Menu
 

Ķemeros atklāts jauns vides objekts – "Ķemeru Anniņa"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Artis Veigurs Foto - Artis Veigurs

Ķemeru skvērā Senatnes ielā 5 valsts atklāts vides objekts “Ķemeru Anniņa”. Tēls no latviešu strēlnieku dziesmas veidots kā laikmetīgs Ķemeru apkaimes simbols. Vides objekta autori ir Kaspars Līdums un Mārtiņš Rozenfelds. Objekta koncepcija saistāma ar latviešu strēlnieku dziesmu “Ķemermiestiņā”, un stāsts par Ķemeru Anniņu veidots kā mūsdienīga alegorija par sievietes būtību laikmetu kontekstā, informēja Jūrmalas pašvaldībā.

Skulptūra ir 3,5 metrus augsta, izgatavota no lāzergrieztām alumīnija plāksnēm un novietota skvēra centrā, kur tā aplūkojama no dažādiem skatpunktiem. Objekta slāņveida konstrukcija veido optisku ilūziju – raugoties uz skulptūru no atšķirīgiem leņķiem, tēla siluets mainās. Nepastāvīgā forma ir atsauce uz dažādajām mīta interpretācijām, kas saplūst Ķemeru Anniņas tēlā.

Skulptūra atveido jaunu sievieti pastaigas brīdī, tās pozā izteikta melanholija un vieglums. Figūra ar nolūku veidota bez postamenta, lai iekļautos vidē un uzsvērtu attēlotā momenta ikdienišķumu un intimitāti. Projektā ainaviski labiekārtots arī skvērs – izveidoti apstādījumi, ierīkoti soliņi un gaismas laternas.

“Vides objektu “Ķemeru Anniņa” izveidojām, atsaucoties iedzīvotāju ierosinājumam radīt simbolu, kas saistās ar nostāstiem par Ķemeru apvidu. Arī “Ķemeru Anniņas” atrašanās vietu noteica iedzīvotāji ar savu balsojumu. Jūrmala ir bagāta ar personībām, dzīvesstāstiem un nostāstiem, tos vēlamies saglabāt un dalīties tajos. Vienu no stāstiem sekmīgā sadarbībā ar iedzīvotājiem iemūžinām šajā objektā – Ķemeru Anniņa ir nozīmīga un svarīga latviešu dzīvesstāsta laika iedvesma,” izteikusies Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Sproģe.

Pašvaldībā atgādina, ka mākslinieku Kaspara Līduma un Mārtiņa Rozenfelda piedāvātā ideja vides objekta “Ķemeru Anniņa” izveidei uzvarēja Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības izsludinātajā metu konkursā, kas notika pagājušā gada rudenī. Metu konkurss tika rīkots, lai stiprinātu apkaimes identitāti un kultūrvēsturiski bagātajos Ķemeros ienestu jaunu, laikmetīgu mākslas objektu.

Projektu īstenoja Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības iestāde Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.