Menu
 

No maija būs augstāki ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi Vangažos un Inčukalna pagastā

  • Autors:  LETA
Foto - vangazuavots.lv Foto - vangazuavots.lv

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izvērtējusi un apstiprinājusi ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus pašvaldības SIA "Vangažu avots". No 1.maija Vangažos un Inčukalna pagastā tarifi būs augstāki, salīdzinot ar patlaban spēkā esošajiem.

Ropažu novada Vangažu pilsētā ūdensapgādes pakalpojumu tarifs no 1.maija būs 0,85 eiro par kubikmetru, kanalizācijas pakalpojumu tarifs – 1,37 eiro par kubikmetru. Savukārt Siguldas novada Inčukalna pagastā ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,66 eiro par kubikmetru, kanalizācijas pakalpojumu tarifs – 2,50 eiro par kubikmetru.

SPRK Ūdenssaimniecības, depozīta sistēmas un atkritumu departamenta direktore Agnese Kozlovska skaidro, ka komersanta ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi ilgstoši – deviņus gadus – nebija mainīti. Šo gadu laikā notikušas daudzas būtiskas izmaiņas, kas ietekmējušas ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas izmaksas un apjomus, kā rezultātā komersantiem tarifus bija nepieciešams pārskatīt. Izvērtēšanas gaitā veikto precizējumu rezultātā abiem komersantiem tarifi pazeminājās, salīdzinot ar sākotnēji SPRK vērtēšanai iesniegtajiem tarifu projektiem.

Vangažu pilsētā šobrīd tiek piemērots Rīgas rajona pašvaldību sabiedrisko pakalpojumu regulatora 2009.gada apstiprinātais ūdensapgādes pakalpojumu tarifs 0,876 eiro par kubikmetru un kanalizācijas pakalpojumu tarifs – 1,027 eiro par kubikmetru. No 1.maija Vangažu pilsētā ūdensapgādes pakalpojumu tarifs samazināsies par 0,03 eiro, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs palielināsies par 0,34 eiro.

Savukārt Inčukalna pagastā tiek piemēroti 2013.gadā SPRK apstiprinātie ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi – ūdensapgādes pakalpojumu tarifs 1,1 eiro par kubikmetru un kanalizācijas pakalpojumu tarifs 1,11 eiro par kubikmetru. No 1.maija Inčukalna pagastā ūdensapgādes pakalpojumu tarifs palielināsies par 0,56 eiro, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs – par 1,39 eiro. 

Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu pārskatīšana bija saistīta ar ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas izmaksu izmaiņām, ņemot vērā elektroenerģijas, degvielas, materiālu, pamatlīdzekļu uzturēšanas izmaksu pieaugumu un citu izmaksu un apjomu izmaiņas.

Pašvaldības SIA "Vangažu avots" tarifu projektus vērtēšanai iesniedza 2022.gada 29.decembrī. Vērtēšanas laikā komersants sniedza tarifu projektu veidojošo izmaksu pamatojošos dokumentus un tarifu projektu precizējumus. Tarifu vērtēšanas laikā precizētas vairākas izmaksu pozīcijas un sniegto pakalpojumu apjomi atbilstoši aktualizētajām prognozēm. Rezultātā, salīdzinot ar SPRK vērtēšanai sākotnēji iesniegtajiem tarifiem, Vangažos komersanta ūdensapgādes pakalpojumu tarifs samazinājās par 0,27 eiro, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs – par 0,62 eiro. Savukārt Inčukalna pagastā ūdensapgādes pakalpojumu tarifs samazinājās par 0,19 eiro, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs – par 0,15 eiro.

Pēc spēkā esošo tarifu apstiprināšanas komersants ir realizējis četrus Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētus projektus Inčukalna pagasta Inčukalna un Gaujas ciemā. Papildus ERAF projektiem ar Valsts kases izsniegto aizdevumu finansējumu 2020.gadā pabeigts realizēt projektus "Centralizētās notekūdeņu savākšanas sistēmas ierīkošana Inčukalnā" un "Centralizētās kanalizācijas sistēmas izveidošana Inčukalnā, rajonā aiz dzelzceļa", kā arī 2019.gadā Gaujas ciemā tika renovētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, savukārt Inčukalnā 2021.gadā ierīkotas jaunas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas.

SPRK, izvērtējot tarifu projektus un to veidojošo izmaksu pamatojumu, secināja, ka jaunie tarifi ir pamatoti un aprēķināti tādā apmērā, lai segtu komersantu ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksas tarifu darbības teritorijās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.