Menu
 

No novembra iebraukšanas maksa Jūrmalā varētu būt trīs eiro (precizēta)

  • Autors:  Apriņķis.lv/LETA
Foto - Artis Veigurs Foto - Artis Veigurs

Jūrmalas dome 29.jūnija sēdē apstiprināja jaunus saistošos noteikumus “Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā”, kas stāsies spēkā 1.novembrī. Tie paredz noteikt iebraukšanas maksu Jūrmalas īpaša režīma zonā 3 eiro apmērā līdzšinējo 2 eiro vietā un noteikt maksas periodu visa gada garumā, kā tas bija līdz 2013.gadam, informē Jūrmalas valstspilsētas administrācijā.

Saistošie noteikumi vēl jāapstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Līdz tam paliek spēkā patlaban esošā kārtība, un caurlaide iebraukšanai Jūrmalā maksā 2 eiro.

No 1. līdz 15.jūnijam notika saistošo noteikumu publiskā apspriešana, un tās laikā saņemts 101 viedoklis, 91 no tiem tika pausts atbalsts jaunajiem noteikumiem. Saņemti 15 priekšlikumi, iebildumi un komentāri saistībā ar nodevas perioda pagarināšanu un nodevas apmēra paaugstināšanu, vēsta valstspilsētas administrācijā.

No iesniegtajiem priekšlikumiem ņemts vērā komentārs par nodevas atvieglojumu piemērošanu uzņēmumu darbiniekiem. Saistošo noteikumu projektā paredzēts nodevas atvieglojums personām, kuras ir darba tiesiskajās attiecībās ar komersantu, kura juridiskā adrese vai struktūrvienība ir reģistrēta Jūrmalā, un darba pienākumi tiek veikti Jūrmalas valstspilsētas teritorijā, ja komersanta pamatdarbības veids atbilst kūrortpilsētai raksturīgai nozarei (izmitināšana un ēdināšanas pakalpojumi, veselības aizsardzība, māksla, izklaide un atpūta).

Noteikumus Jūrmala iecerējusi mainīt, lai mazinātu tranzīta plūsmu cauri kūrortpilsētai un veicinātu videi draudzīgāku transporta veidu izmantošanu. Tas būtiski, lai nodrošinātu vides kvalitātes saglabāšanu un iedzīvotāju veselības aizsardzību, skaidro valstspilsētas administrācijā. Satiksme Jūrmalā ik gadu kļūst intensīvāka, to pierāda arī vasaras laikā iegādāto caurlaižu statistika: pārdoto vienas dienas caurlaižu skaits ik gadu pieaug. Savukārt ārpus vasaras sezonas palielinās satiksmes intensitāte cauri pilsētai.

Saistošajos noteikumos arī: precizēta caurlaižu pārreģistrācijas kārtība; apvienotas atsevišķas atvieglojumu kategorijas un vienādots atvieglojumu apmērs; precizēts transportlīdzekļa īpašuma tiesību iegūšanas brīdis, kas ietekmē caurlaižu spēkā esamību, piemērojot nodevas atbrīvojumu jūrmalniekiem; vienkāršota pieteikšanās nodevas atvieglojumiem, svītrojot prasību pieteikumam pievienot izziņu no darbavietas vai mācību iestādes, jo dati par darba un mācību vietām šobrīd ir pieejami informācijas sistēmās; paplašinātas iespējas iegādāties dienas caurlaidi iepriekšējai dienai arī pie sadarbības partneriem (elektroniskajā norēķinu sistēmā vai reģistrētajā struktūrvienībā).

Noteikumi paredz arī iespēju iegādāties caurlaidi ilgākam periodam, piemēram, caurlaide septiņām dienām maksās 10 eiro, 30 dienām - 31 eiro, visam gadam jeb 365 dienām - 180 eiro, un citas. Savukārt atlaides no 30% līdz 90% paredzētas atsevišķu nozaru uzņēmumu darbiniekiem, daudzbērnu ģimenēm, personām, kuras mācās vai studē Jūrmalā, Jūrmalas pašvaldības budžeta iestādes darbiniekiem un citiem.

Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem un tiem, kam pieder nekustamais īpašums Jūrmalas valstspilsētas teritorijā, iebraukšana Jūrmalā tāpat kā līdz šim būs maksas, atzīmē valstspilsētas administrācijā.

Domes sēdē izskanēja informācija par ienākumiem no iebraukšanas maksas. Pērn iebraukšanas maksas pilsētas budžetā ienesa 2,9 miljonus eiro, kā arī 1,5 miljonus eiro soda naudās par caurlaides neiegādāšanos.

Kā ziņots iepriekš, iebraukšanas maksu visu gadu Jūrmalas dome mēģināja noteikt jau no 2022.gada 1.aprīļa, bet vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) parakstīja rīkojumu par Jūrmalas domes saistošo noteikumu darbības apturēšanu. Pēc Jūrmalas domes iesnieguma Satversmes tiesa 2022.gada maijā ierosināja lietu, kurā vērtē Jūrmalas domes pieteikumu, ar kuru Pleša lēmums apstrīdēts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.