Menu
 

Atjaunoti nozīmīgi eksponāti Jūrmalas Brīvdabas muzejā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Jūrmalas Brīvdabas muzejs Foto - Jūrmalas Brīvdabas muzejs

Jūrmalas Brīvdabas muzejā noslēdzies divu projektu cikls, kura rezultātā saglabāti un sakārtoti nozīmīgi muzeja eksponāti - atjaunots kuģis, nomainīti jumti un saglabāti burinieku vraki, informē muzeja pārstāvji.

Brīvdabas muzeja eksponāts - zvejas kuģis "Undīne" - līdz restaurācijas darbu veikšanai bija apskatāms tikai no ārpuses, pēc darbu pabeigšanas, apmeklētāji var uzkāpt uz tā klāja, no kurienes aplūkojama arī kuģa iekšpuse.

Jauna nojume uzcelta seno burinieku vrakiem, tā pasargā eksponātus no tiešiem saules stariem un lietus, papildus aizsardzībai vraku daļas ir apstrādātas ar speciālām konservējošām vielām. Jauns lubiņu jumts ir uzlikts arī laivu un enkuru kolekcijas nojumei. Vasaras nogalē pie muzeja eksponātiem uzstādīti informatīvie stendi, kuros iekļauta informācija trīs valodās par Lielupes, Daugavas un Gaujas grīvās atrastajiem burinieku vrakiem.

Kuģa "Undīne" atjaunošana noslēdzās 2020.gada 27.novembrī, pārējie projekta darbi norisinājās muzeja apmeklējuma ierobežojumu apstākļos, līdz ar to 2022.gada vasara bija pirmā sezona, kad projekta ieguvumus muzeja apmeklētāji varēja izbaudīt un novērtēt pilnībā, vēsta muzejā.

Jumta segumu atjaunošana laivu un enkuru nojumēm ir uzlabojusi priekšmetu eksponēšanas un saglabāšanas apstākļus. Enkuru kolekcijā ir dzelzs un koka enkuri, kurus zvejnieki ir izcēluši no Baltijas jūras dibena. Nojumēs atrodas arī, domājams, 17.gs. burinieka masta daļa, kas, visticamāk, ir nākusi no kāda Kurzemes hercoga Jēkaba laikā darinātajiem buriniekiem. Kolhoza "Uzvara" zvejnieki 1975.gadā to izcēla no aptuveni 10 metru dziļuma Lielupes grīvā. Atrastais masta fragments ir izgatavots no priedes koka un varētu būt trešā daļa no visa masta garuma. Zem Laivu nojumes atrodas astoņas koka zvejas laivas, kas izgatavotas un lietotas pagājušajā gadsimtā. Vairums no tām ir jūras zvejas laivas, ar kurām 50.-60. gados zvejoja zivis Rīgas līcī.

2022.gada vasarā notika muzejā glabāto kuģu vraku fragmentu konservācija. Vraku saglabāšana ir ļoti komplicēta, skaidro muzejā. Ilgstoša atrašanās sāls ūdeņos vraku it kā "iekonservē", taču nonākot uz sauszemes, koka sadalīšanās process notiek daudz straujāk. Kuģu vraku fragmenti tika apstrādāti ar speciāliem konservantiem, lai apturētu koka sadalīšanās procesu, kā arī veikta vraku protezēšana neatgriezeniski bojātajās vietās. Projektā uzceltā nojume aizsargā vrakus no nokrišņiem, tiešiem saules stariem, nobirušām priežu skujām un koku lapām.

Projekta "Jūrmalas Brīvdabas muzeja infrastruktūras attīstība un zvejas kuģa atjaunošana" realizētāji ir SIA "Yachtland" (zvejas kuģa "Undīne" atjaunošana), SIA "Grafcon" (kuģu vraku nojumes projekts), SIA "Igate Būve" (nojumes būve) un SIA "Grifs AG" (ugunsdrošības un apsardzes signalizācija). Projekta "Jūrmalas Brīvdabas muzeja eksponātu nojumes un ēku jumtu atjaunošana, kuģu vraku konservācija" darbus veica SIA "Masti" (vraku konservācija), Līva Elza Harkeviča (vraku ekspozīcijas informatīvā materiāla noformēšana) un SIA "JMK Būve" (laivu un enkuru nojumju jumta segumu atjaunošana). Projektu kopējās izmaksas ir 28 328,68 eiro, vēsta muzejā.

Jūrmalas Brīvdabas muzejs popularizē un pēta Jūrmalas iedzīvotāju senāko nodarbošanos - zvejniecību, tās attīstību Jūrmalā un tuvākajā apkārtnē. Kultūrvēsturiskās liecības, kas atrodas muzeja krājumā, tiek saglabātas un izmantotas sabiedrības izglītošanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.