Menu
 

"Vaivaros" uz rehabilitāciju ieradušies šogad pirmie Ukrainas krīzē cietušie

  • Autors:  Apriņķis.lv
"Vaivaros" uz rehabilitāciju ieradušies šogad pirmie Ukrainas krīzē cietušie Foto: facebook.com/pg/vaivari

Šonedēļ nacionālajā rehabilitācijas centrā (NRC) "Vaivari" Jūrmalā ir ieradusies šogad pirmā Ukrainas bruņotajā konfliktā cietušo grupa, kas šeit izies ārstēšanās un rehabilitācijas kursu. 18 dienu ilgu rehabilitāciju ir uzsākuši astoņi Ukrainas krīzē cietušie, un nākamā pacientu grupa Latvijā ieradīsies pēc trim nedēļām.

NRC "Vaivari" piedāvātās rehabilitācijas iespējas ir daudzpusīgas un modernas, līdztekus augstai speciālistu profesionalitātei centrā ir pieejamas arī jaunākās tehnoloģijas, tai skaitā rehabilitācijas robottehnoloģijas, kuru klāsts ir viens no plašākajiem Baltijā. Centrs ir atzīts par izcilu un piemērotu ārstniecības iestādi šādiem komplicētiem gadījumiem, kad nepieciešama multidisciplināra pieeja problēmu risinājumam. Rehabilitācijas komandā līdztekus fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārstam un fizioterapeitiem, ergoterapeitiem, mākslu terapeitiem iesaistīti arī tehniskie ortopēdi, kas ir prasmīgi speciālisti protezēšanā un ortozēšanā. Atbalstu pacientu rehabilitācijā sniedz Nacionālo bruņoto spēku psihologu dienests, informē NRC “Vaivari” Klientu apkalpošanas departamenta vadītāja Ulrika Eistreiķe.

Kopš 2014. gada NRC "Vaivari" rehabilitācijas kursu ar Latvijas valsts atbalstu izgājušas 27 Ukrainas karā cietušās militārpersonas. "Darbs ar militārā konfliktā cietušiem pacientiem ir izaicinošs un specifisks, tā ir nenovērtējama pieredze, ko mūsu personāls ir guvis jau kopš 2014. gada, kad pie mums ieradās pirmie pacienti no Ukrainas. Šādas militārās traumas nav ikdiena mūsu darbā, tāpēc mūsu speciālistiem bija nenovērtējama iespēja apgūt jaunas prasmes praksē, ar ko šobrīd varam jau būt konkurētspējīgi līdzās tādām valstīm kā ASV, Šveice un Vācija, kas arī nodrošina plašu atbalstu Ukrainas karā cietušajiem pacientiem. Tas ir augsts novērtējums visai Latvijas rehabilitācijas sistēmai kopumā," norāda NRC "Vaivari" vadītāja Anda Nulle.

Ministru kabinets 2018. gada 11. septembrī no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” piešķīra 34 000 eiro konfliktā Ukrainā cietušo personu rehabilitācijai Latvijas ārstniecības iestādēs.

NRC “Vaivari” ir medicīniskās rehabilitācijas, veselības un sociālās aprūpes, izglītības un zinātnes valsts nozīmes objekts – lielākā šāda tipa medicīnas iestāde Latvijā. Galvenā NRC “Vaivari” darbības joma ir medicīniskā rehabilitācija. Pēdējo gadu laikā veiktas investīcijas no dažādiem finansējuma avotiem, lai nodrošinātu augstākā līmeņa medicīnisko, tehnoloģisko un profesionālo bāzi, kas spēj sniegt mūsdienīgus un konkurētspējīgus rehabilitācijas pakalpojumus, vēsta U. Eistreiķe.

Rehabilitācijas centrā šobrīd tiek realizēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekts “Kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošana nacionālajā rehabilitācijas centrā "Vaivari”, attīstot veselības aprūpes infrastruktūru”. Projekta kopējās izmaksas ir 1 783 462,50 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums – 1 515 943,13 eiro, valsts budžeta finansējums – 160 511,62 eiro, NRC "Vaivari" finansējums – 107 007,75 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.