Menu
 

Tiesa uzliek par pienākumu būvsabiedrībai "Merks" nodot pašvaldībai Salaspils 7.bērnudārza jaunbūvi

  • Autors:  LETA
Foto - Sandra Krēsliņa, salaspils.lv Foto - Sandra Krēsliņa, salaspils.lv

Ekonomisko lietu tiesa apmierinājusi Salaspils novada pašvaldības lūgumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu, uzliekot par pienākumu būvsabiedrībai "Merks" nodot pašvaldībai Salaspils 7.bērnudārza jaunbūvi kopā ar visu ar to saistīto dokumentāciju, aģentūrai LETA apstiprināja tiesā.

Kā informēja Salaspils novada pašvaldībā, pēc jaunbūves pārņemšanas tā varēs sākt bērnudārza būvdarbu pabeigšanu un nodot to ekspluatācijā.

1.augustā Salaspils novada pašvaldība lauza līgumu ar būvsabiedrību "Merks" par 7.bērnudārza būvniecību. 

Jūnijā pašvaldība nosūtīja paziņojumu būvsabiedrībai par vienpusēju līguma izbeigšanu, jo darbu izpilde nenotika grafikā paredzētājā apjomā un termiņā. Vienlaikus Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) veica pārbaudi objektā un apturēja būvdarbus, uzdodot būvuzņēmējam sniegt paskaidrojumus par konstatētajiem pārkāpumiem.

Salaspils 7.bērnudārza grupās paredzētas vietas 288 bērniem. Patlaban vidēji aukļu pakalpojumus Salaspilī izmanto 65 bērni, savukārt privātās pirmsskolas izglītības iestādes - 175 bērni. Sākot no marta, kad bija jānodod ekspluatācijā 7.pirmsskolas izglītības iestāde, līdz gada beigām pašvaldība par aukļu un privāto izglītības iestāžu pakalpojumiem provizoriski būs iztērējusi vairāk nekā 576 000 eiro.

Tiesa lēmusi, ka būvniekam SIA "Merks" 14 dienu laikā jānodod pašvaldībai 7.bērnudārzs kopā ar visiem būvniecībā jau izmantotajiem materiāliem un visiem būvniecības dokumentiem, kas attiecas uz darbu izpildi.

Pēc objekta pārņemšanas Salaspils novada pašvaldība izsludinās iepirkumu procedūru par projektēšanu un būvniecības darbu pabeigšanu.

Būvkompānija "Merks" Ekonomisko lietu tiesā iesniegusi prasību pret Salaspils novada domi saistībā ar bērnudārza būvniecības līgumu.

Būvkompānijas "Merks" pārstāvji informēja, ka prasība tiesā iesniegta pēc vairākiem neveiksmīgiem "Merks" mēģinājumiem atrisināt domstarpības ar Salaspils novada domi saistībā ar bērnudārza būvniecības līgumu.

Kompānijā informēja, ka Salaspils bērnudārza būvniecību bija plānots pabeigt 2022.gada janvārī, tomēr būvdarbi esot ievilkušies pašvaldības pasūtītā būvprojekta nepilnību dēļ. Tajā konstatēta virkne būtisku trūkumu, tajā skaitā atsevišķu būvprojekta sadaļu neatbilstība ugunsdrošības prasībām, ko ir apstiprinājušas atbildīgās valsts institūcijas.

"Merks" pārstāvji skaidro, ka šie trūkumi radījuši nobīdes būvniecības procesa izpildes laikā, neļaujot arī "Merks" iekļauties sākotnējā grafikā. Šīs laika nobīdes Salaspils dome izmantojusi kā argumentu, lai nenorēķinātos par jau paveiktajiem darbiem, kā arī patvaļīgi atkāptos no noslēgto saistību pildīšanas.

Līgums ar Salaspils novada domi tika noslēgts 2020.gada rudenī. Paveikti aptuveni 85% no plānotajiem būvdarbiem.

Līguma summa ir 5,8 miljoni eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.