Menu
 

Ratnieks: Rēzeknes pašvaldība ir piemērs, kāpēc jāpārskata pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda kārtība

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - arhīvs Ilustrācija - arhīvs

Rīgas vicemērs un Rīgas un pašvaldību apvienības “Rīgas metropole” līdzpriekšsēdētājs Edvards Ratnieks aicina izveidot stingrāku valsts puses uzraudzību pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda iemaksu izlietošanai. Rīgas metropoles pašvaldības un Jūrmala ir vienīgās, kas no savu iedzīvotāju nodokļu ieņēmumiem veic iemaksas fondā, bet Rēzeknes pašvaldības piemērs ir apliecinājums paviršai uzraudzībai un līdzekļu izlietošanai neatbilstoši fonda izveides mērķim – atbalstīt trūcīgākas pašvaldības, radot līdzvērtīgus priekšnosacījumus to funkciju īstenošanai un kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanai iedzīvotājiem.

“Šobrīd veidojas absurda situācija – mēs atņemam iespēju attīstīties un atbalstīt savu iedzīvotāju vajadzības, kamēr pašvaldības, kuras ir saņēmējas lomā, var fonda līdzekļus izlietot  pēc savas sirds patikas. Pat ceļot SPA centrus, jaunus peldbaseinus, tūrisma, sporta un kultūras centrus, neizvērtējot nākotnes lietderību un noslodzi, pat bieži neatbilstoši pašvaldību tiešajām funkcijām,” pašvaldību apvienības paziņojumā norāda Edvards Ratnieks.

“Mums trūkst līdzekļu jaunām pirmsskolas iestādēm un skolām, nevaram salabot daudzstāvu apbūves pagalmus un ceļus, kā arī īstenot tik ļoti nepieciešamos mobilitātes punktu projektus, ko izmantotu visa Latvija, bet tikmēr citviet reģionos no mūsu iedzīvotājiem paņemtie finanšu līdzekļi palīdz īstenot ne pirmās vajadzības projektus.”

Pēc Rīgas vicemēra domām,  Rēzekne ir piemērs tam, ka arī valsts vairs nedrīkst ignorēt šo situāciju un tai būtu vai nu jāpārskata iemaksu apjomi un tie jāveido taisnīgāk, vai arī jāveic stingra uzraudzība pašvaldību budžetiem un to izlietojumam attiecībā pret tām pašvaldībām, kas vēlas saņemt pašvaldību izlīdzināšanas fonda līdzekļus, līdzīgi kā tiek uzraudzīti Eiropas fondu līdzekļu izlietojums.

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība “Rīgas metropole” šī gada jūnijā tikās ar finanšu ministru Arvilu Ašeradenu, lai uzsāktu sarunas par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda šī brīža modeļa ietekmi uz Rīgas un Pierīgas attīstību un funkciju izpildi.

Kā norāda Ratnieks, šī brīža modelis jau darbojas piecus gadus un tam ir trūkumi, kurus būtu svarīgi pārskatīt un novērst: “Šobrīd modelis paredz, ka iemaksu veicēja ir Rīga un gandrīz visas Pierīgas pašvaldības – kopā astoņas. Rēzeknes pašvaldība no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda šogad saņems 8 miljonus eiro, bet kopumā šo piecu gadu laikā – 25 miljonus eiro. Ja šī finanšu piešprice būtu izmantota atbildīgi un lietderīgi, šobrīd pašvaldība nebūtu saskārusies ar finanšu problēmām.”

Lielākās iemaksas pašvaldību izlīdzināšanas fondā veic Rīga – 124,8 miljonus eiro. Tam seko  Mārupes novads – 12,3 miljonus eiro, Jūrmala – 8,9 miljonus eiro, Ropažu novads – 7,2 miljonus eiro, Ķekavas novads – 4,8 miljonus eiro, Ādažu novads – 4,39 miljonus eiro, Saulkrastu novads  843,9 tūkstošus eiro un Olaines novads – 170 tūkstošus eiro. Pārējās Latvijas pašvaldības ir fonda līdzekļu saņēmējas, tostarp lielās pilsētas, piemēram, Liepāja, Daugavpils, Ventspils.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.