Menu
 

Jūrmalā paaugstinātā NĪN piemērošana laikus ekspluatācijā nenodotām būvēm atlikta uz 2024.gadu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jūrmalā paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošana laikus ekspluatācijā nenodotām būvēm atlikta uz 2024.gadu, informēja pašvaldībā.

Jūrmalas dome noteikusi, ka īpašniekiem vēl ir laiks līdz 2024.gadam, lai sakārtotu īpašumus atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, jo paaugstinātu NĪN likmi 3% un atvieglojumu ierobežojumus sāks piemērot tikai no 2024.gada 1.janvāra.

Tas jāņem vērā arī nekustamā īpašuma pircējiem, kuri iegādājas būvi, kas nav nodota ekspluatācijā. Lai arī būs mainījies būves īpašnieks, būvniecības procesam atvēlētais laiks paliks nemainīgs - astoņi gadi. Iegādājoties ekspluatācijā nenodotu un nepabeigtu būvi, kurai būvatļauja izdota sen vai tās nav vispār, jāizvērtē savas iespējas būvniecību pabeigt noteiktajā termiņā.

Ja jaunbūves īpašniekam, kam izdota būvatļauja līdz 2014.gada 1.oktobrim, nav iespējams nodot objektu ekspluatācijā līdz 2022.gada 30.septembrim, Jūrmalas būvvaldei ir tiesības pagarināt būvatļaujas derīguma termiņu.

Grozījumi Jūrmalas domes saistošajos noteikumos paredz, ka būvei, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, piemēro NĪN likmi 3% apmērā no lielākās - būvei piekritīgās zemes vai būves kadastrālās vērtības.

Tas nozīmē, ka ekspluatācijā nenodotām dzīvojamām un nedzīvojamām ēkām, kurām beidzies būvniecības termiņš, NĪN maksājumi vairākkārt pieaugs. Tāpat nodokļa maksātājam netiks piešķirti saistošajos noteikumos paredzētie NĪN atvieglojumi par īpašumu, uz kura atrodas savlaicīgi ekspluatācijā nenodotā būve.

Kā vēstīts, atbilstoši normatīvajiem aktiem, no šā gada 1.oktobra būvēm, kurām tiks pārsniegts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums, var piemērot paaugstinātu nodokļa likmi 3% apmērā no zemes vai ēkas kadastrālās vērtības.

Astoņi gadi, kas ir maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš līdz būvju nodošanai ekspluatācijā, tika noteikti 2014.gadā Būvniecības likumā un ar šo likumu saistītajos Ministru kabineta noteikumos "Vispārīgie būvnoteikumi", lai veicinātu īpašumu sakārtošanu un novērstu situācijas, kad ekspluatācijā nenodotās ēkas īpašnieki jau izmanto.

Tas nozīmē, ka visām būvdarbu stadijā esošajām ēkām, tostarp ēku pārbūvēm, noteikts vienots maksimālais termiņš, kad objekts ir jānodod ekspluatācijā - ne vēlāk kā astoņu gadu laikā, skaitot no atzīmes saņemšanas būvatļaujā par būvdarbu sākšanu. Savukārt būvēm, kurām veikts paredzētās darbības ietekmes uz vidi novērtējums, noteikts īsāks termiņš - pieci gadi.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.