Menu
 

"ZAAO" izvieto papildu konteinerus tekstilam, tostarp Saulkrastos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - "ZAAO" Foto - "ZAAO"

SIA “ZAAO” šī gada novembrī savā darbības reģionā 12 adresēs izvietojis papildu publiski pieejamus konteinerus atkārtoti lietojamam tekstilmateriālam. Decembrī plānots uzstādīt vēl trīs adresēs šādus konteinerus, tādējādi radot iespēju ērtākai tekstila nodošanai un tā apsaimniekošanai, samazinot kopējo sadzīves atkritumu apjomu. Tekstilu jau var vai drīzumā varēs nodot vairākās vietās Cēsīs, Valmieras novadā, Valkā, Limbažos, Smiltenes novadā, kā arī Saulkrastos – Rīgas un Murjāņu ielas krustojumā un Zvejniekciema un Bērzu alejas krustojumā.

Kā informē “ZAAO” pārstāvji, no 2022.gada 1.janvāra līdz 30.novembrim no “ZAAO” apsaimniekotajiem publiski pieejamiem konteineriem un ekolaukumiem ir savāktas un nodotas tālākai izmantošanai aptuveni 245 tonnas tekstila, kas citādi, visticamāk, būtu nonācis poligonā apglabāšanai.

Šogad jūlijā Latvijā veiktajā pētījumā “Patērētāju tekstila izstrādājumu šķirošanas paradumu novērtējums”* tika secināts, ka liela daļa sabiedrības pārskata savu garderobi un atbrīvojas no nederīgā, apnikušā apģērba un apaviem vismaz reizi gadā vai pat biežāk, kas apliecina to, ka atkārtotai lietošanai derīgs tekstils var veidot būtisku daļu no kopējā atkritumu apjoma. Tāpat pētījumā secināts, ka sabiedrība labprāt nodotu savu nevajadzīgo apģērbu kādam citam, ja vien būtu pieejama šādu materiālu nodošanas infrastruktūra, norāda “ZAAO”.

Lai veicinātu vēl lietojama apģērba, apavu un mājas tekstila nodošanu atkārtotai izmantošanai, nevis to nokļūšanu sadzīves atkritumu konteineros, “ZAAO” šī gada izskaņā sadarbībā ar pašvaldībām, SIA “Eco Baltia vide” un SIA “3 R” (AS “AJ Power Recycling”) plāno uzstādīt tekstila konteinerus kopumā 15 adresēs savā darbības reģionā, papildu ekolaukumiem un jau līdz šim publiski pieejamām vietām, kā arī nodrošina iedzīvotājiem iespēju tekstila nodošanai bez maksas tuvāk savai dzīvesvietai un īsteno Ministru kabineta noteikumus, kas nosaka pašvaldībām sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem par pienākumu līdz 2023.gada 1.janvārim izveidot dalītas savākšanas sistēmu tekstilmateriāliem, vēsta “ZAAO” pārstāvji.

* Pētījums “Patērētāju tekstila izstrādājumu šķirošanas paradumu novērtējums” veikts 2022.gada jūlijā, ar interneta palīdzību aptaujājot 1029 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.