Menu
 

VARAM sniegs atbalstu pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstībai visvairāk apdzīvotajās pašvaldībās

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sniegs atbalstu pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstībai pašvaldībās, kuras ir visvairāk apdzīvotas un kurās ir lielākas rindas uz pašvaldību bērnudārziem - galvenokārt Rīgā un Pierīgā, skaidroja ministrijā.

VARAM informē, ka Eiropas Savienības (ES) kohēzijas politikas programmas 2021.-2027.gadam viena no pasākuma mērķis ir attīstīt pašvaldību pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūru jaunu vietu izveidei pirmsskolas vecuma bērnu uzņemšanai, lai vienlīdzīgas pieejas principa ietvaros veicinātu pašvaldību pirmsskolas izglītības pakalpojumu pieejamību, tai skaitā sociāli un ekonomiski mazaizsargātajām personu grupām.

VARAM skaidro, ka pasākuma Ministru kabineta noteikumu projekts paredz, ka Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējums Rīgas plānošanas reģiona pašvaldībām projektā nepārsniedz 75% no kopējām attiecināmajām izmaksām atbilstoši ES kohēzijas politikas programmas 2021.-2027.gadam noteiktajam - plānojot atbalstu pašvaldībām, kur nav pietiekama pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamība. Mērķis bija nodrošināt lielāku atbalstīto projektu skaitu - attiecīgi ar mazāku ES fondu apjomu nodrošināt lielāku atbalstīto projektu skaitu, it īpaši ņemot vērā, ka bērnudārzu rinda ir izteikti lielāka tieši Rīgas plānošanas reģionā.

Ministrijā uzsver, ka Rīga un Pierīga netiek diskriminēta vai izslēgta no atbalsta saņēmēju loka, atbalstu prioritāri paredzēts sniegt pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstībai pašvaldībās, kuras ir visvairāk apdzīvotas un kurās ir lielākas rindas uz pašvaldību bērnudārziem - galvenokārt Rīgā un Pierīgā. Tādā veidā netiks radīta nevienlīdzību starp ģimenēm, kuras vēlas, bet nevar izmantot pašvaldību bērnudārzu ierobežotas pašvaldību pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamības dēļ.

Attiecīgi pašvaldībām, kurās ir rindas uz vietām pirmsskolas izglītības iestādēs pārsniedz 100 bērnus, tiek sniegtas vienlīdzīgas iespējas pretendēt uz atbalstu atklātā atlasē, radot iespēju konkursa kārtībā projektiem piesaistīt pasākuma ietvaros pieejamo ERAF finansējumu - 25,88 miljoniem eiro, kas tiktu ieguldīts jaunu vietu izveidei pašvaldību bērnudārziem, mazinot rindas uz vietām tajos. VARAM uzsver, ka pasākuma ietvaros netiek ierobežots maksimālais investīciju apjoms katram reģionam, to diferencējot atbilstoši reģiona IKP uz vienu iedzīvotāju vai citiem kritērijiem.

Vienlaikus šobrīd Ministru kabineta noteikumi ir saskaņošanas procesā un VARAM šo jautājumu izvērtēs saskaņošanas procesa ietvaros.

Kā ziņots, Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas Metropole" nosūtījusi vēstuli VARAM ar aicinājumu nediskriminēt Rīgu un Pierīgas pašvaldības, nosakot zemāku atbalsta intensitāti Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma saņemšanā, kas ļautu tām īstenot pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras projektus.

Apvienības pārstāve Inese Ozoliņa skaidroja, ka tas rada nevienlīdzīgus apstākļus un kavē pirmsskolas iestāžu rindu efektīvu risināšanu reģionā, ņemot vērā Rīgas Metropoles pašvaldību specifiku - iedzīvotāja skaita pieaugumu, kas ir pretēji citiem reģioniem.

Viņa norādīja, ka pasākuma "Pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstība" īstenošanas noteikumu pašreizējā redakcija nosaka, ka Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums šādos projektos Rīgas plānošanas reģiona pašvaldībām nedrīkst pārsniegt 75% no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām, bet pārējām pašvaldībām atbalsta intensitāte ir noteikta 85% apmērā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.