Menu
 

Siguldas novadā paaugstināta NĪN piemērošanu laikus ekspluatācijā nenodotām būvēm atliek uz diviem gadiem

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Siguldas novadā paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošana laikus ekspluatācijā nenodotām būvēm tiks atlikta uz diviem gadiem, liecina Siguldas novada domes lēmums.

Pašvaldība lēmumā pamato, ka būvatļaujas termiņa pagarināšanai un būves nodošanai ekspluatācijā nepieciešama Valsts zemes dienesta (VZD) sagatavota Būves vai telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas lieta un lielā iesniegumu apjoma dēļ Valsts zemes dienests pakalpojumu pašlaik savlaicīgi nav spējīgs nodrošināt. Lai neradītu situāciju, ka Siguldas novada iedzīvotāji ir spiesti maksāt paaugstinātu NĪN, pašvaldība atbalstīs savus iedzīvotājus un papildinās pašlaik spēkā esošo regulējumu, atliekot paaugstinātā NĪN piemērošanu uz laiku līdz 2024.gada 30.septembrim, lai dotu iespēju būvju īpašniekiem sakārtot dokumentus.

Lai sāktu mājas nodošanu ekspluatācijā vai pagarinātu būvatļauju, gadījumos, kad to pieļauj būvnoteikumi, jāvēršas VZD ar iesniegumu veikt būves vai telpu grupu kadastrālo uzmērīšanu.

Pašvaldība rakstiski informēs iedzīvotājus, uz kuriem attiecās paaugstinātā NĪN likme par būvēm, kurām būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, kurām nav derīga būvatļauja. Pašvaldības rīcībā patlaban nav datu par to, cik daudz laikus nepabeigtu būvju ir tās teritorijā.

Saistošos noteikumus pašvaldība nosūtīs atzinuma sniegšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM). Tie stāsies spēkā pēc VARAM atzinuma saņemšanas.

Kā vēstīts, atbilstoši esošajiem normatīvajiem aktiem, no šā gada 1.oktobra būvēm, kurām tiks pārsniegts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums, var piemērot paaugstinātu nodokļa likmi 3% apmērā no zemes vai ēkas kadastrālās vērtības.

Astoņi gadi, kas ir maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš līdz būvju nodošanai ekspluatācijā, tika noteikti 2014.gadā Būvniecības likumā un ar šo likumu saistītajos Ministru kabineta noteikumos "Vispārīgie būvnoteikumi", lai veicinātu īpašumu sakārtošanu un novērstu situācijas, kad ekspluatācijā nenodotās ēkas īpašnieki jau izmanto.

Likums skar dzīvojamās mājas, saimniecības un vēl cita veida ēkas, kurām būvatļaujas izsniegtas pirms 2014.gada 1.oktobra un kurām nebija norādīts maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš. Ja būvatļauja saņemta pēc 2014.gada 1.oktobra, tajā jau tika norādīts konkrēts objekta maksimālais būvdarbu termiņš.

Tas nozīmē, ka visām būvdarbu stadijā esošajām ēkām, tostarp ēku pārbūvēm, noteikts vienots maksimālais termiņš, kad objekts ir jānodod ekspluatācijā - ne vēlāk kā astoņu gadu laikā, skaitot no atzīmes saņemšanas būvatļaujā par būvdarbu sākšanu. Savukārt būvēm, kurām veikts paredzētās darbības ietekmes uz vidi novērtējums, noteikts īsāks termiņš - pieci gadi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.