteica vietējie iedzīvotāji, lielāko uzsvaru liekot uz to, ka projekta izstrādātāji samazinājuši servitūta ceļu.

Kā skaidroja viens no iedzīvotājiem, savulaik, sadalot īpašumus, ticis piešķirts ceļa servitūts, kas zemesgrāmatā ierakstīts atzīmes veidā. Taču tagad tiekot prasīts šī servitūta nostiprinājums. 

Tas savukārt prasot laiku un tiesāšanos. Tiesāšanās esot sākusies, un tajā prasot tiesu atzīt iedzīvotāju tiesības uz iebraucamo ceļu. "Ja mums tādas tiesības nepiešķirs, tad būsim pirmie Mārupē, kas ar helikopteru lidos uz savu īpašumu," sanāksmē norādījis blakus esošā īpašuma īpašnieks.

Tāpat tika norādīts uz būvniecības ieceres pretrunu ar Aizsargjoslu likumu. Ņemot vērā, ka minētajā teritorijā ir augstsprieguma elektrolīnija, iedzīvotāji norādīja, ka aprobežojumi aizsargjoslās gar elektriskajiem tīkliem aizliedz ierīkot sporta laukumus, rotaļu laukumus, stadionus, tirgus, sabiedriskā transporta pieturas, mašīnu un mehānismu stāvvietas, kā arī veikt jebkādus pasākumus, kas saistīti ar cilvēku pulcēšanos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.