Menu
 

Elektrība Skultē un Tīrainē: tiesībsargs atsaka rosināt lietu Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - marupe.lv Foto - marupe.lv

Lai risinātu situāciju saistībā ar draudošo elektrības atslēgšanu apmēram 1200 iedzīvotāju Mārupes novada Skultes un Tīraines ciemā, iedzīvotāji bija vērsušies ar iesniegumu pie tiesībsarga, lūdzot rast risinājumu neapskaužamajai situācijai, kādā ir nonākuši. Mārupes novada pašvaldība ir saņēmusi tiesībsarga Jura Jansona atbildi uz vēstuli par iespējamu elektropiegādes pārtraukšanu Skultes un Tīraines ciema daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kurā viņš informē, ka atsakās ierosināt pārbaudes lietu.

Tiesībsargs atteikumu pamato ar to, ka šādu privāttiesiska rakstura strīdu risināšana nav viņa kompetencē: “Ar elektroenerģijas piegādi saistītās tiesiskās attiecības starp AS “Mārupes komunālie pakalpojumi” un attiecīgajiem dzīvokļu īpašniekiem ir privāttiesiskas attiecības un strīds par elektroenerģijas piegādes pakalpojumu ir privāttiesiska rakstura strīds.

AS “Mārupes komunālie pakalpojumi” ir iesniegusi attiecībā uz Skultes ciema un Tīraines ciema daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām noslēgto elektroenerģijas piegādes līgumu un to grozījumu kopijas. No šiem dokumentiem izriet, ka līgumus un to grozījumus Skultes ciema un Tīraines ciema daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku vārdā noslēdza dzīvokļu īpašnieku kopību pilnvarotie daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldnieki.

Saskaņā ar šiem līgumiem un to grozījumiem vienošanās par elektroenerģijas piegādi ir spēkā līdz 2022. gada 31. decembrim. Tādējādi no šiem dokumentiem izriet, ka paši dzīvokļu īpašnieki ar viņu pilnvaroto pārvaldnieku starpniecību pēc būtības ir vienojušies ar AS “Mārupes komunālie pakalpojumi” un piekrituši tam, ka elektroenerģijas piegādes pakalpojums viņiem tiek sniegts noteiktu laiku.

Ja vien starp AS “Mārupes komunālie pakalpojumi” un attiecīgajiem dzīvokļu īpašniekiem netiks noslēgta jauna vienošanās par elektroenerģijas piegādi, tad, izbeidzoties šobrīd spēkā esošo līgumu darbības termiņam, izbeigsies arī AS “Mārupes komunālie pakalpojumi” tiesiskais pienākums sniegt elektroenerģijas piegādes pakalpojumu.

Ja iesniedzēji uzskata, ka AS “Mārupes komunālie pakalpojumi”, sniedzot elektroenerģijas piegādes pakalpojumu un uzturot elektrotīklu infrastruktūru, vai dzīvojamās mājas pārvaldnieks, veicot savus pienākumus, rīkojās prettiesiski un tādējādi radīja iesniedzējiem kaitējumu, viņi var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses tiesā Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā vai izmantot alternatīvos strīdu risināšanas mehānismus.”

Jau vēstīts, ka Skultes ciemā, kas ir bijušais karavīru ciematiņš, okupantu karaspēkam atstājot Latviju, netika līdz galam sakārtoti ciemata infrastruktūras piederības jautājumi, kas ir ieilguši līdz pat šim laikam. Šobrīd AS “Mārupes komunālie pakalpojumi” nodrošina elektroenerģijas piegādi Skultes ciema iedzīvotājiem kā apakšlietotājiem, izmantojot infrastruktūru, kas neatrodas nedz “Mārupes komunālo pakalpojumu”, nedz Mārupes novada pašvaldības īpašumā. Pašvaldības uzņēmums ieguva šo infrastruktūru savā valdījumā kā pagaidu risinājumu, lai nodrošinātu iedzīvotājiem elektroenerģijas piegādi.

Šobrīd, kad spēkā ir stājusies likuma prasība no nākamā gada vasaras elektrības padevi nodrošināt tikai tiem lietotājiem, kam ir juridiski sakārtota infrastruktūras piederība, pašvaldība neredz citu risinājumu, kā segt iedzīvotājiem paredzētās izmaksas par pieslēgumu ierīkošanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.