Menu
 

VVD atceļ licenci derīgo izrakteņu ieguvei smilts atradnē Ropažu novadā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - LETA Foto - LETA

Valsts vides dienests (VVD) smilts atradnē “Jaundravnieki” Ropažu novadā atklājis vairākus būtiskus pārkāpumus, par kuriem februāra sākumā SIA “Viedā zeme” atcelta derīgo izrakteņu ieguves licence. Uzņēmums veicis derīgo izrakteņu ieguvi ārpus licences laukuma robežas, nav veicis atbilstošu derīgo izrakteņu uzskaiti, kā arī teritorijā ievedis un apracis dažāda veida atkritumus, informē VVD.

Lai arī jau iepriekš tika konstatēti pārkāpumi un izdots VVD lēmums par veicamām rīcībām, SIA “Viedā zeme” turpināja izmantot zemes dzīles tādā veidā, kāds nav noteikts zemes dzīļu izmantošanas licencē, kā arī atkārtoti pārkāpa normatīvo aktu prasības attiecībā uz zemes dzīļu izmantošanu un aizsardzību. Neskatoties uz VVD piemērotiem piespiedu līdzekļiem, uzņēmums nav izpildījis uzdotās rīcības, lai novērstu konstatētos pārkāpumus. Pārkāpumi smilts atradnē “Jaundravnieki” konstatēti kopš 2019.gada.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz likuma “Par zemes dzīlēm” 16.panta trešās daļas 3. un 4.punktu, kas nosaka obligāti izpildāmo nosacījumu, ka zemes dzīļu izmantošanas licenci tās izsniedzējs atceļ, ja licences adresāts izmanto zemes dzīles tādā veidā, kāds nav noteikts zemes dzīļu izmantošanas licencē, kā arī atkārtoti tiek pārkāptas normatīvo aktu prasības attiecībā uz zemes dzīļu izmantošanu un aizsardzību vai zemes dzīļu izmantošanas licences vai bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļaujas nosacījumi, VVD lēma par nepieciešamību atcelt zemes dzīļu izmantošanas licenci. Zemes dzīļu izmantošanas licenci derīgo izrakteņu ieguvei SIA “Viedā zeme” smilts atradnē “Jaundravnieki” Ropažu novadā, Stopiņu pagastā, saņēmusi 2017.gada 11.augustā, norāda VVD.

VVD Latvijā kopumā uzrauga 867 zemes dzīļu licences un atļaujas derīgo izrakteņu ieguvei (279 VVD un 588 pašvaldību izsniegtas). Ar tām ikviens var iepazīties VVD publisko datu reģistrā www.registri.vvd.gov.lv. 2022.gadā VVD izdevis 24 lēmumus par administratīvā soda piemērošanu par zemes dzīļu jomas pārkāpumiem un astoņus lēmumus, nosakot dabas resursu nodokļu uzrēķinu desmitkāršā apmērā, par prettiesisku dabas resursu ieguvi vai lietošanu. Kopējā summa par prettiesisku dabas resursu ieguvi un administratīvajiem sodiem sasniedz gandrīz 1 miljonu eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.