Menu
 

Jau 7450 mājsaimniecībām Ādažu novadā būs saules ražota elektroenerģija

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Ādažu novads sper nākamos soļus Latvijas enerģētiskās neatkarības sekmēšanā ar atjaunīgo energoresursu palīdzību - piesaistot pašmāju kapitāla investīcijas 8 miljonu eiro apmērā, Carnikavas pagastā uzsākta saules elektrostacijas (SES) būvniecība. Carnikavas SES jau šogad nodrošinās zaļu elektroenerģiju vēl vismaz 6300 mājsaimniecībām, informē Ādažu novada pašvaldībā.

Ādažu novada būvvalde šī gada 27.jūnijā izsniedza atļauju vēl vienai jaunai SES izveidošanai 11,7 hektāru plašā teritorijā Ādažu novada Carnikavas pagasta "Vidus Nagaiņos", pie iebraukšanas Carnikavā no Ādažu puses, pretī apakšstacijai "Zibeņi".

Šobrīd jau ir pabeigta teritorijas sagatavošana, un šonedēļ tiks uzsākta vēl vienas, jaunas elektrostacijas konstrukciju un kabeļlīniju izbūve novadā. Septembra laikā SES teritorijā tiks izvietoti 22 300 saules paneļi, kam sekos elektrostacijas testēšana un nodošana ekspluatācijā līdz šī gada nogalei. Carnikavas SES jauda būs 12 MW, un tā gadā saražos vismaz 12 300 000 kWh elektrības, kas atbilst 6300 mājsaimniecību vidējam elektrības patēriņam gadā.

Līdz šim Ādažu novadā darbojās saules elektrostacija 4,8 hektāru platībā ar 14 000 saules paneļiem. Tās jauda - 6 MW, un saražotā elektroenerģija gadā - 3,35 GWh. Tagad abas stacijas kopā saražos 15,65 GWh elektroenerģijas. Tas nozīmē, ka kopumā tiks saražota elektroenerģija jau 7450 mājsaimniecībām, skaidro pašvaldībā.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Karīna Miķelsone norāda: "Ādažu novads attīstās, sekojot ilgtspējas principiem. Varam lepoties, ka Ādažu novadā darbu uzsāks jau otrā saules elektrostacija. Elektroenerģijas ražošana no saules nodrošinās zaļas elektroenerģijas pieejamību iedzīvotājiem un uzņēmējiem, saglabājot vides bioloģisko daudzveidību. Turklāt laikā, kad nepieciešams strauji stiprināt Latvijas enerģētisko neatkarību, būsim starp pirmajām pašvaldībām, kam ir jau otrā industriāla mēroga saules elektrostacija."

Jaunās saules elektrostacijas - Carnikavas SES - īpašnieks ir pašmāju investīciju fonds "Merito Sustainable Energy FUND I" ("Merito"), kurš ieceres īstenošanai piesaistījis pieredzējušus ekspertus no uzņēmuma "Saules Energy". "Merito" kopā ar "Saules Energy" īsteno astoņu elektrostaciju būvniecību Latvijā. Carnikavas SES ir starp pirmajām, kas sāks ražot elektroenerģiju jau šogad, norāda pašvaldības pārstāvji.

"Ādažu novada pašvaldības domes izpratne par videi draudzīgas infrastruktūras nozīmi un nepieciešamību ir pamats tam, ka jaunās elektrostacijas ieviešanu varam sākt laikus un darbs notiek pēc plāna. Tā kā Latvijai šobrīd nepieciešams jūtams progress atjaunīgās enerģijas īpatsvara audzēšanā, tāpēc savus spēkus esam fokusējuši uz projektiem, kuri jau tuvākajā nākotnē sāks ražot zaļu un patērētājiem izdevīgāku elektroenerģiju. Carnikavas SES tiks attīstīta ar pieslēgumu sadales infrastruktūrai, tādējādi elektroenerģiju patērēs vietējie - novada iedzīvotāji un uzņēmumi," stāsta "Saules Energy" valdes priekšsēdētājs Artūrs Plūme.

Lai stiprinātu Latvijas enerģētisko neatkarību, "Merito" kopumā ieguldīs 50 miljonus eiro astoņu jaunu SES izveidē Latvijas reģionos. Šovasar darbu sākušas elektrostacijas Zilupē un Brenguļos, līdz šī gada nogalei tiks atklātas vēl četras SES dažādos Latvijas reģionos, savukārt vēl divas SES - 2024.gadā. Astoņas jaunās SES kopumā gadā ražos vismaz 70 000 MWh elektroenerģijas, ar zaļo enerģiju apgādājot vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā.

Saules radītā enerģija ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā samazināt Latvijas un citu Eiropas valstu atkarību no naftas un gāzes energoresursiem. Latvija solārās enerģijas jomā joprojām atrodas pēdējā vietā Eiropas Savienībā. Kā liecina to valstu pieredze, kur līdzīgas elektrostacijas darbojas jau gadu desmitiem, saules elektrostacijas ir ne vien ekonomiski izdevīgas, bet arī videi un sabiedrībai draudzīgas - to izbūvē nav nepieciešamas nozīmīgas teritorijas izmaiņas, savukārt darbības laikā tās ir klusas un dzīvajai radībai neitrālas, atzīmē pašvaldībā.

"Saules Energy" ir Latvijas kapitāla atjaunīgās enerģijas projektu attīstītājs. Tā mērķis ir panākt, lai investīcijas videi draudzīgās tehnoloģijās būtu ienesīgas un kalpotu plašam sabiedrības lokam.

Latvijas Bankā reģistrēto alternatīvo ieguldījumu fondu "Merito Sustainable Energy FUND I" pārvalda "Merito Partners" - privātā kapitāla ieguldījumu uzņēmums, kas darbojas Latvijā un tuvākajā reģionā. Tas Latvijas investoru vārdā īsteno izaugsmes kapitāla un ilgtspējīgas enerģijas investīciju stratēģijas, vēsta pašvaldības pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.