Menu
 

Foto: Saulkrastos atklāta kāpšanas siena bolderinga cienītājiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Pēteris Gertners, Juris Zīģelis Foto - Pēteris Gertners, Juris Zīģelis

Saulkrastos, Krūmu ielā 1, atklāta kāpšanas siena bolderinga cienītājiem. Maiznīcas "Bemberi" pārstāvis Mārtiņš Kišuro izlolojis ideju par kāpšanas sienu, kaut gan pats pirms tam nav bijis saistīts ar šo sporta veidu. Viņš aktīvi darbojas konditorejas jomā savā ģimenes uzņēmumā, informē Saulkrastu novada pašvaldībā.

Kāpšanas siena piedāvā daudzveidīgus maršrutus un grūtības pakāpes, kas padara šo sporta veidu piemērotu ikvienam neatkarīgi no pieredzes līmeņa. Bērni, jaunieši, pieaugušie un pat ģimenes var baudīt kāpšanas prieku un veicināt fizisko sagatavotību, trenēt spēku, izturību un koncentrēšanās spējas.

M.Kišuro norāda: “Atceros pirmo skici, kad tikko sāku interesēties, kas vispār ir nepieciešams, lai uzbūvētu šādu sienu. Pirmais variants bija domāts kā pavisam neliela sieniņa tikai bērniem, bet, pašam pamēģinot uzkāpt līdzīgās sienās, sapratu, ka arī man kā pieaugušajam tas ir saistoši un interesanti. Tā no mazās skices tapa 5 metrus augsta un 14 metru plata iespaidīga siena, kuru ieraugot pirmā doma ir – jūs uzbūvējāt estrādi? Ja rūpīgi pavēro sienu, tad var redzēt, ka ir aizķeres, kas ir vairāk uz āru, bet ir arī pavisam mazas un ir grūti iedomāties, kā pa tādām var tikt līdz augšai. Bet var! Es pats varu izkāpt pusi no visiem maršrutiem, bet jāņem vērā, ka esmu pilnīgs iesācējs bez treniņu pieredzes, bet tad, kad tu sāc, tad parādās azarts un pats sev uzdod jautājumu – ko vēl es varu?"

"Ja interese būs, tad plānojam piesaistīt trenerus, pie kuriem piesakoties varēs labāk apgūt šo sporta veidu. Kaut arī kāpšanas siena nav paredzēta nopietnu sacensību rīkošanai, amatiersacensības šeit gan varētu notikt. Un, kā jau mēs zinām, dzīvē viss sākas no mazumiņa. Tāpat kā cilvēks atbrauc uz kafejnīcu pēc bulciņas, kuru plānojis gardi notiesāt, un te pēkšņi viņš ierauga kāpšanas sienu un nodomā – kāpēc nepamēģināt, jo ir cilvēki, kas nav nemaz iedomājušies, ka kaut ko tādu varētu darīt, kamēr acu priekšā neredz iespēju," stāsta bolderinga entuziasts.

"Lai kāptu pa sienu, nav nepieciešams specifisks ekipējums. Iesākumam derēs parastas kediņas ar cietu, gumijotu zoli. Ar laiku var iegādāties kāpšanas kurpītes un magnēzija pulveri rokām. Ja krīti, tad droši, jo apakšā esam izvietojuši drošības matraci. Matracis ir 30 centimetru biezs, tas amortizē krišanas momentu, kā arī samazina traumu gūšanas risku, bet, protams, situācijas mēdz būt dažādas. Kā jau kāpšanas sportā, jo attīstītāks ir sportists, jo lielāks azarts iziet sarežģītākus maršrutus, kas nozīmē arī risku. Arī profesionāli kāpēji mēdz krist uz matrača, arī no lielāka augstuma. Katrs izvērtē savas spējas," atzīmē M.Kišuro. Viņš norāda, ka kāpšanas siena apmeklētājiem ir gatava, ir sagatavotas īpašas aproces, kuras var saņemt kafejnīcā, un, samaksājot simbolisku summu un iepazīstoties ar drošības noteikumiem, ir iespēja izmēģināt savus spēkus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.