Menu
 

Šogad Saulkrastu novada pašvaldības budžeta ieņēmumi un izdevumi būs 21 miljons eiro

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saulkrastu novada domes sēdē deputāti apstiprinājuši pašvaldības 2023.gada budžetu, kura izdevumi un ieņēmumi plānoti 21 miljonu eiro apmērā.

Starp šā gada budžeta prioritātēm ir izglītības nozares stiprināšana, nozīmīgo projektu īstenošana, infrastruktūras uzlabošana, kā arī sociālā aizsardzība.

Domes priekšsēdētājs Normunds Līcis (LRA) atgādina, ka 2022.gads bija pirmais pilnais kalendāra gads kopīgā darbā Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) rezultātā izveidotajā Saulkrastu novadā. Gada sākumā faktiski tika pabeigta iestāžu un struktūrvienību reorganizācija, nostiprinot vadības funkciju centralizāciju, sakārtojot novada apsaimniekošanu un pārvaldību, nodrošinot pašvaldības policijas darbu visa novada teritorijā.

Plānoto atgūšanos un izaugsmi pēc Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas aizēnoja Krievijas iebrukums Ukrainā, tam sekojošā bēgļu plūsma, energoresursu sadārdzināšanās un straujš inflācijas kāpums precēm un pakalpojumiem. Tā ietekmē pašvaldība iepriekšējā gadā atteicās no vairākiem attīstības projektiem, lai segtu pieaugošās energoresursu, būvniecības, transporta, bērnu ēdināšanas un citas izmaksas, bet vairāki iesāktie projekti ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu atkārtotu iepirkumu dēļ pārcēlās uz šo gadu, skaidro Līcis.

Saulkrastu novadā iedzīvotāju skaits ir stabils un pakāpeniski pieaugošs. Attālināta darba iespēju iespaidā vērojama lielāka iedzīvotāju uzturēšanas uz vietas novadā. Arvien jaunas ģimenes izvēlas Saulkrastu novadu par savu dzīvesvietu, attīstās būvniecība un uzņēmējdarbība. Salīdzinot ar 2021.gadu, 2022.gadā audzis novadā uzkrāto ārvalstu ieguldījumu apjoms no 50,71 miljoniem eiro uz 66,69 miljoniem eiro, bet Saulkrastu novada Skultes ostā pērn pārkrauts vēsturiski lielākais kravu apjoms.

Iedzīvotāju ienākumu nodoklis šogad ir plānots 9,79 miljoni eiro, kas veido 56,2% no kopējiem pašvaldības ieņēmumiem. Nekustamā īpašuma nodoklis šogad plānots 2,03 miljonu eiro, kas veido trešo būtiskāko pašvaldības ieņēmumu avotu - 11,77% no kopējiem pašvaldības ieņēmumiem. Būtisks Saulkrastu novada ieņēmumu avots ir valsts budžeta transferti un ES līdzfinansējums projektiem.

Visi pārējie 2023.gada budžeta ieņēmumi veido 7,2% no kopējiem pašvaldības ieņēmumiem. No šiem ieņēmumiem visbūtiskāko apjomu veido ieņēmumi no citām pašvaldībām izglītības funkciju nodrošināšanas 334 000 eiro un ieņēmumi no iestāžu ieņēmumiem 325 613 eiro.

Pašvaldības izdevumu apjomu būtiski ietekmē maksājumi pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, aizņēmumu procentlikmju kāpums, energoresursu izmaksas, izdevumi izglītības un sociālajā jomā.

Šogad un turpmāk Saulkrastu novada pašvaldībai būtiski ir nodrošināt novada attīstības un investīciju projektu realizāciju, uzlabojot ielu, ceļu, iestāžu un citu objektu infrastruktūru, kā arī kopumā dzīves kvalitāti novadā. Lai veicinātu Saulkrastu novada attīstību, investīcijām infrastruktūrā tiks piesaistīti arī ES fondu un aizņēmumu līdzekļi.

Finansējuma apjoma ziņā lielākais investīciju projekts, kuru plānots sākt šogad, ir Mobilitātes punkta izveide, paredzot veikt esošās Saulkrastu dzelzceļa stacijas teritorijas un pieguļošās ielas pārbūvi, izbūvējot mikromobilitātes infrastruktūru, autostāvvietas, gājēju un velo celiņus, autobusu apgriešanās laukumu. Projektu nepieciešams pabeigt līdz 2026.gadam.

Nozīmīgākie infrastruktūras projekti, kas tiks īstenoti 2023.gadā, piesaistot ES fondu līdzekļus, būs ēkas Raiņa ielā 7 energoefektivitātes uzlabošana, pludmales "Centrs" labiekārtošana, izbūvējot Pludmales ielu, komunikācijas, tualeti un glābšanas dienesta staciju, satiksmes mierināšanas risinājums Tallinas, Melnsila un Limbažu ielu krustojumā, izejas uz jūru pārbūve pie stāvlaukuma Raiņa ielā un gājēju ietves izbūve Vītiņu ielā līdz Murjāņu ielas dzelzceļa pārejai.

Šā gada budžeta plānā ir iekļauts finansējums jaunas infrastruktūras izveidei novadā, ieceres finansējot no pašvaldības līdzekļiem. Plānots pārbūvēt Pļavas ielu Saulkrastos, izbūvēt apgaismojumu Centrālajā ielā, kā Zvejniekciemā Amoliņu, Ķīšu, Komētas, Krāču, Brūkleņu un Aģes ielā, atjaunot rotaļu laukumu Zvejniekciemā.

Budžetā ir ieplānots finansējums vairāku investīciju projektu tehniskās dokumentācijas izstrādes sākšanai, proti, tilta pār Pēterupi, Piektajā ielā, VEF Biķernieki, pārbūve, ēkas Raiņa ielā 8, Saulkrastos, energoefektivitātes uzlabošanai, Melnsila ielas gājēju ietves izbūve un elektrolīnijas pārbūve, kā arī ielas seguma atjaunošana.

Plānots izstrādāt gājēju ietves būvprojektu pie autoceļa Saulkrasti-Sēja-Ragana no autoceļa Baltezers- Igaunijas robeža līdz Rožu bulvārim.

Plānots izstrādāt būvprojektus pirmsskolas izglītības iestādes izbūvei Zvejniekciemā un Zvejniekciema kultūras nama otrā stāva rekonstrukcijai.

Pašvaldības īpašumu apsaimniekošanai un uzturēšanai paredzēti 2 239 051 eiro. Pašvaldības ēku, būvju un telpu remontam paredzēti 556 800 eiro, par prioritāti izvirzot izglītības iestāžu un pirmsskolas izglītības iestāžu ēku un telpu atjaunošanu. Pašvaldības teritorijas labiekārtošanai un uzturēšanai plānoti 601 201 eiro.

Šogad turpināsies ūdenssaimniecības infrastruktūras sakārtošana, rekonstruējot Pabažu kanalizācijas notekūdeņu pārsūknētavu un Lojas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas. Lai veicinātu dzīvojamo ēku pieslēgšanu centralizētajiem kanalizācijas tīkliem, paredzēts turpināt iepriekšējos gados sākto atbalsta programmu.

Arī šogad ir plānoti plaši labiekārtošanas darbi uz ceļiem, par pašvaldības finansējumu atjaunojot grants ceļus un veicot ceļu virsmas divkārtas apstrādi. Lai savienotu dārzkopības ciemus ar pilsētu vēl šogad pašvaldība plāno par aizņēmuma līdzekļiem izbūvēt gājēju ietvi/velo celiņu gar auto ceļu Saulkrasti-Sēja-Ragana līdz Rožu bulvārim. Savukārt, lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu, plānota ielu un sporta zāles apgaismojuma nomaiņa pret energoefektīvu LED apgaismojumu.

Ievērojamu pašvaldības budžeta izdevumu daļu veido izglītības funkcijas nodrošināšana. Papildus tehniskā personāla uzturēšanai, pašvaldība nodrošina piemaksu katrai skolotāja slodzei, apmaksā daļu no atbalsta personāla slodzēm, nodrošina visiem skolotājiem 50% piemaksu, dodoties atvaļinājumā, un veselības apdrošināšanu. Pašvaldība nodrošina bezmaksas ēdināšanu visiem skolēniem, kas kopā izmaksā 540 000 eiro.

Ņemot vērā, ka jaunajos ēdināšanas pakalpojumu iepirkumos tiek prognozēts cenu pieaugums, pašvaldība prognozē, ka tai nāksies izskatīt jautājumu par vecāku līdzfinansējumu bērnu ēdināšanai no šī gada 1.septembra. Pašvaldība nodrošina skolēnu bezmaksas pārvietošanos novada sabiedriskajā transportā, nodrošina bērnu nokļūšanu skolā no lielākajām apdzīvotajām vietām, kur sabiedriskais transports nekursē, nodrošina autobusu skolēnu ekskursijām.

Skolās galvenie izdevumi saistīti ar mācību materiālu un digitālo līdzekļu iegādi, kā arī interneta iekšējā tīkla sakārtošanu. Sējas pamatskola plāno pabeigt skolas grāmatas izdošanu.

Ņemot vērā, ka valstī tiek plānotas jaunas programmas profesionālās ievirzes mākslas izglītībā, akcentējot tieši dizaina izglītību, proti, dizaina kompozīcija, animācija, foto māksla un citas, novada Mūzikas un mākslas skolas iegādāsies jaunu fototehniku un tās aprīkojumu, datortehniku, multifunkcionālās iekārtas darbu drukāšanai. Sējas Mūzikas un mākslas skolā ir licencētas divas jaunas programmas, kuras līdz akreditācijai tiks apmaksātas no pašvaldības budžeta, kā arī šīs skolas audzēkņi un pedagogi kultūras apmaiņas projektā dosies uz ASV, kam pašvaldība piešķīrusi ievējojamu līdzfinansējumu.

Galvenās izmaiņas sociālajā budžetā saistītas ar sociālo pakalpojumu izmaksu sadārdzinājumu par 30%, ko ietekmē gan energoresursu cenu kāpums, gan darbinieku atalgojuma palielināšana, sociālo pabalstu paaugstināšanās, kas saistīta ar minimālās darba algas pieaugumu, garantētā minimālā ienākumu, trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības līmeņa paaugstināšanos.

Plānots turpināt atbalstīt novadu seniorus un viņu dalību biedrībās "Sējas pīlādzis" un "Saulkrastu pensionāru biedrība".

Veselības nodrošināšanas jomā tiks turpināts atbalsts veselības pakalpojuma kvalitātes uzlabošanai Saulkrastu veselības un sociālās aprūpes centrā.

Kultūras jomā par šī gada prioritāti noteikta Saulkrastu novada vēsturiskā kūrorta Neibādes 200.jubilejas svinības, kā arī dalība Vispārējos Dziesmu un deju svētkos, bet kopējā kultūras programma tiek plānota atbilstoši kūrorta specifikai un būs pasākumiem piesātināta visā novada teritorijā.

Sporta un ģimeņu centrs šogad turpinās veicināt iedzīvotāju veselīgu un aktīvu dzīvesveidu, iesaistot visas iedzīvotāju grupas - bērnus, jauniešus, seniorus un ģimenes, piedāvājot jau ierastos pasākumus un organizējot jaunus. Šogad plānots uzstādīt ekonomisku un modernu apgaismojumu lielajā sporta zālē Smilšu ielā 3.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.