Menu
 

Biedrība: "Troļļu armija uzbrūk Baložu kūdras bānītim"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

14.oktobrī notika pēdējā ekskursija Baložu kūdras bānītī – šaursliežu dzelzceļā, kuru atjauno un uztur brīvprātīgie entuziasti. Gan lai solidarizētos ar Ukrainu, gan arī lai pievērstu uzmanību ziedojumu vākšanai lokomotīves ziedošanai – vilciens brauca izdekorēts ar Latvijas un Ukrainas karogiem. “Kā bullim sarkana lupata, tā troļļiem – Ukrainas, un milzīgs negāciju vilnis sāka gāzties pāri bānīša “Facebook” ierakstam par ekskursijas norisi,” stāsta biedrības “Bānīša draugu klubs” pārstāvji.

“Vilciens uz nekurieni”, “Kas šitas cirks reiz beigsies”, “Vajadzēja vēl Izraēlas karogu uzlikt”, “Slimi”, “Bez atpakaļbiļetes”, “Pretīgi skatīties”, “Jūs varat ziedot visu vilcienu, atstājiet Latvijas karogu mājās” – tie ir tikai daži no daudziem simtiem viedokļu, kurus pauda aizskartie pilsoņi, diezgan bieži krievu valodā, papildinot ar dažādām nievājoša veida mēmēm un emocijzīmītēm, informē biedrībā.

“Kur tad tik daudz negāciju? Kas pie vainas? Pašu vilcienu veda šaursliežu lokomotīve ESU2a – lokomotīve, kura ne tikai spēj vilkt vagonus, bet kura arī ģenerē 50 kW jaudas trīsfāžu elektrību kā pārvietojamais ģenerators. Tieši šīs unikālās konstrukcijas dēļ 2022.gada nogalē bānīša entuziastam radās ideja, ka šāda lokomotīve varētu noderēt Ukrainai. Ja daļa no “Facebook” ieraksta komentētājiem acīmredzot pat nespēja izprast lokomotīves funkciju un ziedojumu vākšanas mērķi, tad vairāki acīgi pamanījās aizrādīt – “Padomju tehnika”! Vai tehnikai ir kas slikts, ja tā kalpo cēlam mērķim? Vai ukraiņi eksistenciāli aizstāvoties nelieto padomju laiku tehniku un munīciju?” norāda biedrības pārstāvji.

“Šādu viedokļu gūzmu un apriešanu jau varēja gaidīt. Bet vai tas ir iemesls nedarīt? 2023.gada sākumā sekoja komunikācija ar kolēģiem – dzelzceļa entuziastiem Ukrainā –, kā arī personīgs brauciens uz Gaivoronu ar humanitāro palīdzību, tikšanās ar pašvaldības pārstāvjiem, 120 km garā vietējā šaursliežu dzelzceļa pārstāvjiem, iejušanās viņu ikdienas gaitās, gaisa trauksmēs, situācijas nestabilitātē, arī karavīra bērēs. Taču tajā pat laikā – sadzirdot viņos, cik daudz viņiem spēku dod tas vien, ka citās valstīs, īpaši Baltijā un Polijā, ir cilvēki, kas viņus saprot un atbalsta – tas dod spēku izturēt visu! Un sadarbībā ar “Ziedot.lv” tapa projekts “Lokomotīve ESU2a Ukrainai”, un līdz ekskursiju dienai jau bija savākti 5 tūkstoši eiro, kas ir lielākā daļa lokomotīves cenas, taču līdzekļi nepieciešami arī iekraušanas un pārvešanas organizēšanai, kopumā – vēl 10...12 tūkstoši eiro,” atzīmē biedrībā.

“Cenšoties noriet karavānu, suņi sacēla troksni un piecēla tos, kas vēl nezināja, ka šāda karavāna iet. Tā arī mēs lūdzam – atbalstīt ar ziedojumiem, lai sasniegtu šo mērķi vēl šajā gadā, jo ukraiņi diemžēl sagaida, ka sāksies jauns triecienu vilnis energotīkliem. Gaivoronas pilsētā no energoapgādes ir atkarīgs gandrīz viss – ja nav elektrības, pilsētas dziļurbumi nestrādā un momentā nav ūdens. Bēgļu centrā ir tikai elektriskās virtuves plītis drošības apsvērumu dēļ, slimnīcas autonomais ģenerators spēj nodrošināt tikai pašu akūtāko patērētāju barošanu. Vajadzību ir daudz, un tās ietekmē tūkstošu cilvēku dzīvi, un šī viena lokomotīve spēj daļēji, bet jūtami tās risināt! Paldies tiem, kas gan mūs finansiāli atbalsta, gan arī raksta pozitīvus komentārus un diskutē ar negāciju autoriem. Kopā mēs esam spēks, un uzvara būs mūsu,” teic biedrības pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.