Menu
 

Rīgas reģiona Deinstitucionalizācijas plāna izpildē investēs 10,86 miljonus

  • Autors:  LETA
Rīgas reģiona Deinstitucionalizācijas plāna izpildē investēs 10,86 miljonus Foto: pixabay.com

Sociālo pakalpojumu attīstības padome apstiprinājusi Rīgas plānošanas reģiona (RPR) Deinstitucionalizācijas plānu, un kopumā plānotās investīcijas reģiona pašvaldībās būs 10,86 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja RPR pārstāve Inese Ozoliņa.

Plāna izstrāde bija nepieciešama, lai deinstitucionalizācijas projektā iesaistītās pašvaldības varētu pēc tā pieņemšanas ar ERAF atbalstu īstenot infrastruktūras projektus, uzlabojot dzīves kvalitāti gan bērniem invalīdiem, gan arī personām ar garīga rakstura traucējumiem.

Vislielākais finansējums plānots Tukuma pašvaldībai – 1,79 miljoni eiro. Tai seko Jūrmalas pašvaldība, kam atvēlēs 1,31 miljonus eiro, un Ogres pašvaldība ar 1,23 miljoniem eiro. Vairāk nekā pusmiljonu eiro plāno ieguldīt arī Siguldas, Alojas, Ādažu, Salacgrīvas un Mālpils pašvaldībā. Kopumā finansējumu infrastruktūrā paredzēts ieguldīt 23 reģiona pašvaldībās.

RPR deinstitucionalizācijas projekta vadītāja Annele Tetere norāda, ka RPR ir vienīgais reģions, kura plānu izstrādāja nevalstiskā sektora organizācijas, kas pašas pārstāv deinstitucionalizācijas projekta mērķgrupas. "Līdz ar šī plāna pieņemšanu deinstitucionalizācijas projektam sāksies jauns attīstības posms ar konkrētu sociālo pakalpojumu infrastruktūras izveidi pašvaldībās. Jāsaka, ka pašvaldību attieksme ir pozitīvs signāls deinstitucionalizācijas virzīšanai, jo katra no tām centīsies īstenot plānus, līdzsvarojot savu iedzīvotāju vajadzības un iespējas," norāda Tetere.

Personām ar garīga rakstura traucējumiem 13 pašvaldības paredz izveidot grupu dzīvokļus un 12 pašvaldības – dienas aprūpes centrus. Septiņu pašvaldību plānos ir izveidot Atelpas brīža pakalpojumus, un četras pašvaldības plāno izveidot speciālās darbnīcas.

Savukārt bērniem ar funkcionāliem traucējumiem 16 pašvaldībās iecerēts izveidot infrastruktūru rehabilitācijas pakalpojumiem, trīs pašvaldībās – infrastruktūru ģimeniskai videi pietuvinātiem pakalpojumiem, divās pašvaldībās – izveidot jauniešu māju, vienā pašvaldībā – attīstīt atelpas brīža pakalpojumu un vienā – dienas aprūpes centru.

Pēc Ozoliņas teiktā, svarīga plāna daļa ir veltīta arī bērnu sociālās aprūpes centriem un to nākotnei. Reģiona 29 pašvaldībās līdz šim ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā pakalpojumi ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem tika sniegti piecās pašvaldībās. Plāns paredz trīs pašvaldībās aizstāt institucionālās aprūpes pakalpojumu formu ar iespēju augt ģimeniskā vidē un divās pašvaldībās veidot ģimeniskai videi pietuvinātus pakalpojumus un jauniešu mājas.

Ģimeniskai videi pietuvināti pakalpojumu izveide tiek plānota Jūrmalas pilsētā un Tukuma novadā, aizstājot tur patlaban esošos bērnunamus. "Plāna izstrādātāju ekspertu viedoklis nosaka, ka ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu un vietu skaits ir jāplāno pēc iespējas mazāks, jo nākotnē, attīstoties aizbildnības, audžuģimeņu kustībai un adopcijai, palielināsies iespējas bērniem augt ģimeniskā vidē," norāda Ozoliņa.

RPR deinstitucionalizācijas plānu izstrādāja biedrība "Sustento", un tas veidots sadarbībā ar reģiona pašvaldībām un to plāniem. Tas lielā mērā ir balstīts uz deinstitucionalizācijas projekta pirmā posma rezultātiem, kad tika individuāli izvērtētas sociālajos dienestos pieteikušos iedzīvotāju ar garīga rakstura traucējumiem un bērnu ar funkcionāliem traucējumiem vajadzības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.